פינוי בינוי פתח תקווה – המדריך המקיף לשנת 2024
על פי נתוני הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית, נכון לשנת 2021 יש בעיר 2,453 יחידות מוצעות במסגרת התחדשות עירונית בפתח תקווה
על פי נתוני הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית, נכון לשנת 2021 יש בעיר 2,453 יחידות מוצעות במסגרת התחדשות עירונית בפתח תקווה
העיר פתח תקווה היא אחת מהערים המובילות בתחום ההתחדשות העירונית בארץ. גודלה של העיר, מיקומה במרכז הארץ, בחלקו המזרחי של מטרופולין תל אביב והצמיחה באוכלוסיית העיר, הביאו לאימוץ של אסטרטגיית התחדשות עירונית ופינוי בינוי בפתח תקווה.
תכנית המתאר לעיר, פת 2040, מקדמת תהליכי התחדשות עירונית בשכונות המגורים, במטרה להביא לחיזוק ועיבוי מבוקר של שכונות המגורים, ייעול והעצמה של הבניה והפיתוח תוך שמירה על רמת שירותים ותשתיות, להעלאת איכות החיים בעיר. על פי נתוני הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית, נכון לשנת 2021 יש בעיר 2,453 יחידות מוצעות במסגרת התחדשות עירונית בפתח תקווה.
כרמים הוקמה באוקטובר 2019 על ידי עיריית פתח תקוה והחברה הכלכלית לפיתוח פתח תקוה בשיתוף הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית ומשרד הבינוי והשיכון במטרה לסייע לתושבי העיר והיזמים הפועלים בעיר לקדם פרויקטים של התחדשות עירונית בפתח תקווה, ביניהם תמ"א 38 ופינוי בינוי.
התכנית, המתפרסת על שטח של 557 דונמים, מיועדת לעודד תהליכי התחדשות עירונית ופיתוח בשכונה, במטרה ליצור סביבת מגורים איכותית המשולבת במרקם העירוני הוותיק. על פי התוכנית, תוכן תשתית תכנונית לתהליכי התחדשות עירונית באמצעות הוספת 3,945 יח"ד תוספת ליחידות הדיור הקיימות. אוכלוסיית השכונה עומדת על כיום כ-10,330 תושבים ב-3880 יח"ד. התוכנית כוללת 17 מתחמי פינוי בינוי.
התכנית מקודמת על ידי הרשות המקומית, המינהלת להתחדשות עירונית בפתח תקווה והרשות הממשלתית להתחדשות עירונית.
תוכנית ההתחדשות בשכונת יוספטל משתרעת על שטח של 334 דונמים, והיא מבוצעת כחלק מתהליכי התחדשות עירונית בפתח תקווה. בשכונה קיימות 1,380 יח"ד, מתוכן 980 יח"ד מיועדות להתחדשות. רוב הדירות המשתתפות בתכנית הן משנות החמישים. השכונה מאופיינת במצב סוציו אקונומי נמוך ביחס לעיר וביחס לממוצע הארצי. בסקר חברתי שנערך בשכונה עולה כי קיימת תחושת הזנחה מתמשכת של המרחב הציבורי. מכפיל הצפיפות בשכונה הוא 3.8, ועל פי מקדם זה צפויות להיבנות 3,724 יח"ד, תוספת של כ-2,700 יחידות דיור.
יוספטל מקודמת על ידי עיריית פתח תקוה והרשות הממשלתית להתחדשות עירונית. לפני כשלוש שנים נערך כנס ראשון עם התושבים, ובחודש ספטמבר 2021 המליצה הוועדה המקומית להפקיד את התכנית בוועדה המחוזית (במסגרת ועדת המשנה להתחדשות עירונית). נכון לינואר 2023, הוועדה המחוזית הכריזה על הכנת תכנית לשכונה והקפאת היתרי בנייה, בהתאם לסעיפים 77-78 לחוק התכנון והבנייה.
אחד מהגורמים המשפיעים על תהליכי התחדשות עירונית בפתח תקווה הוא קרבה לתשתיות מערכת הסעת ההמונים. תכנית המתאר הארצית "תמ"א 70" למרחב תחנות המטרו תתמקד בבחינת הפיתוח האורבני סביב תחנות המטרו וקובעת הנחיות והוראות, על מנת לאפשר יישום עקרונות תכנון מוטה תחבורה ציבורית.
אחד מהמתחמים שעוברים תהליכי התחדשות עירונית בגלל קרבה לתחנת מטרו הוא מתחם סירקין בשכונת המשוררים. מדובר במתחם המשתרע על פני 130 דונם, ובו קיימות כיום 669 דירות ותיקות, אשר צפויות להיהרס ובמקומן ייבנו כ-2,678 דירות חדשות. התוכנית מתבססת כעוגן תחברותי על תחנת המטרו.
את התוכנית מקדמת ומגישה הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית בשיתוף כרמים המנהלת להתחדשות עירונית פתח תקווה והעירייה, במסלול רשויות.
גם תכנית ההתחדשות במתחם זה מבוססת על תמ"א 70, ומטרתה לעודד התחדשות סביב תוואי מערכת הסעת ההמונים. שטח המתחם כ-133.6 דונמים. ויש בו 1,038 יח"ד.
המתחם כולל 4 חלקי שכונות של פתח תקווה: שכונת רמת ורבר- בחלק הצפון מערבי של המתחם (שעבורה קיימת תכנית התחדשות עירונית משלה, החופפת בחלקה את תכנית מטרו ארלוזורוב). שכונת לב המושבה- בחלק הצפון מזרחי של העיר. שכונת כפר גנים א'- בחלק הדרום מערבי של המתחם. שכונת לב העיר בחלק הדרום מזרחי של המתחם.
את התכנית מקדמת העירייה יחד עם הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית.
אחד ממתחמי ההתחדשות העירונית הגדולים בפתח תקווה הוא מתחם "לב המושבה", שמסמך המדיניות האסטרטגית להתחדשותו אושר להפקדתה במועצת העיר בסוף שנת 2002.
מדובר במתחם ששטחו 1.25 קמ"ר, הנחשב ללבה ההיסטורי של המושבה. המסמך נועד לבלום את הידרדרות מרכז העיר באמצעות הפיכתו למרכז הומה ופעיל של תושבי העיר כולה ולמוקד אטרקטיבי עבור המבקרים במקום. כמו כן, התוכנית עוסקת בפיתוח תעסוקה במתחם. על פי התוכנית, יכלול המתחם 20,500 יח"ד (קיימות וחדשות) עבור 50,000 תושבים, לצד עד 335 אלף מ"ר של מסחר ועד 470 אלף מ"ר של תעסוקה.
לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן