דף הבית > חדשות > מרכז המועצות האזוריות: הותמ"ל לא רשאי לקיים ישיבות ולדון בתוכניות חדשות
עו"ד עמית יפרח // יח"צ
מרכז המועצות האזוריות: הותמ"ל לא רשאי לקיים ישיבות ולדון בתוכניות חדשות
זאת בשל העובדה שתוקף פעילות הוועדה המיוחדת פג וחקיקה חדשה טרם אושרה. במרכז המועצות האזוריות דורשים לבטל ישיבות 'שולחן עגול' שנקבעו לאמצע החודש. משרד הפנים בתגובה: "הותמ"ל מחויבת לפעול על פי חוק, אך הוחלט לאפשר מפגשי עבודה לאיתור חסמים לטובת האינטרס הציבורי". מזכ״ל תנועת המושבים: "התנהלות בעייתית"
נציגי המועצות האזוריות נגד הועדה לתכנון מתחמים מועדפים לדיור (הותמ"ל). מרכז המועצות האזוריות פנה במכתב למתכננת הותמ"ל, אדריכלית סיגי בארי, בדרישה לבטל ישיבות 'שולחן עגול' שנקבעו ל-14 ו-15 לאוקטובר.
במרכז המועצות האזוריות טוענים, באמצעות עו"ד איתן טוקר ממשרד גלעד שר ושות' שחתום על המכתב, כי בשל העובדה שתוקף הותמ"ל לא הוארך וכי חקיקה חדשה הקובעת את פעילות הוועדה המיוחדת לא קודמה ואושרה, אין בסמכותה לדון בתוכניות או לקיים דיונים כמו אלו שנקבעו.
"מרשנו הביע כבר מספר פעמים את עמדתו, שלפיה פקע תוקפו של החוק לקידום הבנייה במתחמים מועדפים לדיור גם לאחר שתוקפו הוארך בחקיקה וגם נוכח הוראות 'חוק יסוד:הכנסת', עקב שלוש מערכות הבחירות שהתקיימו בתקופה האחרונה, ועל כן החוק שוב אינו תקף ועבר מן העולם", כך במכתב.
עוד במכתב: "במצב הדברים האמור לעיל, עמדת מרשנו היא כי כל עוד לא קיימת חקיקה חדשה בנושא, אין הותמ"ל רשאית לדון, בישיבות "שולחן עגול", בתכניות שאינן מופקדות , ואין בכך כדי להוות הסכמה מטעם מרשנו, במישרין או בעקיפין, לכך שבסמכות הוותמ"ל בנסיבות הללו לדון בתכניות אחרות, אף אם הופקדו עד למועד פקיעת החוק. בנסיבות המתוארות לעיל, סבור מרשנו כי אין ולא היה מקום, נוכח המצב המשפטי של פקיעת החוק כאמור ואי קיום הסדר משפטי חלופי תחתיו, לקבוע את הישיבות שבנדון, מלכתחילה, והנכם מתבקשים בזאת, על כן, מן הטעמים שפורטו לעיל, לבטלן".
עו״ד עמית יפרח, מזכ״ל תנועת המושבים, התייחס גם הוא להמשך פעילות הותמ"ל ואמר היום: ״ המשכיות השימוש בותמ״ל אינה במקומה. זהו שימוש בהליך שכבר פג וללא הארכה חוקית מדובר בהתנהלות בעייתית. אנו כבר התרענו כי פג תוקפו והסתיים תפקידו. אנו בתקופה בה אין ממשלה מתפקדת ובמקרה הטוב עסוקה בניהול המערכה בקורונה. ההתנהלות הזו מחזקת את עמדתנו כי ההליך סיים את תפקידו במתכונת הנוכחית ועליו לעבור שינוי מהותי תוך הליך הארכה מסודר ומוסכם, עתירתנו לבג״צ מוכנה ויש בה פרק העוסק בתוקף הותמ״ל שפג ואם אלו הם פני הדברים העתירה תוגש בקרוב״.
ממשרד הפנים נמסר בתגובה כי: "הותמ"ל מחוייבת לפעול בהתאם לחוק ולפיכך, מאז פקיעתו של חוק הותמ"ל ביוני 2020, לא נדונו בוועדה תכניות שטרם הוחלט על הפקדתן במועד הפקיעה. לצד האמור, מינהל התכנון במשרד הפנים, כגוף האמון על מערכת התכנון במדינת ישראל, רואה חשיבות עצומה בהמשך עבודת התכנון השוטפת, המתמקדת בליבון סוגיות החיוניות לקידום תכניות, איתור חסמים ועוד, וזאת בשיתוף פעולה בין גורמי התכנון השונים – במטה ובמחוזות. יודגש כי התכנון מיועד, בראש ובראשונה, לתרום לרווחת תושבי המדינה וכי קודם להגשתה של תכנית למוסד התכנון קיימות סוגיות רבות הנדרשות לפתרון – חברתיות, כלכליות וקנייניות. לאור האמור, הוחלט כי יתקיימו מפגשי עבודה בראשות גורמי הותמ"ל ובהשתתפות נציגי המחוז, גופי תשתית ורשויות מקומיות רלבנטיות, במטרה לאתר את החסמים ולנסות ליתן להם מענה מתאים. התכניות שידונו במפגשים אלה הן בעיקרן תכניות פינוי בינוי ותכניות במגזר הערבי, על המורכבויות הכרוכות בהן, והמפגשים יתקיימו תוך שיח מתמיד עם הרשויות הנוגעות בדבר. מובן כי לאחר הבשלתה של התכנית, היא תוגש למוסד התכנון המוסמך לדון בה על פי דין".
נזכיר כי הותמ"ל היא ועדה מיוחדת שהוקמה על ידי הממשלה בשנת 2014. מדובר בוועדת תכנון שבסמכותה לאשר תוכניות גדולות למגורים בהליך מזורז. עם השנים הוחלט כי הוועדה תוכל לעסוק גם בתוכניות פינוי בינוי ועוד. לאחרונה, פג המנדט שניתן לוועדה לפעול מכח הוראת שעה שאישרה הממשלה, וכדי שתוכל להמשיך לפעול יש לקדם חקיקה חדשה. נכון להיום פורסם תזכיר חוק שהיה אמור להתקדם אולם בעקבות התנגדות של גופים שונים, קידומו נעצר. בעוד הותמ"ל האיצה את אישור יחידות הדיור במוסדות התכנון בצורה משמעותית בשנים האחרונות, מה שהוביל לאישור של למעלה מ-100 אלף יחידות דיור חדשות בשנה, היא ספגה ועודנה סופגת ביקורת קשה. הביקורת עוסקת בעיקר בפגיעתה של הועדה בשטחים פתוחים, קידום תוכניות ענק ללא צורך וללא התחשבות מלאה בכלל הפרמטרים ועוד.