banner
ראול סרוגו // כפיר סיון
ראול סרוגו // כפיר סיון

הקבלנים מזהירים: "הצניחה בהיקף העבודה בענף תביא לאיחור של חודשים רבים במסירת דירות"

כך אומר היום נשיא התאחדות הקבלנים בוני הארץ, ראול סרוגו, בעקבות הנתונים שנחשפו אתמול על העלייה במשך זמן ממוצע של בניית דירה בישראל. עוד אמר סרוגו: "אנחנו על פי תהום כלכלית ורק ענף הבניה והתשתיות יכול למתן דרמטית את הפגיעה במשק כולו". בעלי חברת ניהול פרויקטים: "הקורונה תחריף את משך הבניה בגלל מחסור בחומרי גלם"

"לצד הנתונים העגומים על המשך הזינוק בזמן הבנייה בישראל, נוספה ירידה של מעל 30% בתפוקות הענף מאז פרוץ משבר הקורונה, כתוצאה משיא שלילי של שנים בהיקף העובדים בעבודות הרטובות בענף בישראל. זו תוצאה של שורת סגרים, לצד תהליך עצירת יציאת העובדים שנוהלה על ידי הרשות הפלשתינאית והיעדרות עובדים מכל הסוגים בענף בשל בידודים. הצניחה הבלתי נתפסת בהיקף העבודה בענף יבוא לידי ביטוי בשנתיים הקרובות, באיחור של חודשים רבים במסירת דירות וגרוע מכך, בהעמקת המחסור הגדול ממילא בפתרונות דיור שלהם זקוק כל כך הציבור בישראל", כך מזהיר נשיא התאחדות הקבלנים בוני הארץ ראול סרוגו. דבריו של סרוגו מגיעים לאחר חשיפת נתוני התמשכות הליכי בניית דירה בישראל אתמול, ולאור נתוני מאקרו אחרים של הענף.

"התמונה הגדולה של המכה שחטף הענף היא תמונה קשה ביותר, עם פגיעה היקפית בתעשיות נלוות ונותני שירותים, לצד פגיעה עמוקה במערכת הפיננסית שהעמידה לענף אשראי בהיקף של כמעט טריליון שקל", ממשיך סרוגו, "אנחנו על פי תהום כלכלית ורק ענף הבניה והתשתיות יכול למתן דרמטית את הפגיעה במשק כולו. הממשלה לא יכולה לשבת בחיבוק ידיים. חובתה לבצע עכשיו שורת החלטות ורפורמות שכבר נמצאות על שולחנה שנים. בראש ובראשונה חייבת הממשלה לקדם את צד ההיצע שלא טופל שנים. עליה לבצע החלטה של השר לשעבר ליצמן ושר האוצר ישראל כ"ץ ולהביא לכאן עשרות אלפי עובדים זרים שיאפשרו לנו להמשיך להפעיל את כל אתרי הבנייה. ראינו בימים האחרונים נתוני שפל חסר תקדים של שנים בהיקף מכירת קרקעות רשות מקרקעי ישראל (רמ"י) ואת המצב הזה חייבת הממשלה לשנות מיידית ולשווק קרקע לעשרות אלפי יחידות דיור בתוך שבועות ולהגביר את הקצב בשנתיים הבאות. במקביל, על השרים לשחרר חסמים רגולטורים, כמו השלמת חקיקת חוק רישוי עצמי, שיקצר בשנה וחצי עד שנתיים את הוצאת היתר הבנייה, ולאשר תוכנית ארצית להסבת מתחמי תעסוקה למגורים. עד כה החריגה המדינה את הענף מכל סוגי התמיכות הכלכליות אבל האצת הבנייה מחייבת הקמת קרן ממשלתית להלוואות ומענקים למי שיצא לבנייה מייד – בעת הקשה הזו. כמו כן, יש לקדם סוף סוף חקיקה שתתמוך בהשקעות ובבנייה להשכרה ארוכת טווח. במקביל לעידוד ההיצע, הממשלה צריכה לתמוך בגידול הביקושים שצנחו בשל הפגיעה הקשה בכיס הציבור. יש להחזיר את כל ההלוואות והמענקים שממשלות עבר הציעו לרוכשי דירות".

הקורונה יוצרת משבר חומרי גלם
גם גורמים אחרים בענף מציפים את הצורך לשינוי המצב הקיים בעולם הבנייה בישראל. לדברי עמי פורן, מנכ"ל ובעלים משותף של חברת פורן שרים העוסקת בניהול ופיקוח על פרויקטים גדולים ומורכבים: "אחד הגורמים המרכזיים להתארכות משך הבנייה של דירות בישראל הוא המחסור בידיים עובדות. אין מספיק עובדים בענף הבנייה ומשבר הקורונה רק החריף את המצב. בשיא טרם המשבר עבדו כאן 16 אלף עובדי בניין מסין, כמות שלא ממש הספיקה לכסות את כל הצרכים של השוק.  רק לסבר את האוזן מבחינה כמותית, בשנות ה-90 עקב תנופת הבנייה הגדולה, עבדו כאן כ-80 אלף עובדים זרים. ענף הבנייה, מתבסס ברובו הגדול על כוח עבודה זר, כשהחסמים המרכזיים בפני ישראלים הם התגמול החסר והיעדר מערך הכשרה נרחב. כשיש מחסור בכוח אדם והוא לא מטופל נכון על ידי קברניטי המדינה, באופן טבעי משך הבניה מתארך. אני מניח שנתוני הרבעונים הבאים של שנת 2020  יעידו על עליה נוספת במשך הבניה לאור משבר הקורונה".

עוד טוען פורן כי משבר הקורונה גם מוביל לבעיה נוספת שלא מקבלת מספיק תשומת לב: "משבר הקורונה חידד גורם נוסף שמהווה גורם מעכב למשך הבנייה – מחסור בחומרי גלם. השוק המקומי מסתמך על ייבוא חומרי גלם בעיקר מסין, וכשהשמיים נסגרים בשל מגיפה עולמית – אז לא מגיעים חומרי גלם, ואי אפשר לבנות, ומשך הבנייה מתארך".

מי יהיו 70 המשפיעים לשנת 2023?

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף
תגיות:

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות