banner
אילוסטרציה // Depositphotos
אילוסטרציה // Depositphotos

"הישראלי הממוצע רוצה דירה בכל מחיר"

תגובות גורמים בענף הנדל"ן לנתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה שפורסמו היום. הנתונים העידו כי על אף הקורונה, שנת 2020 הסתיימה עם נתון שיא של מכירת דירות חדשות בישראל. "חלק משמעותי מהעסקאות בחודשים האחרונים הגיעו בעקבות חישוב מסלול מחדש של זוגות ומשפחות"

"הזינוק במכירת דירות חדשות בסיכום שנת 2020 לעומת 2019 מגיע באחת השנים הקשות ביותר שחווה ענף הנדל"ן הישראלי והמשק כולו ברקע משבר הקורונה", כך פותח ואומר רוני בריק, יזם, יו"ר ארגון קבלני השרון והשומרון והנשיא היוצא של התאחדות בוני הארץ, על רקע נתוני הלמ"ס שפורסמו היום והעידו על מספר שיא של דירות חדשות שנמכרו בישראל בשנת 2020. "ואולם, שני מהלכים של המדינה אפשרו בכל זאת את הפעילות הערה במשרדי המכירות – הפחתת מס הרכישה מ-8% ל-5% בחודש יולי 2020, והסרת מגבלת רכיב הפריים במשכנתאות חדשות מדצמבר של השנה החולפת. שני המהלכים האלה, לצד שינוי בהעדפות הרוכשים בשל משבר הקורונה, והחשש מעליית מחירים כוללת, דחפו את המשקיעים ומשפרי הדיור לשוק הנדל"ן וזה מתבטא במספרים".

רוני בריק // יח"צ
רוני בריק // יח"צ

נזכיר כי על פי נתוני הלמ"ס, בשנת 2019 כולה נמכרו 33,431 דירות חדשות בישראל בעוד ב-2020 עמד נתון זה על 38,317 דירות. מדובר בעליה בשיעור לא מבוטל של כ-14.5%. בכירים בענף הנדל"ן מתייחסים לנתונים ומסבירים מה הגורמים לנתונים הללו

רוני מזרחי // צילום: עזרא לוי
רוני מזרחי // צילום: עזרא לוי

רוני מזרחי, נשיא לשכת הקבלנים ובעלי קבוצת "מזרחי ובניו": "השנה היו בסך הכל 43 התחלות בנייה ובסך הכל כ-26 אלף אישורים של רמ"י לבנייה עתידית. זה אומר, במילים אחרות, שמלאי הדירות הקיים פשוט מתחסל והולך וייקח כמה שנים טובות, אם בכלל, להדביק את הפער העצום שנוצר בין ההיצע הדליל לביקושים הרותחים ובמיוחד באיזור הביקוש. ההערכה שלי: עליית מחירים חסרת תקדים כבר בשנה הקרובה".

חיים קראדי מנכל אשי פרשקובסקי // יחצ

חיים קראדי, מנכ"ל פרשקובסקי מניבים, מסביר כי ענף המגורים לא נפגע ממשבר הקורונה וכי נרשמה דווקא עלייה במכירות ברבעון השלישי והרביעי של השנה. "הדבר בא לידי ביטוי גם בשוק היד הראשונה וגם בשוק יד שנייה, כאשר הקהל שרוכש דירות ירד מהגדר והצביע ברגליים במשרדי המכירות. שכן הישראלי הממוצע רוצה דירה בכל מחיר. כמו כן, מלאי הדירות בשוק הלך והצטמצם כשהשנה התאפיינה בירידה של 50% בהתחלות הבנייה. נראה שגם 2021 תתאפיין בכמות מועטה של התחלות בנייה. גם מלאי הדירות של הקבלנים הצטמצם כתוצאה מצב זה ולכן המשמעות היא הקטנת מלאי הדירות בשוק בעשרים שנה הבאות. להערכתי זה יביא לעליית מחירים מתונה לאורך השנה בשיעור 5%".

יעל דקל - אפגד // צילום: חן גלילי
יעל דקל – אפגד // צילום: חן גלילי

יעל דקל-הניג, סמנכ"לית שיווק בחברת אפגד, התייחסה לנתוני הלמ"ס ולעובדה שבאשקלון נרשם המספר הגבוה ביותר של דירת חדשות שנמכרו ב-2020, זאת בין היתר בשל העובדה שלחברה שלושה פרויקטים למגורים בעיר הדרומית הכוללים כ-1,000 יחידות דיור: "אשקלון נמצאת בתנופה משמעותית וממשיכה לצמוח, דבר שממשיך לחזק את ההגירה אליה בשנים האחרונות ובשנה האחרונה בפרט, בעיקר מאשדוד הסמוכה והיקרה ממנה ובזכות בנייה מאסיבית של עשרות אלפי יחידות דיור במסגרת הסכמי הגג שיהפכו אותה למטרופולין של 300 אלף תושבים בתוך עשור. גם הקורונה השפיעה ללא ספק על קהל הרוכשים ואני סבורה שחלק משמעותי מהעסקאות בחודשים האחרונים הגיעו בעקבות חישוב מסלול מחדש של זוגות ומשפחות רבות שהבינו שבעידן של עבודה מהבית, וכשסגנון החיים משתנה אפשר להתרחק מהצפיפות של המרכז לטובת איכות חיים ומרחבים, טבע ורצועת חוף אדירה שיש לאשקלון ואפשר לומר שאנשים גילו מחדש את העיר הזו".

איילת רוסק מנכלית מכלול // יחצ
איילת רוסק מנכלית מכלול // יחצ

איילת רוסק מנכ"לית ומבעלי חברת מכלול מימון וליווי בניה למגורים ציינה כי: "נתוני הלמ"ס שפורסמו היום מוכיחים כי ענף הבנייה הוא אחד הענפים היציבים במשק הישראלי. למרות הקורונה היקף העסקאות לרכישת דירות חדשות ממשיך ועולה תוך שהמחירים שומרים על יציבות עם נטייה לעלייה. הסיבה לכך היא הביקושים הקשיחים לדיור הנובעים מקצב גידול האוכלוסייה הגבוה בישראל, הריבית הנמוכה וכן מחשש של השוק שאנחנו עומדים בפני עליות נוספות במחירים. כחברה שמלווה היום כ-150 פרויקטים למגורים הכוללים גם פרויקטי התחדשות עירונית, גם פרויקטים רגילים וגם מחיר למשתכן, אנו עדים לכך שקצב המכירות גובר על התחזיות ובמרבית הפרויקטים למרות הסגרים ולמרות המשבר הכלכלי, קצב המכירות גבוה. לצד העלייה בביקושים גם היזמים מנסים להרחיב את הפעילות שלהם בעיקר בהתחדשות עירונית ויש עלייה בביקוש למימון חוץ בנקאי בכל הפרויקטים כאשר הדרישה היא למימון מהיר על מנת שהפרויקטים יוכלו לצאת לדרך בהקדם האפשרי ולהנות מהעלייה בביקושים".

דרור אוהב ציון // צילום: תומר שלום
דרור אוהב ציון // צילום: תומר שלום

לדברי דרור אוהב ציון, מנכ"ל ובעלי חברת דרא שיווק נדל"ן: "אצלנו 2020 הייתה שנת שיא ביחס לפעילות ב-5 השנים האחרונות. המכירות היו בערים וביישובים בכל רחבי הארץ, לרבות פרויקטים לשוק החופשי, פרויקטים מעורבים עם מחיר למשתכן ופרויקטים של התחדשות עירונית. המכירות כללו דירות ובתים פרטיים בכל רמות התקציב  – החל ממיליון ועד 8 מיליון שקל לדירה. הרוכשים היו מכל גווני הקשת. משפחות שקנו למגורים, משקיעים שחזרו לשוק, זוגות צעירים שקונים למגורים ומשקיעים צעירים שקונים דירה ראשונה למטרת השקעה, וגם תושבי חוץ,  בעיקר אמריקאים".

יקי בריגה // יחצ
יקי בריגה // יחצ

יקי בריגה מנכ"ל ובעלי בריגה נדל"ן: "לצד משבר הקורונה, ואחוזי האבטלה הגבוהים, יש כיום עוד משבר הרבה יותר גדול – חוסר בהתחלות בנייה שנמשך כבר למעלה מ- 3 שנים. אם נסתכל קצת אחורה, רמ"י שיחררו קרקעות רק באפשרות של תוכנית מחיר למשתכן ולכן עצרו את ענף הבנייה. גם המשקיעים קיבלו 'אור אדום' משר האוצר לשעבר, כחלון שהעלה להם את אחוזי המס. כתוצאה מכל אלו יש הרבה פחות היצע והביקוש רק עולה. הקורונה לא עצרה את הילודה וגרמה להרבה תושבי חוץ לעלות לארץ, והמצב שנוצר הוא שהקבלנים לא מספיקים לבנות בקצב של הביקוש כי גם תהליך הבנייה היום בישראל לוקח בין 5-6 שנים שזה הזמן הכי ארוך בעולם. אני מעריך שבעקבות המצב המחירים יעלו בעד 10% בשנה הקרובה".

ארז כהן // צילום: חן ליאופולד
ארז כהן // צילום: חן ליאופולד

ארז כהן, שמאי מקרקעין ומשפטן, לשעבר יו"ר לשכת שמאי המקרקעין: "המחדל הגדול מכולם הינו של רמ"י שפשוט בזבזה שנה תמימה, שעה שדווקא בשנה הזו ניתן ואפשר היה לנסות ולקדם כמה שיותר התחלות בנייה. בעיה חמורה נוספת היא עלייה מסחררת בכמות המשכנתאות שנלקחה ובגובה הממוצע של המשכנתאות שהגיע לכ-900 אלף שקלים, עלייה של עשרות אחוזים תוך שנה אחת בלבד".

הצטרפו אלינו לקהילת ההתחדשות העירונית >>> לחצו כאן

מי יהיו 70 המשפיעים לשנת 2023?

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף
תגיות:

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות