banner
איציק סימון - ביטוח תמ"א 38 // באדיבות איציק סימון
איציק סימון - ביטוח תמ"א 38 // באדיבות איציק סימון

ביטוח חיזוק מבנים מפני רעידות אדמה

פעולות מקדימות שיכולות למנוע תביעות.

 

על רקע מורכבותו וייחודו, תחום ההתחדשות העירונית ידוע כמקור ומוקד לקשת עצומה של תביעות מכל מן וסוג. משום כך, מצאתי לנכון לייחד מאמר לאמצעים שעומדים לרשותך לנסות ולהקטין את היתכנות האירועים הביטוחיים שמובילים לתביעות פיצוי או שיפוי. כדי לסקור את הפעולות המקדימות שבאפשרותך לנקוט, אני חייב בראש ובראשונה, להציג את נקודת המבט של חברות הביטוח. הנה:

אבחנה ראשונה וחשובה


כבר הצפנו במאמרים קודמים את העובדה שכל ביטוחי ההתחדשות העירונית נתפסים בחברות הביטוח כ"בעלי סיכון גבוה" וזאת בהתבסס על המאפיינים הייחודיים של פרויקטים מסוג זה:

  1. העובדה שאתר הבניה 'מאכלס' בו זמנית מגורי דיירים ועבודות בניה במקרה של תמ"א 38, או טיפול בדיור חלופי והתחייבות למועד מסירת הנכס החדש במקרים של פינוי בינוי.
  2. במרבית המקרים מתנהלים פרויקטים אלה בסביבה עירונית צפופה מה שמגביר את הסיכון לפגיעה במבנים סמוכים או נזק לתשתיות קיימות.
  3. הצורך בשינוע והפעלת ציוד מכני כבד (מכבשים, דחפורים, מנופים…) באזור עירוני סואן מגדיל את ספקטרום תרחישי הנזקים ותביעות יקרות.
  4. ביצוע עבודות בתקופת החורף כאשר הגג והאיטומים כבר הוסרו ואשר כתוצאה מכך גדלה הסבירות לקרות נזקים לדירות ותכולת הדיירים ואף לחפירת היסודות.

דרישות, החרגות והסתייגויות

חברות הביטוח
על בסיס סיבות אלה ועוד רבות אחרות ובגלל חומרת הסיכונים, חברות הביטוח בודקות כל פרויקט ב'ציציות' בטרם ייאותו להנפיק פוליסות ביטוח לחיזוק מבנים מפני רעידות אדמה. כאשר הן מתרצות, כדי להקטין סיכוני תביעות, ישאפו חברות הביטוח גם להכיל בפוליסת העבודות הקבלניות החרגות והסתייגויות שמקטינות את היקף הכיסוי הביטוחי ואף להעלות דרישות מבעל הפוליסה – יזם, קבלן ראשי, קבלן ביצוע, קבלני משנה – לביצוע פעולות מקדימות טרם תחילת הפרויקט ותוך כדי עבודה, שמטרתן למנוע או להקטין סבירות לנזק. וכאן אנחנו מגיעים לדרכים וערוצי הפעולה שיסייעו לך להקטין אפשרות של תביעות מצד אחד ואת עוצמת ההחרגות וההסתייגויות של חברת הביטוח מצד שני. ובמילים פשוטות:

פחות תביעות יותר כיסוי ביטוחי

 

חברת הביטוח אינה מעוניינת לקחת על עצמה סיכונים ובוודאי לא כאלה שנמצאים בצד הגבוה של מדד הסיכון. גם לך אין שום עניין ורצון להיות נתבע על נזקים. לכן, ככל שנקדים תרופה למכה כך ייטב. ולמה כוונת הדברים? הנה כמה טיפים שאני ממליץ לך ליישם:

טיפ ראשון – סקר תיעוד מבנים

 

קטגוריית תביעות נפוצה בפרויקטים של התחדשות עירונית הן תביעות דיירי הבתים הסמוכים לאתר הבנייה על נזקים שנגרמו למבנה או לדירות ספציפיות. ביצוע סקר מצב בתי השכנים יצביע, בעת תביעה, האם מדובר בנזק קיים אשר לא עבודות הבניה גרמו לו, או בנזק חדש אשר עליו יש בסיס לתביעת פיצוי או שיפוי.

טיפ שני – סקר סיכונים

 

כאן עדיף להיעזר בשירותיו של בעל מקצוע מנוסה בתחום שיבדוק, יעריך ויניח על שולחנך רשימה של סיכונים אפשריים בכל אחד משלבי הפרויקט ואת הדרך לבטלם או להקטינם. יישום המלצותיו יסייע ל'הרגיע' את חששות חברת הביטוח לפחות בכל מה שקשור לסיכונים בהם טיפלת ו'לסלול' את הדרך לפוליסת ביטוח עם כיסוי רחב יותר

טיפ שלישי – סקר דיירים

 

הפעם מדובר על דירות המבנה בו מתבצעות עבודות החיזוק. גם כאן, מן הנפוצות הן, תביעות הדיירים את הקבלן על נזקים לתכולה ולציוד או למבנה הדירה. ולך תוכיח שלא גרמת לנזק? הנה פתרון:

כאן אני חייב לתת קרדיט לקבלנית בניין בשם פזית פריד, הבעלים של חברת הבניה 'פ.י.שלמות' המבצעת עבודות חיזוק מבנים בעבור קבוצת  אלוני אפט – חברת השקעות זרוע הנדל"ן. בהסכמת הדיירים פזית מצלמת בווידאו את פנים הדירות ואת התכולה וסוקרת את הציוד המצוי בהם ותקינותו, "זה טוב לכם וטוב לי" מסבירה פזית לדיירים. אם תרצו לתבוע אותי על נזק לדירה (כדוגמת סדקים בקירות, פיצוצי וקריסות טיח, רטיבות…), לתכולה או לציוד, יש לנו את הצילום ואת הסקר שמראה אם מדובר בנזק ישן ולכן אין מקום לתביעה או בנזק חדש שנגרם ככל הנראה כתוצאה מעבודות הבניה. הרבה תביעות "רכיבה על גב הקבלן" מתבטלות מאליהן בעזרת סקר דיירים.

טיפ רביעי – סקר בטיחות

 

מאותו עניין לאותו עניין. שוב תמ"א 38 חיזוק מבנים, הפעם, בטיחות הדיירים. הם גרים בתוך אתר בניה פעיל – ילדים, נשים, טף, מבוגרים – ואין להם מושג מינימלי בכל הקשור לנושא בטיחות באתר בניה. מאידך, לקבלן אין שום מנדט לבוא אל הדיירים לעמוד בדרישות ותקנות הבטיחות. אולם, … יועץ בטיחות מקצועי ומיומן יציף בפניך את המקומות המועדים לפורענות וכיצד ניתן להפחית  או אף לבטל את הסכנה. אין בכך משום ה-100% וודאות למניעת תאונות או בטיחות הרמטית,  אבל, במקרה של תביעה ובמיוחד כזו שמגיעה לערכאות, מצבך יהיה שונה לגמרי אם תוכל להציג שפעלת ועשית ביוזמתך את המירב שניתן לעשות כדי למנוע תאונות.

למידע נוסף, שאלה, הבהרה, צורך להתייעץ

אני זמין לתת לך את המענה המקצועי והאיכותי ביותר. למידע המלא על ביטוחי תמ"א 38 והתחדשות עירונית הקלק כאן…

איציק סימון

בידקו מי הם הטובים ביותר בהתחדשות העירונית בישראל

קורס מבוא להתחדשות עירונית – לפרטים ליחצו כאן

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף
תגיות:

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות