banner
אדר' רוני תימור // מאי כהן | Depositphotos
אדר' רוני תימור // מאי כהן | Depositphotos

להוציא לחירות את ההתחדשות העירונית בפריפריה

"ההתחדשות העירונית ופרויקטים למגורים בכלל, כבולים באזיקים שאינם מאפשרים להם למצות את עצמם", ראיון חג עם אדריכל רוני תימור

"המשותף לחג הפסח וליום העצמאות שבפתח הינו בכך ששניהם, אמנם כל אחד באופן שונה, מבוססים על האידיאל של החופש והחירות. לצערי הרב ההתחדשות העירונית ופרויקטים למגורים בכלל, כבולים באזיקים שאינם מאפשרים להם למצות את עצמם, הן ביורוקרטיה מיותרת של רישוי והיתרים והן העדר כדאיות כלכלית לרשויות המקומיות. רק כשאזיקים אלה יוסרו, תהיה פריצת דרך משמעותית", כך אומר בראיון חג אישי האדריכל רוני תימור, מבעלי משרד "תימור שוורץ אדריכלים", המומחים להתחדשות עירונית ועירוב שימושים. 

לשאלה מה הוא מציע על מנת להסיר את אותם אזיקים, משיב תימור: "במיוחד בעת הזאת של מלחמה מתמשכת, על מקבלי ההחלטות בממשלה ובכלל, לייצר פתרונות מחוץ לקופסה. למשל, פתרון ישים שאותו הצעתי זה מכבר, הינו להעניק לרשויות המקומיות 100 אלף שקלים, אולי אף יותר, עבור כל דירה חדשה שתבנה. פתרון זה לבדו ישקלל בתוכו רווח שעשוי להגיע לעשרות רבות של מיליוני שקלים, ולשקלל בתוכו גם את המוקש הבעייתי של תשתיות משלימות, מוקש שלעיתים קרובות עוצר קידום פרויקטים חיוניים של התחדשות עירונית. מעבר לכך ברור כי אימוץ חלופת שקד וקיצור הליכים ביורוקרטים, תהיה לו גם משמעות מרחיקת לכת".

איך מקדמים התחדשות עירונית בפריפריה?
"שאלה חשובה, קל וחומר בזמן שאזורים נרחבים בפריפריה, דוגמת הגליל העליון והנגב המערבי, נחשבים לאזורי לחימה כלל דבר. עוד הרבה לפני אירועי ה-7 באוקטובר הצעתי להרחיב את התמיכה ברשויות המקומיות בפריפריה להתחדשות עירונית, ובכלל, לכדי 200 אלף שקלים לפחות לדירה. בד בבד יש להרחיב את התמיכה בכל מה שקשור למוסדות ציבור, מסחר, משרדים ומתחמי תעסוקה בכלל".

האם כל כאלה אכן יגרמו לשיקום הפריפריה ולמשיכת צעירים אליה?
"ממש לא. אלה, כמובן, תנאים הכרחיים אבל לא מספיקים על מנת  להפוך את הפריפריה בכלל ואזורי השיקום בפרט, לאבן שואבת לצעירים. יהיה צורך לנקוט בפעולה משולבת כשמחד גיסא יוענקו הטבות יוצאות דופן לכל מי שהשתתף במלחמה האחרונה, הן בלוחם והן כתומך לחימה, בין אם מדובר בהענקת פחיסת קרקע מהמדינה או דיור מוזל במיוחד וללא הגרלה. מאידך גיסא יהיה גם צורך בטיפול שורש בכל מה שקשור למרכיבים המשלימים את נושא הדיור, דוגמת יצירת מתחמי תעסוקה איכותיים ללא צורך להתנייע מידי יום לכיוון המרכז ובד בבד גם שיפור משמעותי של כל נושא התחבורה, ובמיוחד על ידי יצירת רשת רכבות מהירות".

כאדריכל שעובד לא רק מול רשויות מקומיות, אלא גם קבלנים ויזמים, מה היית מבקש עבורם?
"על מקבלי ההחלטות במדינת ישראל לזכור 24/7 שהקבלנים הם אלה שבנו, בונים וימשיכו לבנות את המדינה על כן אסור בתכלית האיסור לנטוש אותם לנחות. זה אומר לסייע למאות רבות של קבלנים שסובלים מקשיי נזילות ומימון בעקבות הריבית הגבוהה, זה אומר לסייע להם בביורוקרטיה ובקיצור לוחות הזמנים, זה אומר לא למהר ולקנוס ואתם אל איחורים במסירת דירות שלא באשמתם וזה אומר, כמובן, להעניק עדיפות עליונה ליבוא עובדים זרים שבלעדיהם, לא נצליח לעולם לממש את היעדים האמורים".

בידקו מי הם הטובים ביותר בהתחדשות העירונית בישראל

קורס מבוא להתחדשות עירונית – לפרטים ליחצו כאן

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות