דף הבית > מדריכים > שטר מכר - מה כולל שטר מכר ואיך מתבצע תהליך ההגשה?
אילוסטרציה // Depositphotos
שטר מכר – מה כולל שטר מכר ואיך מתבצע תהליך ההגשה?
כשמדברים על עסקאות נדל"ן בישראל, אחד המושגים החשובים שחייבים להכיר הוא שטר מכר. המסמך הזה מאפשר להעביר זכות בעלות על נכסים או ליצור אחת כזו. כאן תוכלו לקרוא את המידע המלא על התהליך של הגשת שטר מכר ולהבין בדיוק אילו פרטים נכללים במסמך הזה ובאילו סיטואציות הוא נחוץ.
מהו שטר מכר? שטר מכר הוא מסמך כתוב שניתן על ידי רשם המקרקעין (טאבו), והוא מעגן את הזכויות שהועברו במקרקעין. כלל הזכויות הקיימות במקרקעין מאוגדות במקום אחד – מרשם המקרקעין. שטר המכר מרכז את הפרטים השונים על נכסים כמו זכות הבעלות עליהם, זכות החכירה, זכות לשכירות וכן הלאה. המטרה של שטר המכר ההא להיות מסמך ייחודי ומקורי שבאמצעותו אפשר להתחקות אחר הבעלים המקוריים של הנכס, לבצע עסקאות הקשורות לנכס ולמנוע מצבים של גניבה או התחזות.
מהם ההבדלים בין שטר מכר להסכם מכר? שטר מכר הוא מסמך הבסיס המאגד את פרטי הנכס. העניין החשוב ביותר שאותו הוא מסדיר הוא את שאלת הבעלות על נכסים. הסכם מכר הוא הסכם חוזי בין שני צדדים הכולל את הפרטים באשר למכירה של נכס. בהסכם מכר בעצם נעשית העברה של שטר המכר מצד אחד לשני. פעמים רבות נוצר בלבול בין המושגים הללו, ואנשים רבים חושבים כי הסכם מכר הוא האישור הסופי לעסקת נדל"ן. חשוב להבין כי עסקת הנדל"ן לא תושלם עד שייעשה רישום מחודש בשטר המכר. על כן חשוב מאוד להבחין בין שני המושגים האלו בדיוק ובעיקר להבין איך הם קשורים זה לזה.
תהליך הגשת שטר מכר רישום הזכויות על נכס הוא השלב האחרון של עסקאות נדל"ן, משום שהעברת הזכויות על נכס היא תהליך ארוך יותר הכרוך בצירוף אישורים שונים שאת חלקם לוקח זמן להוציא (למשל תשלום או פטור ממס שבח). האחריות לביצוע התהליך היא בידיו של עורך הדין של הקונה, האחראי גם על קבלת כלל המסמכים הנדרשים. אלו הם שלבי התהליך:
בקשה לרישום מקרקעין בשלב הראשון יש להגיש בקשה לרישום מקרקעין באחת מהלשכות שברחבי הארץ. אפשר לקבל נסח טאבו גם באופן מקוון דרך האינטרנט.
אישור מס שבח מס שבח הוא בעצם מס רווחי הון שהמוכר צריך לשלם על ההפרש בין שווי הנכס הנוכחי לשווי של הנכס ביום שהוא קנה אותו. יש לצרף אישור מס שבח לבקשה או פטור מתשלום מס שבח.
אישור מס רכישה מס נוסף שיש לשלם בחלק מן המקרים הוא מס רכישה הנגזר משווי העסקה. במקרים שבהם אכן יש לשלם מס רכישה, יש צורך לצרף גם אישור מס רכישה. אם אין צורך יש לצרף אישור לפטור מתשלום. את מס הרכישה משלם הרוכש של הנכס.
אישור מס רכוש אישור מס רכוש, המוטל על קרקע פנויה שאינה קרקע חקלאית. אישור על המס הזה רלוונטי כמובן רק במקרים של רכישת שטחים ריקים (או כמעט ריקים).
היטל השבחה אם נעשו שינויים בנכס והשבחה שלו, בעל הנכס צריך לשלם היטל השבחה ולצרף אישור.
מיסי רשות מקומית חשוב לשים לב ששילמתם את כל מיסי הרשות המקומית אם יש כאלו. ללא התשלום לא תוכלו להתקדם עם הגשת הבקשה.
אישור פטור לזכאים למרבית ההיטלים שציינו קודם לכן יש פטורים במקרים מסוימים. יש לצרף אישורים מתאימים לבקשה אם אתם עומדים בקריטריונים שלהם.
אישורים נוספים בהרבה מקרים עשויים להידרש אישורים נוספים כמו תשלום אגרה לרישום משכנתה, מסמכים שתאגידים צריכים לצרף וכן הלאה. חשוב מאוד לבחון לעומק כל בקשה באופן פרטני כדי להבין אילו מסמכים בדיוק יש לצרף ובכך למנוע עיכובים או סחבת מיותרת.
מה נכלל בשטר מכר? אז מהם בעצם הפרטים המלאים שאפשר למצוא בשטר מכר? בואו נעבור עליהם בפירוט:
תיאור הפעולה המבוקשת כלומר אם זוהי עסקת מכר רגילה או בקשה לרישום בעלות על הרפורמה של מקרקעי ישראל, ואם היא כרוכה בתמורה או לא.
פרטי הצדדים המשתתפים בעסקה הפרטים המלאים של שני הצדדים המשתתפים בעסקה: בעל הזכויות הנוכחי בנכס המעוניין להעבירן והבעלים העתידיים של הזכויות האלו.
פרטי הנכס פרטים מלאים כולל מספר גוש, חלקה, שטח הנכס ותיאור מלא, לרבות גבולות ושעבודים על פי הרשום בפנקס.
חתימות של המוכר והקונה במקרים מסוימים גם חתימות של כמה קונים ומוכרים.
אישורי עורך דין אימות חתימה על השטר על ידי עורכי הדין בעסקה.
אימות חתימה אימות חתימה על השטר על ידי רשם לשכת מקרקעין.
סיכום במאמר שכאן פירטנו את המידע החשוב שצריך לדעת לגבי שטר מכר והחלק החשוב שלו בעסקאות נדל"ן. רצוי בהחלט להעמיק ולהיעזר באיש מקצוע כאשר רוצים לבצע רישום זכויות במקרקעי ישראל (טאבו), ואת נסח הטאבו אפשר להפיק גם באופן עצמאי בקלות ובמהירות דרך האינטרנט. באופן כללי, לפני עסקאות נדל"ן מכל סוג שהוא, לרבות פרויקטים של התחדשות עירונית, חשוב מאוד להצטייד בכל הידע האפשרי ולהגיע הכי מוכנים שאפשר. באתר מגדילים, האתר הישראלי להתחדשות עירונית, תוכלו למצוא עוד הרבה מאוד מידע חשוב בנושאים שונים לקראת העסקה שלכם.
*האמור לא מהווה יעוץ או תחליף ליעוץ ויש לבחון כל מקרה לגופו