banner
אלי ברדה ראש עיריית מגדל העמק // צילום: דוברות עיריית מגדל העמק
אלי ברדה ראש עיריית מגדל העמק // צילום: דוברות עיריית מגדל העמק

צעד ענק למגדל העמק: אושרה תכנית הפיילוט להתחדשות עירונית

מתחם העצמאות נתקל בהתנגדות רמ"י, שטענה כי קיים צורך במגרשי תמורה ליזמים – למרות זאת הוא אושר במחוזית. ברדה: "התגשמות חלום"

זיו גולדפישר 18.01.2024

למרות התנגדות רשות מקרקעי ישראל, אושרה תכנית ההתחדשות במתחם העצמאות במגדל העמק, המציעה 226 יח"ד. התכנית נתקלה בהתנגדות רמ"י, בגלל הצורך בכמות גדולה של מגרשי תמורה ליזמים, על מנת שתהיה כדאית כלכלית לביצוע. אך למרות זאת, השבוע פרסמה הוועדה המחוזית הודעה על אישור התכנית, המציעה 226 יח"ד. ראש העיר, אלי ברדה, אמר ל"מגדילים" כי: "מדובר בהגשמת חלום".

תכנית "מתחם העצמאות – מגדל העמק" ששטחה כ-15 דונמים, מציעה התחדשות עירונית באזור מרכזי במגדל העמק, תוך הריסה של 63 יחידות דיור והקמת 4 מבני מגורים בקיבולת של סה"כ 226 יחידות דיור. מדובר בתכנית ראשונה מסוגה באזורי הפריפריה, שנבחרה בקול קורא לסיוע בתקציבי מדינה, כאשר היזם שייבחר על ידי בעלי הדירות לביצוע המיזם, יקבל מהמדינה סכום של עד 35 מיליון שקל לפרויקט.

במהלך הדיונים שנערכו לקראת אישור התכנית, קבעה הוועדה המחוזית כי: "התכנית מהווה פיילוט לקידום התחדשות עירונית בערי הפריפריה, המאופיינים בחוסר היתכנות כלכלית לעניין ערכי הקרקע וכוחות השוק, אינם יכולים להוות מנוף כלכלי מספק להתחדשות. בשל כך, נדרש מימון ממשלתי שיגשר על הפער בין העלויות הצפויות לרווח היזמי הנדרש, לצורך הוצאת התכנית לפועל".

בשנה שעברה, רגע לפני הפקדתה של התכנית בפועל, התקבל מכתב מרמ"י, שבו נכתב כי הם אינם מסכימים לתכנית, זאת לאור הצורך בכמות גדולה של מגרשי תמורה כדי שהתכנית תהיה כלכלית. עוד עולה כי רמ"י דרשו לבחון את האפשרות להגדלת הכדאיות של התכנית ע"י הגדלת המכפיל, אפשרות לחניה עילית, הקטנת תקן החניה ו/או הקטנת התמורות לדיירים.

פרויקט מתחם העצמאות במגדל העמק // הדמיה: משרד אדריכלים קנפו כלימור
פרויקט מתחם העצמאות במגדל העמק // הדמיה: משרד אדריכלים קנפו כלימור

בוועדה המחוזית דחו את עמדת רמ"י, וקבעו כי: "מבחינה תכנונית, מדובר בתכנית שנמצאת במיצוי מקסימאלי ביחס למגבלות הקיימות: התכנית מייצרת תמהיל יח"ד מגוון לאוכלוסיות שונות, מייצרת רחוב עירוני מונגש ותוסס, התכנית מייעלת את השימוש בקרקע הציבורית ומוסיפה לה שימושים. במגדל העמק ישנה מגבלת גובה והתכנית מציעה את הגובה המקסימאלי שאושר ע"י משרד הביטחון".

למרות ההתנגדות, הליכי אישור התכנית נמשכו. נגד התכנית הוגשה התנגדות אחת, של דיירת שהביעה חשש כי שטחי המסחר המוצעים בתכנית, כגון בתי קפה ומסעדות, עלולים להוות מטרד בשכונה בגלל שאריות זבל, ריח של אוכל ורעש בשכונה עד שעות מאוחרות של הלילה. הוועדה המחוזית קיבלה את ההתנגדות, וקבעה כי בהוראות התכנית יוסרו השימושים של בתי אוכל וחנויות לממכר מזון. עם זאת, הוועדה ציינה כי: "התחדשות עירונית מוצלחת נדרשת לטיפול והחייאה של המרחב הציבורי, בהכרה כי הדבר מייצר עושר עיצובי עירוני ומשמר את השלד המרחבי לאורך זמן". הוועדה קבעה כי חנויות של בתי אוכל וממכר מזון יאושרו רק בשטח המיועד לשצ"פ ומבני ציבור. הוועדה החליטה לאשר את התכנית.

ראש העיר, אלי ברדה, אמר ל"מגדילים" כי: "מדובר בהגשמת חלום וחזון להתחדשות עירונית בשכונות הוותיקות בעיר. כבר במעמד החתימה על הסכם הגג לבניית 6,000 יחידות דיור, קבעתי שהמשימה כעת תהייה התחדשות עירונית כוללת בעיר, כדי שלא יהיו שתי קהילות בעיר, האחת שגרה בעיר הוותיקה והישנה והשנייה בעיר החדשה אלא עיר אחת חדשה ומתחדשת, מגדל העמק החדשה".

מי יהיו 70 המשפיעים לשנת 2023?

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות