banner
גדיידה מכר // תכנון: משרד אדריכלים קולקר קולקר אפשטיין
גדיידה מכר // תכנון: משרד אדריכלים קולקר קולקר אפשטיין

אושרה תכנית ענק ל-10,000 יח"ד ביישוב הערבי ג'דיידה מכר

הותמ"ל קבעה כי מדובר "תכנית היסטורית", ודחתה כ-400 התנגדויות שהוגשו לתכנית על ידי תושבי המועצה המקומית

עוד 10,000 יח"ד ליישוב ג'דיידה מכר, שהפך למועצה מקומית לאחר איחוד של שני הכפרים, שנוסדו על ידי ערבים מסוריה ומלבנון. המועצה ממוקמת בגליל המערבי, מזרחית לעכו והרוב המכריע של התושבים הם ערבים-מוסלמים, לצד מיעוט קטן של ערבים-נוצרים.

הוועדה למתחמים מועדפים לדיור (ותמ"ל) אישרה בימים אלה את התכנית להקמת רובע מגורים חדש במועצה – גבעות טנטור. לא פחות מ-399 התנגדויות לתכנית הוגשו לוועדה, אך חוקר שמונה לבדוק את ההתנגדויות המליץ לדחות אותן, ולבצע תיקונים טכניים בתכנית. "מדובר בתוכנית היסטורית אשר טומנת בחובה אפשרות לשיפור איכות החיים של אלפי אנשים", קבעה ותמ"ל בהחלטתה לאשר את התכנית.

תמל/ 1105 – "ג'דיידה מכר – גבעות טנטור" פורסמה להפקדה בדצמבר 2018, דאז העריכו במשרד הבינוי והשיכון כי הצפי לאכלוס המשמעותי הראשון בשכונה הוא לשנת 2023 אולם כאמור רק בימים אלו אושרה התכנית. 

עם אישור התכנית, אומר ראש מועצת ג'דידה מכר, סוהיל מלחם, ל"מגדילים", כי את התכנית קידם מהנדס המועצה, אדהם חמוד, שנרצח באחרונה: "הוא היה מהנדס צעיר ומבטיח, ולצערי הוא לקח איתו את כל החלומות שלו. לצערי יש הרבה מקרי רצח אצלנו, אבל לא פותרים אותם". הוא אומר כי בכוונת היישוב להנציח את המהנדס ברובע החדש.
על התכנית עצמה הוא אומר: התכנית תפתור את בעיות הדיור ביישוב לזוגות צעירים. היא תיתן גם מענה לבעיית האבטלה עם אזור למסחר ותעסוקה. זאת תכנית ראויה לשבח שתקדם את ג'דידה מכר". כעת צפויה ג'דידה מכר להפוך לעיר.

399 התנגדויות
התכנית משתרעת על שטח של כ- 4,200 דונם על גבעות טנטור. תחום התוכנית הוא מדרום ליישוב ג'דיידה מכר, מצפון לדרך מס' 85 ממערב לכביש 70 וממזרח לדרך מס' 6 העתידית. בנוסף כוללת התוכנית כ- 2,600 דונם מדרום לכביש 85 עבור הרחבת מט"ש (מתקן לטיהור שפכים) עכו ומתקן לטיפול בפסולת.

התכנית, יוזמת משרד השיכון, כוללת כ-9,800 יח"ד (כולל 300 יח"ד מוגן) ומייעדת את הקרקע למגורים, לתעסוקה ומסחר, מוסדות ציבור ושטחים פתוחים ציבוריים המחולקים על ידי רשת רחובות היוצרת מבנני מגורים היוצרים מרקם אורבני אחוד. מבני המגורים בתכנית מבוססים ברובם על מודל הבלוק העירוני הפתוח אשר במרכזו מוקמו שטחים למבני ציבור ושטחים ירוקים פתוחים באופן המנגיש אותם לתושבים. 

הרחוב הראשי של הרובע משתרע ממזרח למערב והוא כולל שימושים מעורבים של מגורים, מסחר ותעסוקה בצפיפות מגורים גבוהה יותר משאר חלקי הרובע. במרכז רחוב זה מתוכנן מע"ר (מרכז עירוני ראשי), אשר מחבר בין הרובע לחלק הישוב הוותיק ובו תתאפשר הקמת שוק, דיור מוגן ושימושים עירוניים נוספים. התוכנית כוללת מגוון טיפוסי דיור אשר מטרתם לאפשר פתרונות דיור מגוונים. טיפוסי הדיור כוללים צמודי קרקע בצפיפות נמוכה כמו גם בניינים בצפיפות גבוהה. הצפיפות הממוצעת הכללית הינה 11 יחידות לדונם. התכנית כוללת שטחי תעשייה קלה ומלאכה בהיקף של כ-250,000 מ"ר ותעסוקה ומסחר בהיקף של 80,000 מ"ר שמטרתם היא לשמר את אזור התעשייה הקיים במערב הישוב, לאפשר מעבר של תעשיות מתוך שכונות המגורים הקיימות אליו, לעודד תעסוקה למגוון רחב של אוכלוסייה ולייצר מקומות עבודה כמו גם לייצר רחובות עירוניים איכותיים מלווים במסחר.

כאמור, לא פחות מ-399 התנגדויות לתכנית הוגשו לוותמ"ל. רוב ההתנגדויות היו של תושבי היישוב, שהתכנית חלה על אדמות בבעלותם. לצד זאת, הוגשו התנגדויות טכניות של קק"ל, נתיבי ישראל וחברת נגה ניהול חשמל. כדי להתמודד עם ההתנגדויות הללו, מינתה ותמ"ל חוקר מיוחד. החוקר, עו"ד אילן שם טוב, שקיים דיונים לאורך שנה שלמה, הגיש דוח ביניים בחודש יולי, שבו המליץ לאשר את התכנית.

"מגדילה משמעותית את היצע יחידות הדיור לחברה הערבית בצפון הארץ"
לאחר ביצוע תיקונים בתכנית, היא הועלתה שוב להתנגדויות, ובשבוע שעבר הגיש החוקר דוח סופי, שבו המליץ לדחות את ההתנגדויות. ועדת המשנה להתנגדויות בוותמ"ל קבעה בהחלטתה כי "תמ"ל 1105 הינה תוכנית חשובה אשר מגדילה משמעותית את היצע יחידות הדיור לחברה הערבית בצפון הארץ. התוכנית מציעה רובע מגורים חדש בישוב ג'דידה מכר הכולל תוספת של כ – 10,000 יח"ד, כמו גם שטחי ציבור, שטחים פתוחים והרחבה של אזור התעשייה. התכנון המוצע כולל מגוון טיפוסי מגורים הכוללים בניה רוויה לצד בניה מסורתית, אשר יאפשרו שילוב של אוכלוסייה הטרוגנית, בנוסף לשימושים סחירים אשר יאפשרו יצירת עוגנים עירוניים פעילים". 

עוד קבעה הוועדה כי "מדובר בתוכנית היסטורית אשר טומנת בחובה אפשרות לשיפור איכות החיים של אלפי אנשים". ותמ"ל אימצה את מסקנות החוקר ואת החלטות ועדת המשנה להתנגדויות, ונתנה תוקף לתכנית.

בידקו מי הם הטובים ביותר בהתחדשות העירונית בישראל

קורס מבוא להתחדשות עירונית – לפרטים ליחצו כאן

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות