banner

שי אליאב, עורך דין ולוחם ביחידה לאבטחת אישים: "לא לעולם חוסן"

עו"ד שי אליאב, שותף מנהל במשרד גינדי כספי, נמצא במילואים מהיום הראשון למלחמה, וכעת מדבר על אטימות הממשלה כלפי ענף הנדל"ן

לאולפן הפתוח של "מגדילים" הוא הגיע על מדים, שעליהם עלה תוך 24 שעות מפרוץ המלחמה בשבת השחורה ומאז הוא משרת ביחידה לאבטחת אישים של הצבא, שעובדת בהיקפים רחבים בזמן המלחמה. בימים אלו, עו"ד שי אליאב, שותף מנהל משרד גינדי כספי ושות', ישן קצת פחות ומחלק את זמנו בין המילואים, כשותף באחד מהמשרדים המובילים בארץ וכאבא לשלושה ילדים. "זו מציאות קשה, קורעת אבל מתרגלים", אומר אליאב, "צריך פשוט 'לקום שעה קודם', יש יותר משימות, ואני מנסה לתת מעצמי כמה שניתן ובראש ובראשונה זה לצבא. בתוך זה אני זמין למשרד ולבית". 

משרד גינדי כספי ושותו' קיים כבר למעלה מ-50 שנה, ומלווה פרויקטים בהיקפים של למעלה מ-40,000 דירות. בראיון עם עורכת הראשית של "מגדילים" כרמלה קופר, מסביר אליאב איך ממשיכים לנהל את המציאות שהשתנתה, ומה צריך לקרות כדי שנמשיך לבנות מגורים לדורות הבאים. "המצב לא פשוט והוא מאלץ את כולנו להמציא את עצמנו מחדש, גם במשרד וגם במציאות הקשה של היזמים. בסוף, לקבלנים אין עניין בעליית מחירים, הם רוצים לעבוד", אומר אליאב. 

במשרד האוצר לא בדיוק באים לקראת היזמים בימים אלו.
"כשהיזמים הלכו למשרד האוצר וביקשו עזרה, הוא אמר להם 'יש לכם 62 אלף דירות במלאי, כנראה שלא הורדתם את המחירים'. תוקפים אותם אבל בסופו של דבר למדינה יש את הכוח והיכולת לעזור ליזמים ולא נשכח ש-60 אחוז מערך הדירה הולך למדינה". 

את התוצאות של הגישה הזאת ושל המחסור בעובדים שעדיין לא נפתר, נראה בעיכובים של מסירות הדירות. לצערי, כל תקלה שלא תהיה זה תמיד נופל על הקבלנים, ואם לא יהיה שינוי אז נראה יותר ויותר קבלנים קורסים. לזה להוסיף ועדות תכנון שלא עובדות ועיכובים בירוקרטיים". 

האם אפשר לדלג היום מעל הוועדות המקומיות היישר לוועדות הערר?
"הוציאו תיקון לחוק שמאפשר לכאורה לדלג על ועדה מקומית ולהגיע לוועדת ערר מחוזית אבל איפה יושבי הראש של ועדות הערר? מונו בספטמבר ארבעה יושבי ראש, אחד מהם הוא ראש מחלקת תכנון ובנייה אצלנו במשרד, הם יושבים ומחכים שיקראו להם –  לא יודעים מתי זה יקרה. בינתיים, אין בוועדות המקומיות מספיק כוח אדם מיומן, ראשי ערים רוצים לגייס עובדים אבל משרד הפנים לא נותן להם אישור לתקנים". 

מה ההשלכות של המצוקה הזו על הדיירים?
"יושבים דיירים בבתים ישנים ללא ממ"ד בתוך מתחמים להתחדשות עירונית שיכולים לצאת מחר בבוקר להריסה, והם תקועים וזה חבל, הם ממש מתחת לפנס". 

האם נראה דיירים מבטלים הסכמים בעקבות עיכובים?
"בראש ובראשונה התיקון לחוק שמאפשר זאת השפיע בעיקר על יצירת אטמוספרה. אנחנו מכירים מקרים שבהם 'צריך לחתוך' בשל עיכובים אבל ברוב המקרים יזמים באמת נאבקים בטחנות רוח עם המון קשיים ובירוקרטיה, ומנסים בכל מאודם ורצונם לקדם את הפרויקטים ולא תמיד מצליחים. לרוב הנציגות של הדיירים מבינה את זה אבל בקצה יושבים הדיירים הסרבנים. זה עדיין קיים. יותר קל להתמודד איתם מבחינת הפסיקה, שגורמת להם לחשוב פעמיים, אבל ממש לא הגענו למצב שבו סרבן שילם ביוקר, הם עדיין יכולים למתוח את הגבול וזה עולה לכולם, ליתר הדיירים, למדינה, ליזם. בסוף זה פרויקטים של שיתופי פעולה". 

מה יהיה עוד עשור מהיום?
"אנחנו עם שרגיל לקום מעפר, שהוא אופטימי אבל זה לכשעצמו לא יחזיק. נכון שהאינפלציה נבלמת, רואים התייצבות, הקרקע פורייה להורדת ריבית, שזה זריקת מרץ אדירה לשוק. ואני אומר למתעניינים שזה הזמן לרכוש דירות, זה הזמן שלכם. הרוכשים יושבים על הגדר כי מרגשים ירידה במחירים אז הם אומרים לעצמם 'נחכה עוד טיפה', ולא, אל תחכו – זה הזמן, יש היצע ויש עסקאות טובות אבל המדינה זה הזמן שלה גם – זה הזמן שלה להזרים כסף ולהוריד ריבית ולתת פתרונות להיצע מגורים. גם בהתחדשות עירונית, לא לעולם חוסן, אנחנו לא בשוק עולה וכל תחום מתן הזכויות לא ילך וישתפר, לא נראה זכויות ותמורות גבוהות יותר, לכן, חייבים יותר גמישות ונדיבות. גם בהיטלי השבחה – אין התאמה למועד יציאת ההיתר ואנחנו מחכים לתיקון הזה". 

מי יהיו 70 המשפיעים לשנת 2023?

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות