banner
אילוסטרציה // depositphotos
אילוסטרציה // depositphotos

דו"ח משרד העבודה: ענף הבנייה ממשיך להוביל במספר התאונות הקטלניות

מדובר בדו"ח פעילות של מינהל הבטיחות המתייחס לחודשים ינואר-ספטמבר 2020. אומנם המספרים היבשים מעידים על ירידה בתאונות הקטלניות, אך יש לקחת בחשבון את הקורונה. במקביל, הנתונים מדגישים פעם נוספת כיצד ענף הבניה בולט לרעה בהיקף התאונות. הנתונים גם מעידים באילו ערים הוצאו הכי הרבה צווי בטיחות

ענף הבנייה ממשיך להוביל במספר התאונות הקטלניות – כך עולה מדו"ח פעילות מינהל הבטיחות והבריאות התעסוקתית שפרסם משרד העבודה הרווחה והשירותים החברתיים. הדו"ח מתייחס לתקופה של שלושת הרבעונים הראשונים של 2020 – ינואר עד ספטמבר. 

על פי הנתונים, בכל הקשור לתאונות קטלניות בתקופת הדו"ח בכלל הענפים – מדובר ב-36 הרוגים בשלושת הרבעונים הראשונים של השנה. עם זאת, בחלוקה בין הענפים השונים ניתן לראות עד כמה ענף הבנייה דומיננטי בתאונות הקטלניות לעומת הענפים האחרים. כך, בענף הבנייה אירעו 23 תאונות קטלניות בשלושת הרבעונים הראשונים של השנה, זאת לעומת 6 תאונות קטלניות בענף התעשייה, 6 בענף המסחר והשירותים ותאונה אחת בלבד בענף החקלאות. 

אומנם בהשוואה לנתוני התקופה המקבילה אשתקד נצפתה ירידה במספר התאונות הקטלניות, אולם חשוב לזכור כי מדובר בתקופת הקורונה והסגר. במקביל, למרות הירידה, ענף הבניה ממשיך לשמור על "הבכורה" במספר התאונות הקטלניות. עוד עולה מהדו"ח כי הסיבה המרכזית לתאונות בענף הבניה (כ-70%) ממשיכה להיות נפילה מגובה.

עוד על פי הדו"ח – מינהל הבטיחות הגביר את פעילות הביקורת והאכיפה בתקופה הרלוונטית – עליה בשיעור 61% במספר ביקורי הפיקוח והאכיפה על פי הדו"ח. מספר צווי הבטיחות האמיר בהתאם מרמה של 1,589 צווים בשלושת הרבעונים הראשונים של 2019 ל-4,046 צווים בשלושת הרבעונים הראשונים של 2020. מדובר בעליה בשיעור 155%.

אתרי הבניה בירושלים תל אביב וראשון לציון בולטים לרעה
נתון נוסף שעולה מהדו"ח מתייחס לאתרי הבנייה בערים השונות ומאפשר לראות היכן ניתנו הכי הרבה צווי בטיחות וצווי הפסקת עבודה בתשעת החודשים הראשונים של השנה. מדובר ברשימה שמעידה בין היתר על מצב אתרי הבנייה בכל עיר ולא פעם גם על היעדר פיקוח מספק גם של הרשות המקומית. בנקודה זו חשוב לציין כי ישנו וויכוח ארוך שנים בין השלטון המרכזי (משרד העבודה והרווחה בעיקר) לבין הרשויות המקומיות על תפקידן של האחרונות בשמירה על בטיחות באתרי הבניה. החוק היבש אומנם קובע כי מינהל הבטיחות הוא האחראי, אך גם לרשויות המקומיות יש דרכים להגביר את האכיפה ולפקח על המצב. 

על פי הנתונים – העיר שבתחומה הוצאו הכי הרבה צווי בטיחות בענף הבנייה היא ירושלים, 340 צווים בתקופה האמורה. במקום השני העיר תל אביב-יפו עם 289 צווי בטיחות ובמקום השלישי בעיר ראשון לציון עם 178 צווים. עוד בראש הרשימה הלא מחמיאה – פתח תקווה עם 147 צווי בטיחות, רמת גן עם 128 צווי בטיחות וגם בית שמש עם 114 צווי בטיחות.

בכל הקשור לצווי הפסקת עבודה באתרי הבניה – שוב ירושלים בראש הרשימה (148 צווים), במקום השני שוב תל אביב-יפו (114 צווים), במקום השלישי ראשון לציון (99 צווים), במקום הרביעי פתח תקווה (66 צווים) ובמקום החמישי אשדוד (57 צווים).

חשוב לציין שמספר הצווים בכל עיר קשור בעיקר למספר הביקורות שנערכו, כמו גם להיקפי הבנייה באותה העיר ולא תמיד אפשר לקשור בינו לבין מצב הבטיחות באתרי הבנייה בכל העיר. כלומר, אם עיר מסויימת היא גדולה יותר, והיקף הבניה בה גדול יותר, סביר להניח שנראה בתחומה יותר צווים, גם אם הפעילות הכללית באותה העיר בהקשר של פיקוח ובטיחות דווקא נעשית בצורה מוקפדת יותר. באותה המידה, יכול להיות שעיר קטנה יותר, או יישוב, מפקיר את אתרי הבנייה אבל לא נעשות בו ביקורות כלל – אז הוא לא יופיע ברשימה או יקבל מקום נמוך.  

"הטלת צווי בטיחות אינה מהווה סנקציה מרתיעה"
הדס תגרי, מנהלת הקבוצה למאבק בתאונות בניין ותעשייה התייחסה לדו"ח ואמרה כי: "הירידה הקלה במספר ההרוגים באתרי הבנייה מתחילת השנה אינה מעידה על שיפור במצב הבטיחות באתרים, אלא נובעת מצמצום פעילות הבנייה בשל סגר הקורונה ובפרט הירידה בהשתתפותם של עובדים פלסטינים.  לא זו בלבד, אלא שבחודשים אוגוסט-ספטמבר – פרק הזמן שבין שתי תקופות הסגר –  נהרגו 9 עובדים באתרי הבנייה לעומת 6 בפרק הזמן המקביל אשתקד – עלייה המעידה על חומרת המצב. מנהל הבטיחות אכן מטיל צווי בטיחות רבים מאד, אולם הטלתם של צווי בטיחות אינה מהווה סנקציה מרתיעה כלפי אותן חברות קבלניות השבות ומפרות את כללי הבטיחות – ויש רבות מאד כאלה".

רוני מזרחי, נשיא לשכת הקבלנים ובעלי קבוצת מזרחי ובניו הגיב גם הוא על הנתונים ומסר: "הבאתי בשעתו בפני משרד העבודה וועדות הכנסת נתונים לפיהם רק אכיפת התקנות באתרי הבנייה והקפדה יתירה על חגירת רתמות בטיחות, כובעי פלדה ועוד תגרום לירידה בתאונות ואכן בשנה האחרונה הוגבר הפיקוח ולדעתי עלתה המודעות. כ-40% אחוזים לפחות מהתאונות כיום מתרחשות באתרים ללא היתר בנייה או בנייה בלתי חוקית, הן במגזר היהודי והן הערבי וברור שרק פיקוח על אתרים אלה ימנע אותן ויוריד משמעותית עוד יותר את הסטטיסטיקה".

עורך הדין אלדן דנינו, מומחה לבטיחות ולאחריות תאגידית התייחס גם הוא לדו"ח ומסר: "דו"ח משרד העבודה ממחיש עד כמה חשוב לפקח על אלפי אתרים וחשוב שכל שרשרת הגורמים הקשורים לאותו אתר, החל מהיזם והקבלן המבצע, דרך הקונסטרוקטור, האדריכל ואחרוני הספקים, ינהגו ככתבם וכלשונם לפי הנחיות משרד העבודה. אין ספק  שהירידה במספר התאונות קשורה להגברת הפיקוח והמודעות, אולם לא די בכך. לדעתי, כמשפטן המלווה עשרות חברות נדל"ן בנושא הבטיחות והאחריות התאגידית, קיימת חשיבות משנה לבטיחות מונעת, כלומר לנקוט בכל הצעדים המונעים תאונות עוד בטרם התחלת הפרויקט, מה שימנע אחר כך מאותן חברות הוצאות  נכבדות ביותר".

מדרג ישובים עפ"י מספק צווי בטיחות וצווי הפסקת עבודה

באדיבות מינהל הבטיחות במשרד העבודה והרווחה
באדיבות מינהל הבטיחות במשרד העבודה והרווחה

מי יהיו 70 המשפיעים לשנת 2023?

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף
תגיות:

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות