דף הבית > חדשות > "כשיהיו כללים ברורים ואחידים ענף ההתחדשות העירונית יגיע אל הנחלה"
יגאל דמרי // צילום: משה עמר
"כשיהיו כללים ברורים ואחידים ענף ההתחדשות העירונית יגיע אל הנחלה"
יגאל דמרי, מנכ"ל ובעל השליטה בחברת י.ח דמרי, סבור שהחרגת ענף הבניה ממגבלות הקורונה הייתה אחד המהלכים המשמעותיים השנה, שיש לקדם חקיקה שתקדם וודאות בתחום, וגם להשלים את המהלך להפחתת הרוב הדרוש לפרויקטים לצד הסדרת סוגיית היטלי ההשבחה
יגאל דמרי, מנכ"ל ובעל השליטה בחברת י.ח דמרי, חברה המקדמת לא מעט פרויקטים במסגרת התחדשות עירונית, סבור שהקורונה לא השפיעה דרמטית על תחום ההתחדשות העירונית. עוד סבור דמרי כי חשוב לקדם את החקיקה הכוללת רפורמה בתחום ההתחדשות העירונית, להשלים את המהלך של הפחתת הרוב הנדרש בפינוי בינוי וגם להעניק וודאות בכל הקשור לחיוב בהיטל השבחה. במקביל, מציע דמרי שורה של צעדים שעל הממשלה לקדם כדי שתחום הנדל"ן יוכל להמשיך לצעוד קדימה.
מה היה המהלך או האירוע המשמעותי ביותר בהתחדשות העירונית ב-2020? "הקורונה היוותה בהרבה מובנים נקודת מפנה, אך בתחום ההתחדשות העירונית, לא נדמה כי הביאה לכדי שינוי דרמטי. פרויקטים רבים יצאו לפועל לאחר שנים של ייזום ותכנון ואני מניח כי מגמה זו תמשיך גם בשנת 2021. עוד בתחילת השנה, כשנכנסו לסגר הראשון, החליטה הממשלה כי ענף הנדל"ן חייב להמשיך לפעול, כדי לעמוד בהתחייבות מול מאות אלפי משפחות המחכות למפתחות ביתם, ועל כן החריגה אותו כענף חיוני, מאידך, הדברים המשיכו כסדרם עם כמה שינויים מינוריים, כמו המעבר לזום, שהיו ממילא עתידים לקרות בענף הנחשב באופן יחסי לאו-טק".
איזה מהלך צריך לקדם ב-2021 כדי שההתחדשות העירונית תוכל להתקדם טוב יותר? "יש שני מהלכים שנמצאים על סדר היום מזה זמן מה, והיה ראוי שיגיעו לכדי סיום. מדובר בהעברת חוק ההסדרים, הטומן בתוכו מספר החלטות חשובות בנוגע לתחום ההתחדשות העירונית, כגון טיפול בדייר סרבן, וקביעת שמאי מכריע במקרה של אי הסכמה בין הרשות ליזם. כמו כן, יש לתת את הדין בנושא אחוז החתימות הנדרש ולהוריד אותו מ-80% ל-67%, ולהסדיר את אחוזי היטל ההשבחה, שכל עירייה קובעת לעצמה. כשיהיו כללים ברורים, אחידים וחקיקה מוסדרת, ענף ההתחדשות העירונית יגיע אל הנחלה ונראה הרבה יותר פרויקטים יוצאים לפועל. כמדומני בעת זו של חוסר בקרקעות זמינות לשיווק בייחוד באזורי הביקוש והביקושים העולים על ההיצע, התחדשות עירונית מהווה פתרון זמין ויעיל, להגדלת היצע הדירות".
מה הבעיה המשמעותית ביותר שענף הנדל"ן מתמודד איתה נכון להיום, ומה הפיתרון? "שתי רעות חולות פוגעות בענף הנדל"ן. האחת היא עודף בירוקרטיה, המסרבלת את תהליכי האישור והבשלת פרויקטים לכדי ביצוע. השנייה, חוסר בהיצע דירות ובעיקר באזורי הביקוש, מה שמעלה את המחירים ויוצר עודף ביקושים. אין פתרון אחד שיכול להתיר את הפלונטר אליו נקלענו, ויש להכיל מספר פתרונות שיהוו סל מקיף ויחדיו ימנפו את ענף הבניה. בין היתר יש לפעול במישורים הבאים – הגדלת אישורי העבודה לעובדים זרים בעבודות הרטובות, חקיקה סדורה, שיווק קרקעות היכן שמתאפשר, שחרור חסמים בתחום ההתחדשות העירונית ועוד. אין ספק כי זו תהיה דרך ארוכה אך ככל ונקדים לעשות כך, אני מאמין כי מחירי הדיור יתאזנו והיצע הדירות יגדל במהרה".