banner
אורנית דגן // יחצ
אורנית דגן // יחצ

התוכנית החדשה לאבן גבירול: עדכון גרסה לתוכנית המתאר הראשונה של תל אביב

בעקבות ההחלטה להפקיד את תוכנית ההתחדשות העירונית החדשה, אומרת אדריכלית אורנית דגן: "אבן גבירול יישאר אותו רחוב שאנחנו כל כך אוהבים, ההתחדשות תהיה 'עדכון גרסה' למציאות העידן הנוכחי"

אדריכלית אורנית דגן 27.03.2022

תל אביב היא מרכז תרבותי ותיירותי, עיר ללא הפסקה כמו ערים גדולות ברחבי העולם. אבן גבירול הוא אחד הרחובות הראשיים בה, חלק משלד רחובות החוצים את העיר מצפון לדרום ובחלק ניכר ממנו מהווה מרכז תוסס ומתויר, בין השאר הרחוב מהווה דופן לכיכר רבין, נקודת ציון משמעותית ואחד המרכזים הבולטים של העיר. בתרבות המרכזים המסחריים רחוב אבן גבירול הינו דוגמא איכותית לרחוב בו המסחר פרוש ומלווה אותו לכל אורכו, רחוב חי, פועם ומשתנה כל הזמן, עם חנויות מסוגים שונים, בתי קפה ומסעדות, ברים מקומיים, כל אלו מייצרים אווירה וחוויה שיש לשמר.
בתוכנית המתאר של העיר תא/5000 נקבע כי רובו של אזור זה יהיה בנייה של עד 8 קומות, לאחרונה החליטה הוועדה המחוזית להפקיד תכנית להתחדשות הרחוב, עורכי התוכנית בשיתוף מינהל הנדסה של העיר בחרו לקיים ולשמר את הייחודיות של הרחוב. התוכנית מאפשרת שטחי בנייה בנפחים המתאימים על מנת לשמור על איכות המרקם הקיים ועם זאת לספק לעיר מקומות בילוי תעסוקה ומגורים נוספים בהתאם להתפתחות התשתיות והתחבורה בעיר. 

ואי אפשר לדבר על רחוב אבן גבירול מבלי להזכיר את תוכנית גדס (מתכנן הערים הסקוטי סר פטריק גדס), תכנית המתאר הראשונה של תל אביב שאושרה בשנת 1932, תכנית שהגשימה חזון של עיר מודרנית, המבוססת על עיקרון עיר גנים-עיר שבה כל בניין מוקף חצר קטנה, אינטנסיביות עירונית לצד שטחים מגוננים. תוכנית גדס הגדירה את אחד הצירים הראשיים שלימים נקרא רחוב אבן גבירול כרחוב בעל דופן מסחרית שמעליה רוכן מבנה מגורים בעל 3 קומות.

תכנית התחדשות הרחוב מוסיפה מעט גובה ונפח ושמה דגש על עירוב שימושים למגורים מסחר ותעסוקה על מנת להחיות את הרחוב לכל אורכו, כל זאת יחד עם שמירה על קו מתאר אחיד ללא בנייה לגובהלכל אורכו ומשמרת את המרקם הקיים, שומרת על אופיו של הרחוב אך מעצימה את החוויה המודרנית של מקום למגורים, עבודה וחיי תרבות ומשווקת מוצר חדש ומעודכן יותר, מעין קפסולת מגורים המשלבת בתוכה את כל מה שצריך. לצד האמירה הרומנטית, יכול להיות שהתוכנית נקודתית ומתמקדת רק ברחוב אבן גבירול, היינו מצפים שהתוכנית תכלול אזורים נוספים בהם ניתן להגביר את האינטנסיביות ולהתייחס גם פנימה לצירי הרוחב של העיר החוצים את הרחוב.

התוכנית מפקיעה את שטח המרווח בין קו הבניין עד לרחוב ומנכסת לרשות הציבור את כל רוחב הדרך, מאפשרת למבנה להוות דופן פעילה ללא חיץ בינה ובין הרחוב, מנצלת את תת הקרקע עבור שטחי מסחר נוספים שיוסיפו קסם ומסתורין. התוכנית משמרת אף את רעיון עיר גנים ומנסה לשקם את הגנים העוטפים את הבניינים על ידי חיבור ביניהם והפיכתם לשטח נרחב ושימושי ללא גדרות המשרת את כלל התושבים.

אבן גבירול יישאר אותו רחוב שאנחנו כל כך אוהבים, ההתחדשות תהיה 'עדכון גרסה' למציאות תרבותית, כלכלית ואף תנועתית של העידן הנוכחי.

*כותבת המאמר, אדריכלית אורנית דגן, הנה ראשת צוות אדריכלים במשרד CityBee 

מי יהיו 70 המשפיעים לשנת 2023?

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף
תגיות:

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות