banner
קרית ים יוספטל // הדמיה: עמוס ברנדייס אדריכלות ותכנון עירוני ואזורי בע"מ
קרית ים יוספטל // הדמיה: עמוס ברנדייס אדריכלות ותכנון עירוני ואזורי בע"מ

בג"ץ קבע: מתחם יוספטל בקריית ים יתקדם לפי התוכנית

בתום מאבק משפטי – מוסדות התכנון ניצחו את היזם, שטען לחוסר כדאיות כלכלית. עם זאת, בג"ץ ציין כי הפן הכלכלי של הפרויקט יוסיף להיבחן

בית המשפט העליון (בג"צ), בראשות השופטים דפנה ברק-ארז, אלכס שטיין ורות רונן קיבל את הערעור שהוגש על ידי הוועדה הארצית לתכנון ולבניה של מתחמים מועדפים לדיור (ותמ"ל), רשות מקרקעי ישראל והרשות להתחדשות עירונית נגד החלטת בית המשפט המחוזי להקפיא את תוכנית ההתחדשות העירונית יוספטל בקרית ים, ודחה את הערעור שהוגש על ידי חברת אאורה יזמית הפרויקט. 

כזכור, בחודש אפריל השנה פורסם ב"מגדילים" כי בית המשפט המחוזי בחיפה הקפיא את ביצועה של תכנית התחדשות מתחם יוספטל בקרית ים, ובכך קיבל באופן חלקי את עתירתם של חברת אאורה ובעלי הדירות במתחם נגד ותמ"ל, רמ"י, עיריית קריית ים והרשות הממשלתית להתחדשות עירונית.

מדובר בתוכנית פינוי בינוי של 452 יחידות דיור קיימות ובניה של 1,876 יחידות דיור חדשות. התוכנית הוגשה ביוזמת רמ"י ועיריית קריית ים, ואושרה למתן תוקף בראשית השנה, למרות התנגדות של היזם ושל הדיירים, שטענו כי בהחלטת הוועדה נפלו מספר כשלים. בין השאר נטען כי הוועדה לא לקחה בחשבון שהמקרקעין נמצאים באזור שבו מי התהום גבוהים במיוחד, כך שעלויות הבנייה גבוהות באופן משמעותי ומאיינות את ההיתכנות הכלכלית של הפרויקט. עוד נטען כי הוועדה חדלה מלערוך שינויים שהוצעו על ידי העותרים כדי לאזן את הבסיס הכלכלי של התוכנית. לטענת העותרים, כבר בראשית דרכה של התוכנית, היה ידוע לוועדה שספק גדול אם יש כדאיות כלכלית בתוכנית. 

כשל נוסף שעליו הצביעו העותרים היה סירוב הוועדה לפתוח את התוכנית לשינויים שביקשו העותרים בהענקת קרקע משלימה או מענק כספי שייקבע בתוכנית. עוד טענו העותרים לחוסר סבירות קיצוני ואפליה, שבאו לידי ביטוי בהיעדר פרופורציה בין ההשבחה במתחמים שהוקצו לעותרים לבין ההשבחה במתחם שהוקצה לרמ"י – המתחם שהוקצה לרמ"י היה משופע בזכויות ובעודף רווחיות, בעוד שהמתחמים שהוקצו לעותרים היו נעדרי כלליות במידה הנדרשת.

מנגד, המשיבות – רמ"י, ותמ"ל והרשות להתחדשות, השיבו כי יש לדחות את העתירה. לדבריהן, טענות העותרים הן תכנוניות מקצועיות מובהקות, בתחום שיקול הדעת המקצועי של ותמ"ל וכי בית המשפט אינו מוסד תכנוני עליון ולא יתערב בהחלטות תכנוניות, אלא אם הן נגועות בחוסר סבירות קיצוני או בפגם משפטי, שלא קיים במקרה הזה. עוד טענו המשיבות כי הערכת היתכנותה הכלכלית של תכנית נרשת על מנת להגדיל את מימושה, ולא על מנת להבטיח את המימוש, שכן אין רך מעשית או חובה בדין להבטיח מימושה של תכנית.

דאז, קיבל שופט בית המשפט המחוזי מנחם דניאל את הטענות בכל הנוגע לחוסר הכדאיות של אחד המתחמים והורה לעכב את ביצועה של התוכנית ולהשיבה לוועדה, כדי שזו תדון מחדש באישור התכנית לגבי המתחם האמור. 

כאמור, כעת בג"ץ הפך את ההחלטה דחה את ערעורי חברת אאורה והותיר את ההחלטות התכנוניות על כנן. עם זאת הוא ציין כי: "למען הסר ספק יצוין כי בדיון עמדו כל הצדדים על החשיבות הנודעת להליך ההתחדשות העירונית ועל כך שיובא בו בחשבון גם השיקול הכלכלי בתוך מכלול השיקולים התכנוניים", וקבע כי "הפן הכלכלי של הפרויקט יוסיף להיבחן, כפי שציינו משיבי המדינה, במועד המימוש, הווה אומר בשלב הרישוי, בהתאם לפנייה מתאימה ולהוראות הדין.  יש לקוות כי בשלב הנוכחי יוכל הפרויקט לצאת לפועל לרווחת התושבים וביטחונם האישי".

ממינהל התכנון נמסר כי: "בית המשפט נתן גב להחלטות הותמ״ל באישורה של התוכנית הן כתוכנית ראויה ואיכותית והן כתוכנית בעל ישימות מיידית. כמו כן, נתן בית המשפט תוקף לעיקרון החשוב לפיו התכנון הוא המוביל וכי השיקול הכלכלי הוא אחד ממכלול השיקולים המורכבים והחשובים שמוסד תכנון בבואו לאשר תכנית פינוי בינוי צריך לשקול".

מחברת אאורה נמסר כי היא מכבדת את החלטת בית המשפט: "בית המשפט העליון לא שינה את החלטת בית המשפט המחוזי בעניין חוסר האיזון הכלכלי של מתחם 2 אלא שינה את העיתוי שבו רמי צריכה לאזן את המתחם מיום החלטת התבע למועד הגשת היתרי הבנייה. בפועל כבר עברו 7 חודשים מיום החלטת בית המשפט המחוזי ואאורה מקדמת בנחישות מתחם יוקרתי וחשוב ביוספטל קרית ים. אנחנו נערכים להגשת היתרי בנייה בקרוב, בכל ארבעת המתחמים בהם זכתה החברה וקיבלה את אמון הדיירים וחתמה איתם על חוזים והגיעה כבר לרוב הנדרש עם חוק . אנחנו בטוחים שרמי תכבד את החלטת בית המשפט ותאזן כלכלית את מתחם 2 עם הגשת היתרי הבנייה בהתאם להחלטת בית המשפט. מן הראוי שבעתיד יאושרו תבעות כלכליות ומאוזנות במסלול רשויות כדי שפרויקטים יקודמו במהרה. אנחנו מעריכים שהפרויקט יצא לביצוע בשנה הקרובה".

עו"ד נורית כהן-קצב, שותפה ומייסדת משרד  KDC, המייצגת דיירים במתחם, אומרת כי: "בהחלטתו, הוכיח בית המשפט העליון כי התחדשות עירונית היא לפני הכל משימה לאומית ובעלי הדירות יוכלו להתקדם עם תכנית שכבר אושרה בותמ"ל, במיוחד לאחר חודשים ארוכים בהם בעלי הדירות בישובי הצפון ובעיר בפרט ספגו מטחי טילים ללא הרף. מדובר בהחלטה תקדימית ומאוד חשובה עבור בעלי הדירות במתחם ובפרויקטים של התחדשות עירונית בכלל" .

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות