banner
מתחם קדושי מצרים יהוד // צילום פרטי
מתחם קדושי מצרים יהוד // צילום פרטי

הכל דיבורים: 15 שנה מתעכב מתחם קדושי מצרים ביהוד מונסון והסוף לא נראה באופק

בעירייה מאיימים לעצור שיווקים בעיר אם לא תמצא קרקע משלימה לתוכנית. המדינה מאשימה את העירייה: "הפרה את הסכם הגג"

דרך הייסורים של דיירי התחדשות עירונית ביהוד מונסון איננה נגמרת: לפני כשנתיים פורסם תחקיר "מגדילים" , שחשף את מאבקם הכאוב של נציגי מתחמי פינוי בינוי ברחובות קדושי מצרים – ביאקובסקי – הרצל 2,4,6 בעיר יהוד מונסון, לאחר שמזה כ- 15 שנה הם מנסים לממש תוכנית פינוי בינוי שאושרה על ידי קבינט הדיור, ומאז ספגה מהלומות בלתי פוסקות מגורמי השלטון המרכזי והמקומי, בעיקר בשל כשלים בירוקרטיים והעדר מדיניות אחידה בין הגופים. בין היתר, טענה דאז ראש העיר, יעלה מקליס כי הפתרון הוא מתחן קרקע משלימה. מנגד עלו טענות כי מקליס מעכבת את הפרויקט מאחר ואיננה מסכימה לצופף את המתחם במגורים נוספים הנדרשים להתחדשותו. כבר בשלב זה יש לציין כי בשולחן עגול שהתקיים בינואר 2020 בהובלת הותמ"ל (הוועדה למתחמים מועדפים לדיור) טענה נציגת רמ"י כי: "הנושא של קרקע משלימה לא צריך לקבל מענה במסגרת התוכנית והנושא ייפתר בהתאם להחלטות מועצת רמ"י".

העירייה מתעקשת על קרקע משלימה
קצת לאחר חשיפת הסיפור, הודיעה העירייה כי בשיתוף עם רמ"י (רשות מקרקעי ישראל) הוחלט על הקצאת עד 15% מכלל השיווקים החדשים בעיר לטובת הפרויקטים להתחדשות עירונית בעיר, אשר יהווה פתרון לתוכנית. באותה הודעה נמסר מהעירייה כי: "הקצאת הקרקע המשלימה גם לטובת פרויקט שלושת המתחמים, לצד הבניה לגובה איפשרה ליזם לבחון פעם נוספת את כדאיותו הכלכלית של הפרויקט ולהוציאו לדרך". זאת ועוד, לפני כשנה  יצאה עיריית יהוד מונסון בהודעה כי הוועדה הארצית לתכנון ולבניה של מתחמים מועדפים (הותמ"ל) אישרה להפקיד להתנגדויות את התוכנית אולם כעת מסתבר כי הפתרון שעליו דיברו בעירייה לא ייצא אל הפועל, מה שמחזיר שוב את הדיירים לנקודת ההתחלה. 

כעת לאחר שהסתבר כי לא קיימת קרקע משלימה כאמור, שיגרה ראש עיריית יהוד-מונסון, יעלה מקליס, בסוף השבוע האחרון מכתב למנכ"ל רשות מקרקעי ישראל (רמ"י), יעקב קוינט, והודיעה לו כי היא החליטה לעצור את עבודות הפיתוח להקמת השכונה החדשה גנות, זאת עד קבלת הקרקע המשלימה למתחמי התחדשות עירונית. ברמ"י לא מתרגשים מהאיומים, וטוענים מנגד: "עיריית יהוד מפרה את הסכם הגג תקופה ארוכה". 

ראש העיר: "על חשבון התושבים" לדברי מקליס, שכונת גנות נבנית במסגרת הסכם הגג, עליו חתמה לפני כ-5 שנים. השכונה כוללת 4,413 יח"ד, 392 אלף מ"ר תעסוקה ומסחר ו-90 דונם שטחים ירוקים אולם כעת היא טוענת כי: "למרות הסיכומים ואין ספור הפגישות שקיימנו בנושא וחרף פניותיי, רשות מקרקעי ישראל לא עומדת בהתחייבויותיה ומעכבת את הקצאת קרקע משלימה לטובת קידום פרויקטים של התחדשות עירונית במרכז העיר. כל זאת על חשבון תושבים, המצפים למימוש הפרויקטים וקבלת דירות בבניינים חדשים מחוזקים נגד רעידות אדמה וממ"דים לעת חירום".

עוד טוענת מקליס: "הסכם הגג ההיסטורי עליו חתמתי כולל שתי חטיבות קרקע עיקריות שקודמו במסגרת הותמ"ל – הקרקע של גני יהודה ממערב לעיר והקרקע של מגשימים במזרח. שתי התוכניות יחד כוללות 7,300 יחידות דיור וכ-691 אלף מ"ר של שטחי תעסוקה ומסחר.

מתחם קדושי מצרים // הדמייה: עיריית יהוד מונסון
מתחם קדושי מצרים // הדמייה: עיריית יהוד מונסון

הסיבה העיקרית עליה חתמתי על ההסכם הינה התחייבות המדינה להקצות קרקע משלימה בהיקף של כ-15%מסך הדירות שישווקו לטובת מימוש פרויקטים להתחדשות עירונית במרכז העיר". כעת היא אומרת כי למרות שהמדינה שיווקה חלק משמעותי מיחידות הדיור בשכונה, טרם מומשה ההתחייבות לקבלת קרקע משלימה. 

הקרקע האמורה, כאמור, מיועדת לתת מענה בין היתר לתוכניות קדושי מצרים, ביאקובסקי והרצל הכוללת 1,154 יחידות דיור, 25,000 שטחי ציבור, 1,500 מ"ר שטחי מסחר ו-5 דונם עבור גינות ופארקים שכונתיים. יש לציין כי התוכנית קיבלה תוקף באוקטובר 2022.

מקליס: "כולנו מצפים כי רמ"י תפעל באופן מיידי ותעמוד בהתחייבותה ותאפשר לתוכנית פינוי בינוי לצאת לפועל."

רמ"י: "העירייה מסלת שיווק של אלפי דירות"
ברשות מקרקעי ישראל (רמ"י) טוענים מנגד כי מקליס היא זו שתוקעת פרויקטים בעיר, לרבות התחדשות עירונית: "עיריית יהוד מפרה את הסכם הגג תקופה ארוכה", אומרים ברמ"י בעקבות טענות העירייה. עוד הם אומרים כי: "העירייה מסכלת שיווק של אלפי יחידות דיור מאושרות בעיר ומונעת פתרונות דיור מוזל לכלל אזרחי ישראל  ככלל ולצעירי העיר יהוד בפרט.

כמו כן  גם פרוייקטים להתחדשות עירונית אינם מקודמים ותקועים". ברמ"י מבהירים כי מצדם: "רשות מקרקעי ישראל  מחוייבת לאזרחי ישראל ותמשיך במאמציה להגדלת ההיצע הקרקעות  ולהורדת מחירי הדיור".

בידקו מי הם הטובים ביותר בהתחדשות העירונית בישראל

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות