banner
אילוסטרציה // depositphotos
אילוסטרציה // depositphotos

רעש האדמה בטורקיה: "אות אזהרה שאין להתעלם ממנו"

כך אמר היום המהנדס דורון שלו, חבר איגוד המהנדסים. גורמים נוספים בענף מתריעים כי המדינה לא עושה די בקידום פתרונות שיתנו מענה לחיזוק מבנים. במקביל, יש גם מי שמתריע כי גם ממבנים שאינם למגורים חייבים טיפול וכי הנזק הכלכלי מהקורונה הוא כלום לעומת הנזק הכלכלי שייגרם במקרה של רעש אדמה משמעותי בישראל

"עלינו להתייחס לרעידת האדמה בטורקיה כאות אזהרה שאין להתעלם ממנו, שכן האסון שפקד את טורקיה עלול להתרחש גם בישראל", כך אמר היום המהנדס דורון שלו, חבר איגוד המהנדסים ויו"ר ועדת המומחים של תקן 413-3 (תקן רעידות האדמה בישראל למבנים קיימים). עוד אמר שלו: "בשל הסמיכות האזורית מדובר בהיתכנות ממשית לרעידת אדמה גם בתחומנו, בכל רגע נתון ובעוצמה לפחות כמו זו שהייתה ואף יותר. לאור עובדה זו, תמוהה מאוד העובדה שהטיפול בנושא הבניה הקיימת כמעט ולא מתרחש, שכן כמות המבנים העלולים להיפגע ברעידות אדמה בישראל גדולה מאוד, בייחוד בקריית שמונה, חצור הגלילית, צפת, טבריה ובית שאן. אסונות בסדר גודל זה יכולים להשפיע על מדינת ישראל השפעות בלתי הפיכות ויפה שעה אחת קודם להעלות את הנושא לסדר היום הלאומי. אנחנו תמיד מנצחים את המלחמות הקודמות אך לא מתמודדים עם המלחמות הבאות".

דורון שלו חבר איגוד המהנדסים // באדיבות דורון שלו
דורון שלו חבר איגוד המהנדסים // באדיבות דורון שלו

כזכור, ביום שישי האחרון ארעה בטורקיה רעידת אדמה חזקה. מדובר ברעידת אדמה בעוצמה משמעותית שפגעה במערב המדינה וגרמה לנזקים. גורמים שונים בענף הנדל"ן מגיבים היום לאירוע ולמצב בו נמצא היום ישראל בכל הקשור למוכנות לקראת אירוע משמעותי של רעש אדמה.

אוריאל פרץ // צילום: אוראל כהן
ôåøï ùøéí
אוריאל פרץ // צילום: אוראל כהן

אוריאל פרץ, מנהל תחום מגורים בחברת פורן שרים, אשר בהכשרתו הצבאית משמש גם כמהנדס חילוץ לכודים מאתרי הרס בחיל האויר התייחס לנשוא ואמר: "על פי הידע הקיים בישראל ובעולם, רעידת אדמה חזקה תתרחש, אולם לא ניתן לדעת מתי ובאיזו עוצמה. הדבר מעמיד את תושבי ישראל בסכנה ממשית, בעיקר באיזורים הפגיעים – איזור עמק הירדן, בית שאן ואילת. ב-20-30 השנים האחרונות התקן הישראלי שונה באופן משמעותי כך, שבניינים שנבנים היום בהתאם לתקן עמידים ברעשי אדמה. אלא שעדיין מרבית הבניינים במדינת ישראל נבנו לפני 1980 אינם מחוזקים מפני התמוטטות אם וכאשר תתרחש רעידת אדמה. כיום כבר יש רבים שטוענים שגם תמ"א 38, תוכנית המתאר הארצית לחיזוק מבנים קיימים בפני רעידות אדמה, המאפשרת חיזוק ועיבוי מבנים, היא לא הפתרון משום שיש סיכוי  שגם הבניינים שחוזקו לא יחזיקו מעמד בעת רעידת אדמה. אי לכך אני סבור יש לקדם משמעותית פרויקטים של פינוי בינוי ותמ"א 38/2 במסגרתם נהרסים הבניינים מהיסוד ונבנים מחדש, בנוסף , יש צורך דחוף לתת מענה להתחדשות עירונית בפריפריה, באותם איזורים המועדים לפורענות".

ננה חן // צילום: מיכל מסינג
ננה חן // צילום: מיכל מסינג

ננה חן, מנכ"לית חברת ראדקו התחדשות עירונית מקבוצת רפאלי, מסרה היום כי: "רעידת האדמה בטורקיה מלמדת אותנו עד כמה חשוב לתת דגש להתחדשות העירונית בארץ, אם במתכונת של חיזוק מבנים קיימים ואם במתכונת של הריסה ובנייה. מדינת ישראל החלה את הטיפול בנושא אבל לא קידמה כיאות את החקיקה בתחום ההתחדשות העירונית. על המדינה למצוא מתווה חדש לתוכנית תמ"א 38 בראייה כוללת הלוקחת בחשבון את הצרכים והרצונות של כלל הגופים הרלוונטיים (לרבות רשויות מקומיות) מכיוון שסיום התכנית מתקרב אלינו בצעדי ענק בלא שיש פתרון ראוי אחר. לגבי הפריפריה, חובה על המדינה למצוא פתרונות יצירתיים, ואם צריך – גם להכניס יד לעומק הכיס כדי לתת לתושבי הפריפריה את הפתרונות שהם זקוקים להם. אנחנו כחברה מנסים לקדם תכניות גם בדרום הארץ, אך ישנם קשיים לא מעטים בדרך. אני קוראת לכל הגורמים הממשלתיים לפעול למשיכתם של חברות יזמיות איכותיות נוספות לפריפריה תוך פתרונות לבעיית הכדאיות הכלכלית אחרת מטרת העל של המדינה כשלה".

עו"ד זיו גרומן // צילום: סיגל סבן
עו"ד זיו גרומן // צילום: סיגל סבן

עו"ד זיו גרומן, המתמחה בפרויקטי התחדשות עירונית, התייחס אף הוא לנושא ואמר: "זה בלתי נתפס בעיני שההיסטוריה מלמדת שכל 100 שנים בערך יש רעידת אדמה גדולה באזור שלנו, מה שאומר שעוד כמה שנים עשויה להיות כאן רעידה משמעותית, ודווקא כשהשכנות שלנו חוות את המציאות הזו אנחנו לא מטפלים בזה כמו שצריך. אצלנו מינהל התכנון מודיע על ביטול תמ"א 38 מבלי שהציג תוכנית חלופית מאושרת, או מבלי לדעת אם יש תוכנית שיכולה באמת לעודד חיזוק ופתרון לבעיה. זה חבל".  

רוני מזרחי // צילום: עזרא לוי
רוני מזרחי // צילום: עזרא לוי

רוני מזרחי, נשיא לשכת הקבלנים ובעלי קבוצת מזרחי ובניו: "נזקי הקורונה הינם כאין וכאפס לעומת תרחיש צפוי של רעידת אדמה בעוצמה של 7 בסולם ריכטר כפי שהיתה בטורקיה. חלק גדול מהבניינים במדינת ישראל, ובמיוחד בפריפריה, עדיין אינם מוגנים מפני רעידת אדמה גדולה וכדאי שמקבלי ההחלטות לא ינהגו כמו במשל הקופים, אחד לא רואה, אחד לא שומע ואחד שותק, ויגבשו תכנית ארוכת טווח שתמגן היטב את תשעה וחצי מיליון בקירוב תושבי מדינת ישראל".

עו"ד אלדן דנינו // צילום: תומר שלום
עו"ד אלדן דנינו // צילום: תומר שלום

עורך דין אלדן דנינו, מומחה לבטיחות באתרי בנייה ולאחריות תאגידית:  "אין שום משמעות לבטיחות באתרי בנייה אם בסופו של יום תבוא רעידת אדמה ותגרום לנזקים בנפש וברכוש גבוהים פי כמה וכמה. לדידי בטיחות תתחיל בכך שכל פרויקט ופרויקט מוגן היטב בפני תרחיש של רעידת אדמה, בד בבד כמובן לבטיחות באתר הבנייה עצמו בעת הבנייה"

ישראל אברמוב, מנכ"ל קבוצת אלד פסגות התחדשות עירונית: "המחדל הגדול התרחש דווקא ב-15 השנה האחרונות, מאז 2005, כשתמ"א 38, במקום להגשים את מטרתה, מיגון בנייני מדינת ישראל בפני רעידות אדמה, הפכה את המיגון לאמצעי בלבד להשבחת נדל"ן באיזור הביקוש. העובדה שעד היום ההתחדשות העירונית בכלל, כולל פינוי בינוי, מהווה כ-15 אחוזים בלבד משוק הדיור, אומרת דרשני"!.

ארז כהן, שמאי ומשפטן, לשעבר יו"ר לשכת שמאי המקרקעין: "אם הנזק של משבר הקורונה נאמד כבר ב-100 מיליארדי שקלים בקירוב, אזי תרחיש אפשרי של רעידת אדמה עלול חלילה להגיע לסכומים של מאות מיליארדים, שלא לדבר על הנזק באבדות בנפש. שומה על מדינת ישראל לקחת זאת בחשבון ולזכור תמיד שמדובר לא רק בנזק נדל"ני גרידא אלא גם ובעיקר נזק כלכלי שעלול חלילה להביא את כלכלת ישראל דור אחד אחורנית".

אמיר פריזר, מנכל חברת AM הנדסה , המתמחה בניהול פרויקטים מורכבים: "בדיוק כפי שהחליטה מדינת ישראל לעצור את תכנית תמ"א 38 מבלי לתת חלופה הגיונית לבנייני המגורים הישנים שנותרו ללא מענה, כך גם לא נתנה את הדעת עד היום לפתרון אמיתי גם לבניני המשרדים הישנים, שאינם עומדים בתקנים של רעידות האדמה ומהווים סכנה יומיומית לדייריהם. אני סבור כי יש להקים ועדה מידית שתבחן ותמפה בניינים ישנים, ולמעשה תכריח את היזמים והבעלים של הנכסים הישנים לחזק ולעבות אותם לפי תקנים מחמירים, ומאידך לאפשר ולתת הקלות וזכויות נוספות".

לקהילת ההתחדשות העירונית שלנו בפייס >>> לחצו כאן

מי יהיו 70 המשפיעים לשנת 2023?

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף
תגיות:

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות