banner
השר ליצמן // צילום: חורחה נובומינסקי
השר ליצמן // צילום: חורחה נובומינסקי

בכירים בענף: אלו הם הצעדים הבוערים שעל השר ליצמן לנקוט!

גורמים בענף הנדל"ן ממליצים על הצעדים הראשונים שעל שר הבינוי והשיכון החדש, יעקב ליצמן, לבצע עם כניסתו לתפקיד

תמונה: השר ליצמן // צילום: חורחה נובומינסקי

היום, 18.5, נכנס לתפקידו באופן רשמי שר הבינוי והשיכון החדש, יעקב ליצמן, כשהוא נדרש לתת מענים דחופים לענף הנדל"ן, בצל משבר הקורונה והשנים האחרונות, שבהן מדיניות השרים היוצאים, הביאה למחלוקות רבות ודאגה לעתיד שוק הדיור בישראל. בכירים בענף הנדל"ן מעלים את כל הסוגיות הבוערות שעל הפרק – לטיפולו של השר!

יהודה כתב יו"ר ארגון הקבלנים והבונים מחוז תל אביב והמרכז וסגן נשיא התאחדות הקבלנים בוני הארץ: "אני מברך את ליצמן לקראת כניסתו לתפקיד ומאמין שכיוון שזו היתה בקשתו הוא ערוך לקדם ולטפל באתגרים של הענף. היותו של השר ליצמן מהמגזר החרדי יכול ותשפיע גם על דאגתו למגזר אך בין היתר אני מאמין שיפעל למען העדפה מתקנת גם עבור כלל המגזרים והמיעוטים בישראל. כשנפגש עם השר על מנת להעלות בפניו את צורכי הענף אני בטוח שביחד, בשיתוף פעולה ותמיכה הדדית נוכל לקדם את הענף למען אזרחי המדינה. השר חייב לטפל בנושאים דחופים על מנת שנוכל להמשיך ולהניע את הענף. יש לדאוג לחזרתם של העובדים הפלסטינים מיד בתום הרמדאן,  הוכחנו כבר שיש ביכולתנו לדאוג לתנאי לינה נאותים עבורם. בנוסף, יש לאשר להביא לארץ כ 20 אלף עובדים זרים שחלקם כבר מויינו לענף . העובדים הזרים והפלסטינים הינם הגלגל הראשון שמניע את תהליך הבניה ומאפשר המשך הפעלתם של יותר מ 200 אלף עובדים ישראלים. בנוסף, אנחנו דורשים שמשרד השיכון יסייע במימון תוכנית  ייעודית להכשרה ושילוב של עובדים ישראלים ממגזרים שונים כמו החרדים בענף, תוכנית אותה יזמה התאחדות הקבלנים בוני הארץ "משבר והזדמנות" והיא מראה תוצאות מצוינות ועלותה כ 80 מיליון ש"ח.  עם מחסור כה חמור בעובדים הענף לא יוכל להמשיך לתפקד".

יהודה כתב יור ארגון הקבלנים מחוז תא והמרכז וסגן נשיא ההתאחדות קרדיט צילום דרור סיתהכל
יהודה כתב יור ארגון הקבלנים מחוז תא והמרכז וסגן נשיא ההתאחדות // צילום דרור סיתהכל

נסים אחיעזרא, מנכ"ל חברת אחים דוניץ: "אני מברך על מנוייו של ליצמן לשר הבינוי והשיכון ומקווה כי בתקופתו יחזור משרד השיכון להוביל יחד עם משרד הפנים את תוכניות הבנייה הנרחבות בהתאם לצורכי המדינה ולא לצורכי משרד האוצר. אני גם מקווה שרשות מקרקעי ישראל תחזור לשווק קרקעות בשוק החופשי, ללא מגבלות של מחיר למשתכן שעלתה למדינה למעלה מ-7 מיליארד שקל ובסופו של דבר לא ענתה על הציפיות שתלו בה".

ניסים אחיעזרא מנכל אחים דוניץ // צילום יחצ
ניסים אחיעזרא מנכל אחים דוניץ // צילום יחצ

אבי כראל, יזם הבונה בתחום המלונאות באילת: "אני ממליץ למר ליצמן לקראת כניסתו לכנס את המומחים השונים ובינהם יזמים וגורמים מקצועיים מהשטח, ולדון בנושאים החשובים שעומדים על הפרק להבאת ענף הבנייה לצמיחה מחודשת ומהירה. אסור לכולנו ובעיקר לממשלה לשכוח אסור לשכוח שענף הבנייה עבור המשק הישראלי הוא הקטר, ואל לנו לטעות ולחשוב שקיים ענף משמעותי אחר שיכול למשוך את הכלכלה שלנו לחזרה מהירה לצמיחה יותר מענף הבנייה. זהו ענף שבמעגלים רחבים יותר מעסיק כשני מיליון עובדים.

אבי כראל // יחצ
אבי כראל // יחצ

אני קורא לליצמן לצמצם בירוקרטיה ורגולציה, להוציא לפועל פרוייקטים לאומיים שנמצאים בתכנון במשך עשורים, לתמרץ יזמים להתחלת בנייה מיידית ולהגדיל משמעותית את מכסת עובדי הבנייה באופן מיידי. ענף הנדל"ן צריך מנהיגות עוצמתית ונחושה, ליצמן, הגיע תורך להראות מנהיגות. בהצלחה".

נחמה בוגין // צילום: עמית ישראלי
נחמה בוגין // צילום: עמית ישראלי

לדברי שמאית המקרקעין והמשפטנית נחמה בוגין, "בכובע של שר השיכון והבינוי מצופה מהשר ליצמן לפעול כך שלא יעדיף את המגזר החרדי אלא יידע להציע ולתת פתרונות ראויים לציבור כולו על כל מגזריו. אחד האתגרים הראשונים יהיה לפעול בסינרגיה טובה עם מנהל התכנון שחוזר למשרד הפנים והשאיפה של שני המשרדים צריכה להיות לזרז את הליכי התכנון ככל ניתן מחד ולהפעיל מהלכים להמריץ את הקבלנים לבצוע לאחר תום התכנון. המציאות, כפי שנכפתה עלינו לאור מגיפת הקורונה, המחישה בצורה דרמטית עד כמה חשוב לקדם כאן תהליכי התחדשות עירונית ולדעתי זהו נושא שהשר החדש יכול לשים במרכז פעילותו. זאת באמצעות חיזוק פעילות הרשות להתחדשות עירוניות, רישות הרשויות המקומיות במינהלות התחדשות עירונית, אישור פרויקטים במסלול מיסוי ולקיחת אחריות גדולה יותר על המהלכים להתחדשות מרכזי הערים באזור המרכז כמו גם בפריפרייה. בנוסף, התקווה הגדולה היא כי ליצמן לא יבחר להאריך את תוכנית מחיר למשתכן ובמקום זה ינסה לסייע לצעירים ולציבור מחוסרי הדיור בכלל, דרך דחיפה חזקה של תחום ההשכרה ארוכת הטווח ועידוד שכר דירה מפוקח כפי שמקובל בעולם כולו".

עו״ד אמיתי ארליך // צילום: דנה קרן
עו״ד אמיתי ארליך // צילום: דנה קרן

עו״ד אמיתי ארליך, שותף מייסד ומנהל מחלקת הנדל״ן ב-GEE – גולדמן, ארליך, אדלשטיין, אביגד ושות׳: ״אני חושב שטוב יעשה שר השיכון אם ישרה יציבות במערכת, מערכת שעד כה עם כל כניסת שר צריכה להתמודד עם שינויי חקיקה או שינויי רגולציה לא יכולה לתכנן לטווח בינוי ארוך וזה נוגד אינטרס של משק בריא ולכן בניגוד לאחרים אני מעדיף שישאף לא לשנות ולא לעשות מהפיכות״.

ישראל יעקב // צילום: איגור פינקלשטיין
ישראל יעקב // צילום: איגור פינקלשטיין

שמאי המקרקעין ישראל יעקב: "אני מקווה ששר השיכון החדש ילמד את צרכי השוק וישתף את אנשי המקצוע – כלומר יזמים, שמאי מקרקעין, אדריכלים – לפני שהוא יוצא בתכניות גרנדיוזיות. מעבר לכך השר חייב להתחיל לשחרר קרקעות לשוק החופשי באמצעות מכרזים של רשות מקרקעי ישראל. צריך לשחרר קרקעות כמה שיותר מהר במיוחד בתקופה הקרובה שהמשק יתחיל לחזור לשגרה וילקק את פצעי הקורונה".

איל הנדלר // צילום: תומר חומפס
איל הנדלר // צילום: תומר חומפס

איל הנדלר , יו"ר קבוצת כנען הפועלת בתחום ההתחדשות העירונית: "אני מאחל לשר ליצמן דרך צלחה בתפקיד שר הבינוי והשיכון ומקווה שישכיל להיות שר של כולם ולא שר סקטוריאלי בלבד.  שתי ההצעות החשובות ביותר שאני יכול להעניק לו הן  : ראשית , כבר מתחילת כהונתו שישים דגש על קידום מסיבי של תכניות להתחדשות עירונית ובעיקר קידום מתחמי פינוי בינוי באזורי הביקוש בפרט ובכל הארץ באופן כללי.  אין לנו יותר מידי שטחים פנויים לבניה והעתיד הוא בתהליכי התחדשות מרכזי הערים המתיישנים והמתפוררים. כמו כן  אני מקווה שהשר ישכיל לקיים קשר ומגע יום יומי עם התאחדות הקבלנים ועם קבלנים ויזמים בכלל. הם המנוע של השוק הזה ולא ינתק עמם קשר כמו שעשו רבים מקדמיו שאף הפכו את הקבלנים לאויב של העם".

יקי בריגה // יחצ
יקי בריגה // יחצ

יקי בריגה, בעלי חברת הנדלן בריגה: "יהיה נחמד אם ליצמן בתור שר השיכון יחזור למה שעשו לפני הרבה מאוד שנים בישראל כדי להזיז את שוק הנדל"ן ולהתחיל פרויקטים חדשים – התחייבות של המדינה לרכוש דירות מיזמים ולהשכיר אותן. היום כל בנק שבא לשקול ליווי בנקאי מבקש מכירות מוקדמות של 15-20% וברגע שהמדינה מתחייבת לרכוש יחידות דיור זה יכול להיות עזרה מהותית לשוק. בנוסף, יש לצמצם משמעותית את מס הרכישה ולהחזיר את המשקיעים לשוק הנדל"ן. היום המשקיעים לוקחים את הכסף שלהם למדינות שפורשות בפניהם שטיח אדום בעוד שבישראל מעמידים בפניהם גדר תיל.

כמו כן יש לייצר תמריצים לישראלים ויהודים שרוצים לעשות עלייה ולחזור לארץ. יש בסך הכל 15 מיליון יהודים בעולם, 7 מיליון מהם נמצאים בחו"ל ואם נצליח להחזיר רק 10% מהם – 500-700 אלף, זה יגרום לזה שמדינת ישראל תצא מהמשבר הזה בדרך הכי מהירה והכי טובה. זה יאושש את הכלכלה ויחזיר כסף לישראל. לסיכום חייבים לפתור את הבעיה הגדולה ביותר של שוק הנדל"ן הישראלי – הזמן שלוקח להוציא כאן היתר בנייה. היום לוקח 1-3 שנים להוציא היתר לפרויקט בארץ – הכי הרבה זמן בכל העולם וזה הפך להיות אחד המרכיבים היקרים ביותר בכל פרויקט. השר הראשון שיצליח להוריד את לוחות הזמנים האלה למה שהיה לפני 20-30 שנה – היתר בתוך כמה חודשים, יפתור את בעיית מחירי הנדל"ן בארץ וטוב יעשה ליצמן אם ימנה גורם אחד ובלעדי שיטפל בכל נושא הנדל"ן בישראל. גוף אחד בלבד שיהווה כתובת לכל הפעילים בשוק ולכל בעיות הנדל"ן בישראל, הוא צריך להחזיק תחתיו את כל הגופים האחרים וללוות פרויקטים מראשיתם ועד סופם".

רוני מזרחי // צילום: עזרא לוי
רוני מזרחי // צילום: עזרא לוי

רוני מזרחי, נשיא לשכת הקבלנים והבעלים של קבוצת "מזרחי ובניו": "עצה ראשונה שלי לשר הבינוי והשיכון החדש, הינה להתניע מיידית את שוק הדיור באמצעות ביטול מס הרכישה באופן גורף ובהוראת שעה. פעולה שכזו לבדה, תחסוך לרוכש עשרות רבות עד מאות אלפי שקלים ותהווה הן ברמה הכלכלית והן ברמה תודעתית תמריץ חשוב ביותר לרכישת דירה. בד בבד, וכתחליף לתכנית מחיר למשתכן שלא הצליחה, אציע לשר השיכון להעניק ליזמים והקבלנים תוספת 30 אחוזי בנייה לכל פרויקט (תוספת שב"ס-כחלון) שבתמורה לכך ישווקו הקבלנים 30 אחוזים מהדירות במחירים מוזלים. באופן שכזה כולם ייהנו: גם הקבלנים, גם הרוכשים וכמובן גם המדינה שתוכל להגדיל באופן כזה את התחלות הבנייה".

ישראל אברמוב // צילום: אלד פסגות
ישראל אברמוב // צילום: אלד פסגות

ישראל אברמוב, מנכ"ל קבוצת "אלד פסגות": "אני קורא לשר הבינוי והשיכון החדש לשנות לאלתר את ההחלטה המוטעית של הרשות להתחדשות עירונית ובתמיכת מינהל התכנון להפסיק את תכנית תמ"א 38 עד אוקטובר 2022. החלטה זו הינה טעות פטאלית בשל 3 סיבות: האחת, שוק הדיור, לאחר ימי הקורונה זקוק נואשות לכמה שיור תמריצים ללא מגבלות. שתיים, במהלך שלוש השנים האחרונות גדל באופן משמעותי מספר ההיתרים לתמ"א 38 מכ-9,000  ב-2017 לכ-15,000 ב-2019 וב-2020 מספר עשוי להגיע אף לכ-18,000. שלוש, עדיין לא הוצעה שום חלופה סבירה לתמ"א 38 ולטעמי היא מהווה את האפשרות היחידה כיום להגדיל משמעותית את התחלות הבנייה בשוק הדיור".

ארז כהן // צילום: חן ליאופולד
ארז כהן // צילום: חן ליאופולד

ארז כהן, שמאי ומשפטן: "הייתי ממליץ בחום לשר הבינוי והשיכון החדש לנטרל סוף סוף את הכוח הבלתי מוצדק שהוענק במהלך השנים לרשות מקרקעי ישראל (רמ"י). כוח בלתי סביר זה אפשר במהלך השנים לרמ"י לעשות ככל העולם על רוחה בנושא המכרזים, להפוך להיות ספסר הקרקעות הלאומי", מה שהוציא קבלנים רבים מחוץ למשחק ותדלק את רמות המחירים כלפי מעלה. פעולה זו לבדה עשויה בהחלט לייצב את שוק הדיור תוך פרק זמן קצר יחסית, למתן את עליות המחירים ובדיעבד גם לסייע להגדלת התחלות הבניה בשוק.

ישי רוט // יחצ
ישי רוט // יחצ

ישי רוט, סמנכ"ל השיווק של חברת שובל מתחמי מגורים: "מאז תחילת המשבר הוציאו אזרחים מיליארדי שקלים משוק ההון. למרות המיסוי הגבוה והמגבלות על המשקיעים רואים סימנים של התעניינות מצד משקיעי נדלן. על הממשלה להבין שמשקיעי הנדלן הם הדלק לחילוץ ענף הנדלן והמשק כולו ולאפשר לאזרחים לחזור לרכוש דירות כדי לשמור על יציבות השוק. בנוסף יש עליה בהתעניינות מצד יהודים בחו"ל. רכישת דירה היא הצעד הראשון בדרך לעשות עליה ולכן יש להקל במיסוי על עולים חדשים. לפיכך מוצע לשר השיכון לפעול להורדת מס הרכישה למשקיעים לרמה טרום תקופת כחלון,  לעזור למשקיעים לרכוש דירות ולהשאיר את הכסף במדינה ושלא ייצא החוצה או ימחק בכל מיני השקעות נדלן מפוקפקות במדינות שמעבר לים.  ובנוסף לעזור בנושא המשכנתאות לדירה שניה ולבטל את ההגבלה של ה 50% ".

שייקה נפחא // צילום: תמר מצפי
שייקה נפחא // צילום: תמר מצפי

שייקה נפחא, מנכ"ל חברת הנדלן סלעית: "יש לשחרר את הפקק בועדות התכנון שנובע בעיקר ממחסור בכוח אדם וכן להאיץ את הפעלת מכוני הבקרה. יש להשיב את המשקיעים ואת תושבי החוץ לשוק כי הם אלה הראשונים שיכניסו כסף לקופת המדינה מכספי מיסי הנדלן. הורדת מס רכישה לדירה שניה, מתן אפשרות לקבלת משכנתא בגובה 90% לרוכשי דירות חדשות וגם למשפרי דיור כדי לתת לאנשים אפשרות לקנות דירות, או לחילופין מתן גרייס חלקי למשכנתא לתקופה של 3 שנים. בנוסף על המדינה להציע מתווה חדש של סיוע לזוגות צעירים לרכישת דירה. מדובר בצעדים שעלותם לקופת המדינה זניחה ביחס לתקבולים שהמדינה תקבל ממיסוי".

עודד נבון // צילום: כפיר סיוון
עודד נבון // צילום: כפיר סיוון

עו"ד עודד נבון מנהל מחלקת נדל״ן במשרד צבי שוב: "כידוע, אנו נמצאים בליבו של משבר כלכלי כתוצאה ממגפת הקורונה, והנדל"ן מהווה קטר חשוב לחזרתו של המשק לאיתנו. לפיכך, יש צורך לייצר זרזים משמעותיים בשוק הנדל"ן, ולאור העובדה ששר הבינוי והשיכון החדש קיבל תחת אחריותו הן את מועצת מקרקעי ישראל והן את חברת דירה להשכיר, שבאמצעות שניהם הוא יכול לשלוט בשוק ההיצע של הקרקעות, הרי שנדמה שעליו לפעול בהקדם על מנת לשחרר כמה שיותר קרקעות לשוק באמצעות מכרזי שוק חופשי שיובילו לתחרות בריאה של יזמים הצמאים לקרקעות אלו, שכן בשנים האחרונות כמעט כל הקרקעות שווקו אך ורק לפלח אוכלוסייה ספציפי מאוד במסגרת תכנית "מחיר למשתכן", ותכנון הפרויקטים אף הוא הותאם לפלח אוכלוסייה זה, באופן שיצר צוואר בקבוק של ציבור אחר שכמה לבצע עסקאות אך מנוע, כך שהגיעה העת לשווק את הקרקעות גם לאוכלוסייה הכללית ולספק את ההיצע החסר שלהם".

אדריכל בני פרי V5 אדריכלים // צילום סאם יעקובסון
אדריכל בני פרי V5 אדריכלים // צילום: סאם יעקובסון

אדריכל ובונה הערים בני פרי, אדריכל העיר גבעתיים לשעבר ושותף במשרד V5 אדריכלים: "כינון ממשלה חדשה ומינויים של השר ליצמן וכן שר הפנים דרעי (שיהיה אמון על מינויים של רמ"ט תכנון וראש המועצה הארצית לתכנון ובניה ובנוסף יהיה אחראי על מינהל התכנון והרשויות המקומיות ועל כן יש לו תפקיד משמעותי במערכה) הם הזדמנות פז לקדם את חוק אחזקת המבנים המתגבש שזוכה לתמיכת הרשות להתחדשות עירונית והתאחדות האדריכלים. החוק ישים סוף למראות העגומים ועתיד לשפר באופן גורף את פני הערים.

"החוק יחייב לתחזק כל בנין על פי הנדרש בתקן האחזקה של מכון התקנים ועל פי תכנית אחזקה רב שנתית. התקציב של כל בניין צריך להיות מבוקר ע”י רואה חשבון וצריך לכלול תקציב קיום הכולל ביטוח והפרשה לקרן פחת. תפקידו של ועד הבית הוא להצטמצם לביקורת והנחיה בלבד. זאת ועוד, כדי לעודד ריבוד של האוכלוסייה, יש לקבוע תמריצים כלכליים בשני מישורים: האחד – קביעת תעריף אחזקה נמוך לדירות שיוגדרו כ”בנות-השגה” והשני- פטור ממס על הוצאות אחזקת הבית לכל דיירי הבית המשותף. בתוך כך, כדי לנהל, לפקח ולבקר מיזם שכזה יש להקים רשות אחזקה ממלכתית. בנוסף, יש להקים מנהלה עירונית שתפרוש חסותה על כל הבתים המשותפים בעיר, תנהל, תבקר ותפקח על המערכת ותייעץ לכל הזקוק לתמיכה ותאכוף את קיום החוקים והתקנות באמצעות הפיקוח העירוני".

איתן לוי // צילום: גיא אקטיב ברנדינג
איתן לוי // צילום: גיא אקטיב ברנדינג

איתן לוי, מבעלי חברות יזמות הנדל"ן אילה אגם: ״על שר השיכון החדש לתפוס את השור בקרניו. עליו לגשת בפתיחות ובאומץ לפתרון בעיות השורש של הנדל״ן בישראל הכולל את הגדלת היצע הקרקעות הזמינות באופן משמעותי כדי לאפשר בניה בהיקפים גדולים, להסיר חסמים ובירוקרטיה מסורבלת מצד רשויות ורגולטורים , לעודד רכישות-מענקים לזכאים, קידום אזורי פריפריה והחזרת המשקיעים לשוק המקומי. בתוך כך, בעיה מוכרת שמשבר הקורונה הציף מחדש, יש לתת מענה למחסור בידיים עובדות ומיומנות בתחום הבנייה. אלו מהלכים קשים ולא פופוליסטיים, אך אסור לחפש פתרונות מהירים לא אמתיים. ארבע שנים הספיקו לכולנו להבין שאין קיצורי דרך".

גילעד קוגלמן, יו״ר חב' אשל הירדן: ״מברך את שר השיכון החדש. מציע לייעל את עבודת המשרד, לשם כך להסב מחלקות אשר עושות בקרת תכניות, לעיסוק בקידום, סיוע ופתיחת חסמים, בעבודה מול וועדות התכנון ואישורי רשויות״.

 

בחן את עצמך: האם אתם בקיאים בתחום ההתחדשות העירונית

לקבלת עדכונים וחדשות בוואטספ >>> לחצו כאן

מי יהיו 70 המשפיעים לשנת 2023?

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף
תגיות:

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות