banner
פרויקט פינוי בינוי // shutterstock
פרויקט פינוי בינוי // shutterstock

"על הממשלה שתיבחר לשים את נושא ההתחדשות העירונית בראש סדר העדיפויות"

אתמול פורסם כי הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית מקדמת תיקוני חקיקה בתחום הפינוי בינוי, והיום מגיעות התגובות מהשטח. עורכי דין ויזמים סבורים שמדובר בנושאים חשובים שיש לקדם, אך יש גם הערות בסוגיות מסוימות. תגובות

הרשות להתחדשות עירונית מקדמת שני תיקוני חקיקה חדשים הקשורים לפינוי בינוי במטרה להכניס אותם לחוק ההסדרים. מדובר בתיקוני חקיקה המתייחסים להקמת מנגנון לטיפול בסכסוך בין יזמים וגם תנאים שיאפשרו לבעלי נכסים לבטל הסכם מול יזם באם האחרון לא מקדם את הפרויקט.

התיקונים חשובים ויכולים לסייע לקידום התחום, כך מסכימים גורמים שונים בענף הנדל"ן וההתחדשות העירונית. להלן מספר תגובות להחלטה לקדם את הנושאים האמורים בחקיקה.

עו"ד אדם סצוואן // צילום: סם יצחקוב
עו"ד אדם סצוואן // צילום: סם יצחקוב

עו"ד אדם צסוואן, שותף וראש מחלקת התחדשות עירונית במשרד גינדי כספי ושות': "התיקונים שהמליצה הרשות להתחדשות עירונית אמורים היו להיכנס כבר בחוק ההסדרים של 2020 וכל עיכוב שלו פוגע פגיעה של ממש בתחום ההתחדשות העירונית כי הוא כולל בתוכו מספר לא מבוטל של תיקונים שהתחום דורש אותם כבר כמה שנים. על הממשלה שתיבחר לשים את נושא ההתחדשות העירונית בראש סדר העדיפויות. חשובים במיוחד התיקונים הנוגעים להפחתת הרוב הנדרש לפרויקטי התחדשות, כי הם יאפשרו כרטיס כניסה לדיון הוגן ויעיל בין דיירי פרויקטים שמעוניינים בפרויקט לבין הסרבנים ויפחיתו את יכולת הווטו של הסרבנים בגלל הרוב הגבוה הנדרש היום. גם התיקון שנועד לפתור מצב של ריבוי יזמים במתחם הוא מאוד מתבקש כיוון שיש כיום מספר לא מבוטל של פרויקטים רחבי היקף שבהם כל יזם צבר היקף חתימות מסוים שאינו מספיק כדי להוציא את הפרויקט אל הפועל לבד, אבל מתבצר מסיבותיו הוא מול היזמים האחרים. המנגנון שמגובש נועד לפתור את חוסר הסדר שנוצר בעניין שהיום הדין לא נותן לו פתרון, ואמור להוציא מהבוץ הרבה פרויקטים שכיום תקועים. אציין כי במסגרת הדיונים המוקדמים שבהם השתתפתי בנושא, לרשויות שגיבשו את התיקון הצעתי שהמתווה שיגובש ישאב עקרונותיו מעולם פירוק השיתוף במקרקעין הוותיק שנועד לפתור בעיות עם מאפיינים דומים. התיקון של הגבלת הלו"ז בפרויקטי התחדשות הוא סעיף חדש שלא היה עד כה בטויוטה של חוק ההסדרים, נראה שנשאב מחוק המארגנים (המכונה גם בפי חלק מהענף כחוק ה"מעאכרים") שמגביל את התוקף של הסכם עם מארגני עסקות כתלות בהתקדמות. אני מצד אחד מבין את הצורך בהגבלת פרקי הזמן בהסכמי התחדשות עירונית לשם קידום מהיר של הפרויקטים, אולם סבור כי יש לקדם תיקון כזה באופן שלא יתערב יתר על המידה בחופש החוזים ובהתקשרות החופשית שבין דיירים ליזמים, ובמיוחד כזה שיאפשר להתאים לכל פרויקט את אבני הדרך המתאימות ולא יכיל דין אחד על כל הפרויקטים שלכל אחד יש מאפיינים שונים, מה שעלול לפגוע בהיתכנות שלהם".

הראל פרץ, מנהל חטיבת התחדשות עירונית בקבוצת גבאי // צילום: אפרת מזור
הראל פרץ, מנהל חטיבת התחדשות עירונית בקבוצת גבאי // צילום: אפרת מזור

 הראל פרץ, מנהל חטיבת התחדשות עירונית בקבוצת גבאי, התייחס אף הוא לנושא ואמר: "כל תיקון בחוק שעוזר לפרק את המוקשים שמעכבים פרויקטים של התחדשות עירונית הוא מבורך וזה משרת בעיקר את בעלי הנכסים שרוצים לשדרג את בניין המגורים שלהם. הפחתת שיעור הרוב הדרוש כדי לצאת לדרך עם פרויקט ל-66% מבעלי הדירות היא החקיקה המשמעותית ביותר לגידול במספר הפרויקטים. המצב היום, שבשיעור של 80% לכל דייר יש כוח רב מדיי ביחס לשאר הדיירים, ולמעשה כל שני דיירים שרוצים, יכולים לנצל את המעמד שלהם כדי לנסות להשיג לעצמם תנאים מועדפים או לעכב את הפרויקט מכל מיני סיבות".

רוני מזרחי // צילום: עזרא לוי
רוני מזרחי // צילום: עזרא לוי

רוני מזרחי, נשיא לשכת הקבלנים: "אין ספק שמדובר בהחלטה חשובה שתעשה סדר בנושא התמא 38 ותקל על יציאת פרוייקטים לדרך. חשוב לטעמי לא פחות להעניק ליזמים בטחון שהתמא 38 אכן תמשך אחרי אוקטובר 2022 וכן לשקול את מה שהצעתי לא פעם, לאפשר איחוד מגרשים בתמא 38/2 ולהפוך אותה למכשיר יעיל ואחטרנטיבי לפינוי בינוי. חשוב לזכור שהתחדשות עירונית בכלל הכילה בשנתיים האחרונות כ-16 אחוזים מכלל שוק הדיור (כ-8000 יחידות דיור מתוך כ-50 אלף) וניתן בהחלט להגדיל את המשקל שלה הן על ידי הרחבת זכויות התמא, הן באמצעות פעולות ייעול וקיצור ביורוקרטיה וכן לשקול מחדש את כל נושא היטלי ההשבחה והשתתפות יזמים בתשתיות משלימות, מה שהופך במקרים רבים את הפרוייקטים ללא כדאיים כלכלית ליזמים, דוגמת התקנה האחרונה של משרד הפנים לפיה בתמא 38/2 היזמים י יצטרכו להעניק קומה מסחרית אחת לטובת הרשויות המקומיות"

הצטרפו אלינו לקהילת ההתחדשות העירונית >>> לחצו כאן

מי יהיו 70 המשפיעים לשנת 2023?

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף
תגיות:

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות