banner
איציק סימון // צילום: דני שביט
איציק סימון // צילום: דני שביט

האם פוליסת ביטוח יכולה להגן על קבלני השיפוצים מפשיטת רגל?

חלק  נכבד מקבלני השיפוצים מוציאים את עצמם מידי שנה תחת שוקת שבורה ולעיתים אף פשיטות רגל, זאת משום שאינם מכוסים כלל בפני נזקים הנגרמים להם // דעה

באופן טבעי תשומת הלב של מקבלי ההחלטות והתקשורת בענף הנדל"ן מתרכזת בנושאים ברומו של עולם דוגמת הגדלת היצע הדיור, מינוף התחדשות עירונית, עסקות ענק של חברות מובילות והמאבק בתאונות. אלה בהחלט נושאים אסטרטגים ולא בכדי סדר היום מכיל רובו ככולו אותם.

אולם, וזו אולם גדול, קיים מתחת לרדאר סקטור משמעותי ביותר, שעל פי ההערכה הוא מונה כעשרת אלפים חברות בקירוב, אשר תורם את חלקו כל העת לענף בשדרוג והשבחת רבבות דירות ונכסי נדל"ן בכלל מידי שנה, שהגיעה העת להכיר בחשיבותו ובתרומתו לענף . מדובר, כמובן, בקבלני שיפוצים (או בעגה המקובלת ,שיפוצניקים")המהווים נתח נכבד וחשוב ביותר בענף שלנו.

כסוכנות ביטוח המלווה שנים רבות את מיטב חברות הנדל"ן, מצאנו להפתעתנו הרב כי חלק  נכבד מקבלני השיפוצים במדינת ישראל מוציאים את עצמם מידי שנה תחת שוקת שבורה ולעיתים אף פשיטות רגל, זאת משום שאינם מכוסים כלל בפני נזקים הנגרמים להם.

הסיבה לכך: בניגוד לחברות נדל"ן מן השורה החייבות על פי חוק לעשרות מראש ביטוח בפני תאונות ונזקי צד שלישי בטרם התחלת הפרויקט, קבלני שיפוצים אינם חייבים לעשות זאת, אלא רק לדווח ב חברות הביטוח ועל השיפוץ שאותו ביצעו, מה היה ההיקף שלו ואילו נזקים או תאונות היו במהלכו.

הסיבה "ללקונה" הזו בחוק מוסברת בכך שקבלני שיפוצים, בשונה מחברות קבלניות המבצעות פרויקטים גדולים, מבצעים רק עבודות בתוך הדירה או המבנה עצמו ואינם מתעסקים עם קירות ותמכים יציקות וכו'. למצאנו כי זוהי טעות אסטרטגית קשה שהפכה, שלא בצדק, את הזכויות של קבלני השיפוצים לחוכא ואטלולא.

מצב אבסורדי זה גורם במקרים רבים לכך שאם חלילה, נגרם במהלך השיפוץ נזק, כולל לא אחת מקרים שבהם עובדים נפגעו כתוצאה מנפילה מסולם, החלק הוכו', מוצאים את עצמם קבלני השיפוצים לא מכוסים כלל בפני תביעות, כך שלא אחת קורה שלא רק שכל הרווח בפרויקט נמוג, אף קורים מקרים של פשיטות רגל והתמוטטות חברות קבלני שיפוצים כתוצאה ממקרים אלה.

על כן פיתחנו מודל מיוחד עבור קבלני השיפוצים, בו הם מכוסים בפוליסת ביטוח  אוטומטית אצלנו עוד בטרם התחלת הפרויקט, על כל צרה שלא תבוא, וכך הם נהנים פעמיים: גם מראש שקט מייד עם תחילת עבודת השיפוץ, שלא יצטרכו אח"כ לדווח וכו' וגם, לא פחות חשוב, מכוסים באופן מלא על כל צרה שלא תבוא.

אדגיש כי רוב רובם של קבלני השיפוצים אינם נהנים ממחזורים ענק של מאות מיליוני שקלים, לעיתים אף מיליארדים, של חברות הנדל"ן הגדולות. היקף המחזורים של רובם הגדול צנוע ביותר ונע בין מיליון לשני מיליון  שקלים לשנה. נתון זה מלמד עד כמה הם עלולים להיות פגיעים לכל תאונה או נזק הנגרם במהלך שיפוץ ועל כן פוליסת הביטוח מראש הוא מבחינתם ברכה שפולה ומכופלת, גם ראש שקט וגם הבטחה מרבית של היציבות הכלכלית של כל אחד מקבלני השיפוצים.

* כותב המאמר איציק סימון הוא מנכ"ל ובעלים של סוכנות לביטוח המתמחה בענף הבניה

מי יהיו 70 המשפיעים לשנת 2023?

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף
תגיות:

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות