banner
בניינים בפאתי מגדל העמק // בארי אורן
בניינים בפאתי מגדל העמק // בארי אורן

מינהל התכנון מתעקש אבל ברמ"י טוענים שאין כדאיות כלכלית: המחלוקת על פיילוט לפינוי בינוי בפריפריה

מינהל התכנון ממשיך לקדם תוכנית פיילוט לפינוי בינוי במגדל העמק למרות שברמ"י טוענים שהתוכנית לא כלכלית. המינהל: "תחשבו על פתרון יצירתי". רמ"י: "הוצע לצדדים לבחון דרך לייעל את התכנון המוצע"

זיו גולדפישר 22.03.2023

רגע לפני הפקדתה של תכנית להתחדשות עירונית במגדל העמק, הכוללת בניית 226 יח"ד, הודיעה רשות מקרקעי ישראל על התנגדותה לתכנית בגלל הצורך בכמות גדולה של מגרשי תמורה. למרות זאת, הוועדה המחוזית צפון החליטה להמשיך בהליכי הפקדתה של התכנית, תוך שהיא מורה לרמ"י: "יש לחשוב על פתרון יצירתי כדי להוציא לפועל את התכנית". מנגד, ברמ"י אומרים כי: "הוצע לצדדים לבחון דרך לייעל את התכנון המוצע".

תכנית "מתחם העצמאות – מגדל העמק", שאותה מקדמת העירייה והרשות הממשלתית להתחדשות עירונית משתרעת על כ-15 דונמים. התכנית כוללת הריסה של 63 יחידות דיור והקמת 4 מבני מגורים הכוללים סה"כ 226 יחידות דיור. מדובר בתכנית ראשונה מסוגה באזורי הפריפריה, שנבחרה בקול קורא לסיוע בתקציבי מדינה, כאשר היזם שייבחר על ידי בעלי הדירות לביצוע המיזם, יקבל מהמדינה סכום של עד 35 מיליון שקל לפרויקט. 

דיון שנערך בוועדה המחוזית לפני כשנה נקבע כי: "התכנית מהווה פיילוט לקידום התחדשות עירונית בערי הפריפריה, המאופיינים בחוסר היתכנות כלכלית לעניין ערכי הקרקע וכוחות השוק, אינם יכולים להוות מנוף כלכלי מספק להתחדשות. בשל כך, נדרש מימון ממשלתי שיגשר על הפער בין העלויות הצפויות לרווח היזמי הנדרש, לצורך הוצאת התכנית לפועל".

עוד עולה מהדיון שנערך בסוף שנת 2021 כי מסגרת פגישות מקדימות שנערכו בין לשכת תכנון מחוז צפון, לבין הרשות להתחדשות עירונית ועיריית מגדל העמק, הוחלט שהרשות להתחדשות תיקח על עצמה לפעול לשם מימושה של התוכנית מול גורמי ממשלה ורמ"י בעניין ההשלמה הכלכלית לפרויקט. זאת נוכח חשש שעלה מצד לשכת התכנון כי אין הבטחה כלכלית במסגרת התוכנית המוצעת. הוועדה קבעה כי: "התכנית מסמנת נקודת מפנה חשובה בהתפתחות העיר מגדל העמק. מדובר בתכנית ראשונה להתחדשות עירונית בעיר". הוועדה החליטה להפקיד את התכנית בתנאים. 

בשבוע שעבר ערכה הוועדה המחוזית דיון נוסף בתכנית. מפרוטוקול הדיון עולה כי לפני ארבעה חודשים העבירו עורכי התכנית את המסמכים לידי רמ"י, אך לא התקבלה תגובתם. עורכי התכנית תיקנו אותה בהתאם להחלטת הוועדה, אך רגע לפני הפקדתה של התכנית בפועל, התקבל מכתב מרמ"י, שבו נכתב כי הם אינם מסכימים לתכנית, זאת לאור הצורך בכמות גדולה של מגרשי תמורה כדי שהתכנית תהיה כלכלית. עוד עולה כי רמ"י דרשו לבחון את האפשרות להגדלת הכדאיות של התכנית ע"י הגדלת המכפיל, אפשרות לחניה עילית, הקטנת תקן החניה ו/או הקטנת התמורות לדיירים.

בוועדה המחוזית דחו את עמדת רמ"י, וקבעו כי: "מבחינה תכנונית, מדובר בתכנית שנמצאת במיצוי מקסימאלי ביחס למגבלות הקיימות: התכנית מייצרת תמהיל יח"ד מגוון לאוכלוסיות שונות, מייצרת רחוב עירוני מונגש ותוסס, התכנית מייעלת את השימוש בקרקע הציבורית ומוסיפה לה שימושים. במגדל העמק ישנה מגבלת גובה והתכנית מציעה את הגובה המקסימאלי שאושר ע"י משרד הביטחון".

הוועדה החליטה להמשיך בקידום התכנית להפקדה בפועל על אף הסתייגות רמ"י לעניין הכלכליות של הפרויקט, וקבעה כי: "מדובר בתכנון מיטבי, הממצה את מלא הפוטנציאל התכנוני לסביבה ולפרויקט". הוועדה שלחה חץ ביקורת לכיוון רמ"י, והוסיפה כי: "הממשלה וכלל הרשויות, ביניהם רמ"י נדרשים להתכנס ולחשוב על פתרונות יצירתיים בכדי לאפשר את מימוש הפרויקט ואת ההתחדשות העירונית במגדל העמק".

מרמ"י נמסר כי: "ידוע לרמ"י שהתכנית תקודם, יחד עם זאת הוצע לצדדים לבוא בדברים עם רמ"י כדי לבחון דרך לייעל את התכנון המוצע".

בידקו מי הם הטובים ביותר בהתחדשות העירונית בישראל

קורס מבוא להתחדשות עירונית – לפרטים ליחצו כאן

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות