banner
ארכיון: הריסה אלמוג כרמל מערב // צילום: אופיר נחמני
ארכיון: הריסה אלמוג כרמל מערב // צילום: אופיר נחמני

בגלל הקורונה והסגר: צניחה בהתחלות בניה בתמ"א 38

כך על פי ניתוח נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה. מדובר בירידה משמעותית בהתחלות הבנייה בשני מסלולי תמ"א 38 השונים ברבעון השני של 2020 לעומת הרבעון הקודם הרבעון המקביל אשתקד. עם זאת, ברמה השנתית נראה שנכון לעכשיו המספרים עדיין במגמת עלייה

נתוני התחלות הבניה ברבעון השני של 2020 המתייחסים להתחדשות עירונית מעידים כי חודשי הסגר השפיעו קשות על התחום, בעיקר על יציאה לדרך של פרויקטים במסגרת תמ"א 38. בחינת נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה (הלמ"ס) שפורסמו לאחרונה מעלה כי ברבעון המדובר התחלות הבנייה בשני מסלולי תמ"א 38 היו הנמוכים ביותר בשנים האחרונות. במקביל, הנתונים גם מעידים שוב עד כמה תמ"א 38 רלוונטית למרכז ואינה מיושמת בהיקף משמעותי בפריפריה.

כך, על פי הנתונים, ברבעון השני של 2020 החלו להיבנות 429 דירות בלבד במסגרת תמ"א 38/2 (מסלול הריסה ובניה מחדש), זאת לעומת 1,057 דירות שהחלו להיבנות במסגרת מסלול זה ברבעון הקודם, ולמעלה מאלף יחידות דיור בכל אחד מהרבעונים שקדמו לו. למעשה, התחלות הבנייה במסלול זה ברבעון הנסקר הן הנמוכות ביותר מאז 2015.

תמונה דומה אפשר למצוא גם במסלול המקביל – תמ"א 38/1 חיזוק בניין ישן ותוספת קומות. על פי נתוני הרבעון השני של 2020- ברבעון זה החלו להיבנות 378 יחידות דיור בלבד, זאת לעומת 515 יחידות דיור ברבעון שקדם לו. גם כאן מדובר בשיא שלילי לעומת השנים האחרונות. בפעם האחרונה שהתחלות הבניה בתחום זה היו נמוכות יותר, היה זה ברבעון האחרון של 2016.

חשוב לציין בשלב זה, שבדומה לנתוני התחלות הבנייה הכלליות במשק, גם התחלות הבנייה בתחום ההתחדשות העירונית מושפעות לרעה משיטת המדידה הקיימת של הלמ"ס, מה שמוביל את הנתונים להתעדכן בהמשך הדרך. עם זאת, הנתונים ברבעון השני כה נמוכים, מה שמעלה ספק עד כמה עדכון הנתונים ברבעונים הבאים ישנה את התמונה.

המשמעות היא שהשפעת הסגר והיעדר האפשרות לקדם תוכניות בצורה רגילה השפיעה על תחום ההתחדשות העירונית בצורה משמעותית. אם נוסיף לזה את הקושי של קיום אסיפות בעלי דירות בחודשים האחרונים בגלל מגבלות הקורונה, ייתכן וגם בהמשך הדרך היקפי התחלות הבניה יהיה נמוכים יותר.

עד הקורונה – מגמת עליה ביישום תמ"א 38/2
לצד השפעת הקורונה, מעניין לראות שבניטרול הרבעון השני של השנה, המושפע כאמור מהמגיפה, נראה שברבעונים האחרונים היקף התחלות הבנייה במסלול תמ"א 38/2 הלך ותפס תאוצה כאשר במקביל, התחלות הבניה במסלול תמ"א 38/1 הולכות ומתמעטות.

עוד חשוב לציין כי בראייה השנתית היקפי התחלות הבניה בהתחדשות העירונית נמצאים בעלייה על אף הרבעון השני של 2020. בכל הנוגע לתמ"א 38/2 מדובר ב-3,508 דירות שהחלו להיבנות ב-12 החודשים שהסתיימו ביוני 2020 לעומת 3,368 דירות שהחלו להיבנות בתקופה המקבילה אשתקד, ו-2,621 דירות ב-12 החודשים שקדמו לה. תמונה דומה עולה גם בכל הקשור לתמ"א 38/1 בראייה השנתית – 2,296 דירות חדשות שהחלו להיבנות בשנה החולפת לעומת 1,983 דירות שהחלו להיבנות בשנה שלפני כן.

בפילוח בן המחוזות השונים בראייה השנתית, המחוז בו החלו להיבנות הכי הרבה דירות במסגרת תמ"א 38 בשני המסלולים הוא מחוז תל אביב – 2,510 התחלות בנייה במחוז זה במסגרת תמ"א 38/2 ו-948 דירות שהחלו להיבנות במחוז זה במסגרת תמ"א 38/1.  נציין כי המספרים במחוז תל אביב גבוהים משמעותית מהמספרים במחוזות אחרים ברחבי הארץ, מה שמדגיש שוב את הנקודה כי ככל שמתרחקים ממרכז הארץ, היקפי המימוש של תמ"א 38 הולכים ויורדים. 

בכל הקשור לתמ"א 38/2 המחוז בו התחלות הבנייה הן הנמוכות ביותר (בניכוי מחוז יהודה ושומרון) הוא מחוז הצפון שם נרשמו רק 42 התחלות בניה בשנה. תמונה זהה נרשמה גם בהתחלות בנייה במסלול תמ"א 38/1 שעומדות על 24 בלבד באותה התקופה.

מי יהיו 70 המשפיעים לשנת 2023?

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף
תגיות:

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות