banner
אילוסטרציה // Depositphotos
אילוסטרציה // Depositphotos

זכרון דברים: כל המידע החשוב שחייבים לדעת!

כל עסקת רכש צריכה להיות מעוגנת בחוזה ברור ומסודר בין הצדדים – כל אחד יודע את חלקו, ואם יש מחלוקות תפקידו של החוזה להסדיר אותן. לפני שמגיעים לשלב של ניסוח חוזה וחתימה עליו, יש להסכים קודם על עצם ביצוע העסקה ושהיא מקובלת על שני הצדדים. הרגע הזה מצריך גם הוא בטחונות כדי שכל צד ידע שהצד השני מתכוון לעמוד בחלקו, ובדיוק לשם כך קיים זכרון דברים. אז מהו בכלל זכרון דברים? מתי כדאי לנסח אותו והאם הוא תקף מבחינה משפטית? הנה כל מה שחשוב לדעת בנושא.  

מהו זכרון דברים?

זכרון דברים הוא מסמך שבאמצעותו מעידים שני צדדי העסקה על הפרטים המלאים של העסקה. זכרון דברים כולל לרוב את פרטי הנכס או הרכוש שנמכר, את פרטי הצדדים המלאים כולל שמות, מספרי טלפון ותעודות זהות ואת פרטי המסירה והתשלום לרבות סכום, מועד ותנאי התשלום. כיום מקובל להוריד מסמכי זכרון דברים סטנדרטים מהאינטרנט, אך ניתן גם לנסח אותם באופן עצמאי ואף בכתב יד. 

האם זכרון דברים מחייב מבחינה משפטית?

התפיסה הרווחת היא שזכרון דברים הוא בהכרח טופס מחייב מבחינה משפטית. על אף שזה בהחלט אפשרי, עצם קיומו של המסמך לא בהכרח אומר שמדובר במסמך משפטי מחייב. במקרים של מחלוקת, בתי המשפט יבחנו שני היבטים עיקריים:

  • קריטריון גמירות הדעת – מתקיים אם בית המשפט יוכל להסיק מלשון המסמך ומהות הקשר בין הצדדים שאכן החליטו שני הצדדים לחתום על הסכם שכזה, ולהתקשר באמצעות חוזה מחייב בעתיד. 
  • קריטריון המסוימות – ירידה לפרטים. כלומר האם הפרטים המחייבים במסמך היו מוסכמים על שני הצדדים ביום החתימה עליו. 

בהרבה מקרים, זכרון דברים משמש כהסכם של הבנה ורצון טוב בין הצדדים ומהווה התקדמות טבעית של התהליך וכלל לא יגיע לכדי מחלוקת. עם זאת, במקרים של מחלוקת, ובאם נכתב זכרון דברים, הוא בהחלט עשוי לשמש כהוכחה בבית המשפט ולהכריע בין שני הצדדים.  

באילו מקרים מנסחים זכרון דברים?

ניתן לנסח זכרון דברים בכל עסקה שהיא בעצם ובכל חוזה שהוא בין שני צדדים. למשל, במקרה של הסכמה עקרונית על רכישה של דירה או בית, כלי רכב או רכוש. בדומה לכך, ניתן גם לערוך הסכם כזה כאשר יש הסכמה עקרונית בין שני צדדים על השכרת נכס למגורים או לצרכי עבודה. 

המקרים המובהקים בהם זכרון דברים הוא דבר שימושי קשורים בעסקאות מכירה הכרוכות בהעברת תשלום בין שני צדדים בעסקה, אבל זה לא בהכרח חייב להיות קשר של מכירה וקנייה. אפשר למשל לנסח זכרון דברים כאשר שני שותפים או יותר מחליטים על הקמת מיזם מסוים, על חלוקה עקרונית של מניות ועל חלוקת תפקידים. דוגמה נוספת היא זכרון דברים שעורכים באופן אקראי לאחר ריאיון עבודה מוצלח המסכם את פרטי חוזה ההעסקה העתידי, ומעגן את הסיכום בין שני הצדדים מבחינה משפטית. בואו נדבר יותר לעומק על כמה סוגים עיקריים של זכרון דברים. 

זכרון דברים למכירת דירה

בתור מוכרים של דירה, נרצה שזכרון הדברים שלנו יכלול את הסכום המדויק עליו סיכמנו עם הקונים ואת מועד המסירה. זכרון הדברים הוא כמובן חוזה הדדי עליו חותמים שני הצדדים, המגן את האינטרסים של כל צד. כלומר, מבחינת המוכר זכרון הדברים מבטיח שמי שהתחייב לקנות דירה בסכום מסוים אכן יעשה זאת ולא יתחרט או יבזבז למוכרים זמן יקר. 

זכרון דברים לקניית דירה

גם מצידו של הקונה, זכרון דברים הוא מסמך חשוב. הוא מפרט בדיוק מה הצד הקונה מקבל בתמורה לתשלום במועד הנקוב. לא מדובר רק בדירה עצמה, אלא גם בהתחייבויות נוספות כגון תיקון של ליקויים, הצהרה בדבר תהליך תמ"א 38 אם הנכס מועמד לפרויקט התחדשות עירונית, וכן הלאה. 

זכרון דברים להשכרת דירה

גם בהשכרת דירה ניתן לערוך זכרון דברים. הצדדים מסכמים על תקופת השכירות, עלות השכירות החודשית, בטחונות ואפשרויות להפרת החוזה וכן הלאה. עושים זאת כמובן במפגש הראשון כאשר יש הסכמה עקרונית על שכירות. בהזדמנות הקרובה ניתן להיפגש ולחתום על חוזה מסודר שלאחר החתימה עליו יבטל כל הסכם קודם בין הצדדים, כלומר את זכרון הדברים. 

זכרון דברים: האם ניתן לבטלו?

ביטול זכרון דברים שעומדים בקריטריונים של בית המשפט אפשרי רק באמצעות הליך משפטי וילווה גם בתשלום הוצאות בית משפט, ולעיתים גם בתשלום פיצויים. כלומר, בית המשפט יכול לפסוק כי הצד המעוניין בביטול זכרון הדברים נהג בחוסר תום לב כאשר נעשתה העסקה ולחייב אותו בתשלום פיצויים – גם במקרים בהם המסמך איננו בעל תוקף משפטי. 

זכרון דברים: יתרונות וחסרונות

יתרונות:
לזכרון דברים יש לא מעט יתרונות, והוא בהחלט יכול לעזור בנקודה הקריטית הזו בעסקה שבה ישנה הסכמה כללית על פרטיה אך עדיין לא נחתם חוזה מסודר בנוכחות עורך דין. 

  • הבטחת העסקה: כאשר שני הצדדים מרוצים מהעסקה המתהווה, זכרון דברים יבטיח כי אכן תתקיים ומשרת את האינטרס של שני הצדדים לקיום העסקה. 
  • ביטול תחרות: הקונה בעצם יודע שאין לו מתחרים על העסקה ושהעסקה תתקיים כפי שכתוב בזכרון הדברים. 
  • פיצויים במקרה של ביטול: זכרון הדברים מגן על אחד הצדדים אם הצד השני לא עומד בחלקו בעסקה. לעיתים הפיצויים במקרה של ביטול מוגדרים מראש בזכרון הדברים, ולעתים הפיצויים ייפסקו לאחר הליך גישור או בערכאה משפטית. 

חסרונות:
לצד היתרונות, יש גם חסרונות וזכרון דברים הוא לא דבר שהוא תמיד חיובי. הנה כמה חסרונות כאלו שכדאי לקחת בחשבון. 

  • עסקה לא כדאית: פעמים רבות עסקאות נסגרות כאשר אחד הצדדים בטוח שהוא עסקה מעולה, אך בפועל זוהי לא עסקה כדאית ומשתלמת. אם נחתם זכרון דברים בשלב הזה, לא ניתן יהיה לבטל את העסקה, לפחות כל עוד הצד השני לא מאפשר זאת. 
  • חוזה ראשוני בלבד: אז זכרון הדברים הוא חוזה ראשוני, אבל מה קורה אם בשלב ניסוח החוזה אין הסכמה גורפת בין הצדדים? מצבים כאלו עשויים להביא לקשיים על אף שיש כבר חוזה ראשוני שנחתם ומחייב את הצדדים להתקדם, שהוא זכרון הדברים. 
  • לא ניתן להתקדם לעסקאות אחרות: אם נחתם זכרון דברים והקונה לא עומד בהסכם הרכישה, המוכר נמצא במצב בעייתי, מפני שעל פי זכרון הדברים נאסר עליו לנסות ולמכור את הנכס לאדם אחר. 

סיכום

זכרון דברים הוא מסמך חשוב שיכול לעזור בהרבה מקרים ולשרת הן את הקונה ואת המוכר בעסקאות מסוגים שונים. יש לו גם חסרונות, ובכל מקרה צריך לזכור שלא כל זכרון דברים הוא מסמך משפטי קביל בבית המשפט. ככל שמדובר בעסקה גדולה ומשמעותית יותר ממגוון היבטים שונים, רצוי בהחלט להיוועץ עם עורך דין ואנשי מקצוע שילוו את תהליך הרכישה. למידע נוסף על זכרון דברים, חוזים, נדל״ן ופרויקטים של התחדשות עירונית, היכנסו לדף הבית של האתר שלנו וקראו כתבות נוספות בנושאי התחדשות עירונית, בנייה ונדל״ן לצד מידע חשוב ומעניין נוסף.

*המדריך אינו מהווה יעוץ או תחליף ליעוץ, ויש לבחון כל מקרה לגופו

מי יהיו 70 המשפיעים לשנת 2023?

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות