banner

יוסי רייק: "ענף הנדל"ן התבגר, הבנו דברים שמבינים רק מניסיון"

בעלים ומנכ"ל קבוצת רייק חולק תובנות משנת המלחמה והתוצאות: "יזמים הבינו שלהחתים דיירים זה לא ביזנס – צריך לצאת לביצוע"

יוסי רייק, בעלים ומנכ"ל קבוצת רייק, מסכם שנה באולפן "מגדילים", על האתגרים של שנת המלחמה, ההזדמנויות וההחלטה הדרמטית לבחור שותף לדרך.
ביום שאחרי הוא מסביר מה מניע אותו ולמה החליט לעשות שינוי ממקום של עוצמה. "היתה שנה קשה, שהגיעה אחרי תקופות לא פשוטות לענף הנדל"ן ולנו כעם, אבל אני רוצה להסתכל על הדברים הטובים", הוא אומר, ומתייחס להחלטה להפוך את הקשיים להזדמנות: "התהליך שעברנו השנה בא מתוך הזדמנות ולא מתוך ראייה של קושי. אם מסתכלים על התמונה המלאה, ראינו גם דברים יפים, ראינו עם שידע להתאחד, שידע לשים את המחלוקות בצד, שתפקד בצורה מדהימה. ראינו דור שקצת זלזלנו בו, דור שחשבנו שהוא וירטואלי, שקראנו לו דור הטיק טוק אבל הם נלחמים, מקריבים, נעמדים בחזית". 

אפשר לומר שהמלחמה שינתה את פני ענף הנדל"ן?
"הוא התבגר בעשרים שנה, הבין דברים שמבינים רק מניסיון, צברנו ניסיון. אמרתי לאורך כל הדרך, השנה הזו באה כעוד 'מסמר נוסף', אחרי שנים שהתחילו בתקופת הקורונה, ממשלות שקמות ונופלות, חוסר יציבות, ריביות שעולות, רפורמה משפטית ועוד – ואז הגיעה המלחמה". 

מה למדנו?
"בסופו של דבר הרבה מאוד יזמים הבינו שלהחתים דיירים זה לא ביזנס – צריך לצאת לביצוע, בתנאי שוק קשים. יזמים קטנים לאט לאט נעלמים, היזמים הבינונים והגדולים מתמודדים עם מציאות חדשה. זה אומר חוסן פיננסי, גיוס כוח אדם, לכלכל צעדים בצורה נכונה, לבנות עסק שיודע להתמודד עם קשיים. מי שלא יידע להסתגל למציאות – לא ישרוד". 

האם חברות יזמות שהסתגלו הפכו למבוקשות יותר?
"הדיירים מחפשים יציבות, חברות עם ניסיון שיש להן קבלות, איתנות פיננסית, שדרת ניהול טובה, ואני חושב שהדיירים מחפשים היום את החברות הטובות. 

"בשנה הזאת עברתי תהליך מהותי בקריירה. הקמתי את העסק לפני 25 שנה ובתחילת המלחמה, הבנתי וצפיתי שיהיו גם הרבה הזדמנויות עסקיות. חשבתי מה צריך לעשות כדי להיות בעל מסוגלות לקבל אותן, והבנתי שאני צריך להכניס שותף לחברה. ניגשתי לתהליך מתוך עמדת כוח, ידעתי שיש הזדמנות וצריך לנצל אותה ומתוך רצון לקבל יותר מסך מחלקיו של השלם. 

"ניהלתי מו"מ כדי להכניס את השותף המתאים ובסופו של דבר בחרתי את קבוצת אספן גרופ, חברה בורסאית שעוסקת בנדל"ן מניב ומלונאות, שפיתחה את זרוע הנדל"ן למגורים וחיפשה את השותף המתאים. הגעתי לתהליך ממקום חזק, עם חברה עם הון עצמי גבוה עם פרויקטים שסיימנו, עם 7000 יח"ד בתכנון וביצוע, שדרה ניהולית חזקה, וזה איפשר לי לבחור". 

הממשלה יכלה לעזור ליזמים?
"ההחלטה הכי גרועה היתה שהממשלה לא מקבלת החלטות. אין שום ספק שהענף שלנו מצריך החלטות מרחיקות לכת, צעדים ושינויים גדולים, שישחררו פקקים. הממשלה לא מקבלת החלטות ולא נותנת מענה בדברים אלמנטריים, כמו בכוח אדם לאתרי הבנייה. עדיין חסרים 75 אלף עובדים. הרשויות לא ממהרות להוציא היתרים, השוק תקוע והכל ביחד לצערי הרב, יוביל לעליית מחירים. כולם יודעים את זה אבל לא עושים שום דבר". 

הצעירים יבואו לאזורי התחדשות עירונית?
"קבוצת רייק היא חברה תל אביבית, צמחתי ובנייתי הרבה בתל אביב ואנחנו חייבים הרבה לעיר הזאת. עם זאת, המחירים הפכו להיות גבוהים. מצד שני יש ביקושים. הצעירים יצטרכו בית, ואני מאמין שהפריפריה תקבל תאוצה גדולה. 

"לזה צריך להוסיף את תכנון השכונות החדשות, בשונה ממה שהיה עד היום, שנבנות בעירוב שימושים. אין 'ערי שינה' יותר, יש שטחים ציבוריים, ירוקים, מסחר, אזורים תוססים. זה מטשטש את הפער בין 'עיר ללא הפסקה' לבין 'ערי שינה'. הדור הציוני יישב את הצפון והדרום". 

מה מניע אותך להמשיך לעבוד בתחום כל כך מורכב?
"באישיות שלי אני ספורטאי תחרותי למרחקים ארוכים וזה דומה לענף, צריך לכלכל את הצעדים, לפזר כוח, לחלק אותו בצורה נכונה והרבה פעמים, אם התאמנת ועבדת קשה וסידרת הכל כמו שצריך, אז דווקא בעלייה זה הזמן לעקוף. אני אוהב לעבוד קשה ולהביא תוצאות, וקם כל בוקר עם המוטיבציה הזאת". 

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות