banner
יריב גוטמן // יח"צ | Depositphotos
יריב גוטמן // יח"צ | Depositphotos

"ברוב המקרים הדיירים עומדים בפני הפתעות שונות ומשונות"

"דיירי ההתחדשות העירונית מוצאים את עצמם עובדי עצות מול הליכים ארוכים ומורכבים" – ראיון חג עם עו"ד יריב גוטמן, המייצג דיירים מוגנים

האם קיים הבדל בין ייצוג דיירים בעסקת מכר רגילה לבין ייצוג דיירים בהתחדשות עירונית?

עורך הדין יריב גוטמן, מומחה לנדל"ן ומקרקעין, המייצג בין היתר דיירים מוגנים מול כל הגורמים הממסדיים,  מסביר בראיון לרגל החג כי: "במקרים רבים אני חש באופן מטפורי לא רק כעורך דין, אלא כמעין 'רובין הוד מודרני', שנלחם את מלחמתם של החלכאים והנדכאים ומשמש להם כפה. כך גם בכל מה שקשור להתחדשות עירונית, שם הדיירים מוצאים את עצמם עובדי עצות מול הליכים משפטיים ארוכים ומורכבים הן מול היזם והן מול הרשות המקומית, להבדיל מעסקת מכר רגילה של דירה".

האם התהליכים הקיימים מייצרים ודאות לדיירים?
"המציאות מוכיחה שעובדתית ברוב המקרים מוצאים את עצמם הדיירים עומדים בפני הפתעות שונות ומשונות, שלא ציפו להן. לדוגמא, בפרויקטים של תמ"א 38/1 , תוספת קומות לבניין קיים, קיימות בעיות אופייניות נפוצות דוגמת מטרדים קשים לבעלי הזכויות במהלך הבניה, מחסור במקומות חנייה לכל הדיירים, בעיות של מכפילי חנייה, מטראז' פחות ממה שהובטח לדיירים וכל מיני בעיות תשתית שנוצרו עקב דחיסת יותר דירות על אותו תא שטח. בתמ"א 38/2 קורה לא אחת שהדיירים אינם מקבלים דירה חדשה בקומה גבוה כמובטח או שלא קיבלו את מלוא המימון על שכירת דירה במהלך התקופה בה מבוצע הפרויקט. אלה, כמובן, רק מספר דוגמאות מתוך רבות".

ומה לגבי עמידה בלוחות הזמנים של ביצוע הפרויקט?
"ראשית, במקרים רבים קורה שהפרויקט כלל איננו יוצא לפועל במשך שנים ארוכות והדיירים מוצאים את עצמם ממולכדים בתוך התחייבות ליזם שהחתים אותם, כך שהם קרחים מכאן ומכאן. במקרים רבים אחרים סיום הפרויקט משתהה בכשל המורכבות שלו, לעיתים איחור של שנה-שנתיים ואף יותר והדיירים הוותיקים מוצאים את עצמם ללא פתרון של דיור חלופי ובד בבד צריכים להיאבק על פיצוי עבור האיחור כאשר בניגוד לרוכשי דירות קבלן חוק הגנת הדייר לא מגן עליהם. אלה אדגיש שוב, בעיות שמאפיינות במיוחד פרויקטים של התחדשות עירונית, להבדיל מעסקת מכר רגילה".

האם קרה שמצאת את עצמך מייצג דייר בפרויקט מסוים, זאת מול לעורכי דין המייצגים דיירים אחרים בעלי אינטרסים שונים?
"כן, מדובר במצב שכיח ביותר. במקרים כגון אלה אני משתדל בכל כוחי להגיע להבנה עם הקולגות שלי, זאת מתוך תובנה שהאינטרס הינו בסופו של דבר משותף לכולם, אולם אכן קורה לעיתים שהאינטרסים מתנגשים דוגמת מצב שיותר מדייר אחד נאבק על הזכות לקבל דירה חדשה מסוימת בדירה גבוהה. זוהי, לצערי, חלק בלתי נפרד מהמציאות המורכבת של התחדשות עירונית, להבדיל מפרויקטים רגילים".

מה היית מצפה מקובעי ההחלטות שיעשו על מנת להקל את הקושי על הדיירים?
"אתחיל בכך שקיים שוני בהתנהלות בין העיריות והרשויות המקומיות, ויהיה זה טוב אם יקבעו תקנות אחידות וברורות, כולל פיקוח עירוני על התנהלות היזמים החל מ-day one וכן אכיפת עמידה לוחות זמנים והגנה על האינטרס של הדיירים שהינם, בנוסף לדעתי יש להחיל את חוק המכר גם על בעלי זכויות  ותיקים בכל הקשור לאחריות או לאיחור במסירה. בל נשכח, התחדשות עירונית הינה אמנם יעד לאומי חשוב מאין כמותו, אבל אסור שבדרך נשכח את אותם דיירים ותיקים, מלח הארץ, שבלעדיהם היעד הזה לא היה ממומש לעולם".

בידקו מי הם הטובים ביותר בהתחדשות העירונית בישראל

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות