banner
עו"ד דן הלפרט // יחצ
עו"ד דן הלפרט // יחצ

תמ"א 38 – היזהרו מהיטל השבחה

"בידקו היטב האם ומתי למכור את הדירה ובכל מקרה אל תניחו כי באם מבוצע כבר פרוייקט תמ"א 38 בבניין בו מצויה דירתכם אזי תהיו פטורים מתשלום היטל השבחה"

מאת: עו"ד דן הלפרט

מקרה הבוחן: בעלים של דירת מגורים, המצויה ברחוב השר משה 35 רמת גן, מכרו את דירתם וחוייבו עקב המכירה בהיטל השבחה. בערר שהגישו לוועדת הערר המחוזית טענו הבעלים, כי הדירה מצויה בבניין ובו ארבע דירות וכי כל בעלי הדירות הביעו את הסכמתם לבצע פרויקט תמ"א 38 ולכן, אין לחייב אותם בהיטל השבחה היות וממילא צפוי להתקבל פטור  מהיטל השבחה בגין בנייה לפי תמ"א 38. הוועדה המקומית טענה מנגד כי יש לדחות את בקשת הבעלים. לאחר בחינת טענות הצדדים, דחתה ועדת הערר את טענת הבעלים וקבעה, כי כלל לא מתקיים פרויקט תמ"א 38 בבניין אלא רק קיים רצון כלשהו לבצע פרויקט כזה וממילא לפי הוראות הדין, פטור מהיטל השבחה בפרויקטי תמ"א 38 ניתן במועד מתן היתר הבניה לפרויקט והוא כלל לא חל במקרה של מכירת הדירה.

האם לפרויקטי תמ"א 38 יש פטור מהיטל השבחה?

עסקת תמ"א 38 היא "עסקת נטו" עבור בעלי הדירות. הבעלים לא משלמים דבר ואילו היזם נושא בכל הוצאות הפרויקט- שכר בעלי המקצוע השונים, יועצים, אדריכלים, עורכי דין, אגרות, היטלים, בניה וכו'. בין היתר, מתחייב היזם לשלם את היטל ההשבחה שיוטל (ככל שיוטל) במסגרת הפרויקט. היטל ההשבחה עלול לעלות כדי סכומים משמעותיים ביותר עד כדי העמדת פרויקט תמ"א 38 בסיכון קיומי בשל העדר כלכליות. על מנת לקדם ולהקל על ביצוע פרויקטי תמ"א 38 מצאה המדינה לפטור פרויקטי תמ"א 38 מהיטל השבחה.

מתי בכל זאת יחול היטל השבחה?

ואולם, קיימת אפשרות כי למרות קיומו של הפטור הנ"ל יחול חיוב בגין היטל השבחה, למשל במקרה בו תאושר תב"ע (כדוגמת תוכנית הרובעים בעיר תל אביב) או במקרה בו תוספת הזכויות תהא גדולה מתוספת הבסיס שמעניקה תמ"א 38. בהסכמי ההתקשרות שבין היזם ובין בעלי הדירות אנו דואגים להדגיש כי למרות קיומו של הפטור הרי שככל שיחול חיוב בגין היטל השבחה אזי היזם הוא שיישא בחיוב מעין זה.

וזה עוד לא הכל…

האם בכל מקרה לאחר חתימת הסכם תמ"א 38 מול יזם יישא היזם בכל חיוב בגין היטל השבחה? ומה יקרה במצב בו חתם בעלים של דירה על הסכם תמ"א 38 ולאחר מכן מכר את דירתו ובגין המכירה חל היטל השבחה? האם במקרה זה ניתן יהיה לטעון כי חל פטור מהיטל השבחה? האם היזם יישא בהיטל ככל שלא יינתן פטור? ובכן, התשובות לשאלות הנ"ל הן בשלילה. היינו, במקרה האמור יחול החיוב בהיטל השבחה על הבעלים של הדירה וזאת למרות שחתם על הסכם תמ"א 38. סוגיה מעין זו נדונה לאחרונה בפני ועדת ערר מחוז תל אביב.

לטענת הבעלים הדירה מיועדת לתמ"א 38

בעלים של דירה ברחוב השר משה 35 רמת גן (המצויה בבניין בו ארבע דירות) מכרו את דירתם וחויבו עקב כך בהיטל השבחה. לטענת הבעלים, טרם מכירת הדירה הם בדקו האם קיימת אפשרות לביצוע פרויקט תמ"א 38 בבניין וכל ארבעת בעלי הדירות הסכימו עקרונית לביצוע הפרויקט. הבעלים הוסיפו וטענו, כי מאחר וממילא צפוי להתקבל פטור מהיטל השבחה בגין בנייה לפי תמ"א 38, הרי שאין להטיל עליהם היטל השבחה בעת מכירת דירתם.

הוועדה המקומית: כוונות אינן רלוונטיות

מנגד, טענה הוועדה המקומית כי כוונות או רעיונות לביצוע פרויקט לפי תמ"א 38 בבניין אינם רלוונטיים לחיוב בהיטל השבחה וכי פטור מהיטל השבחה הינו לזכויות קבועות בתמ"א 38 ולא לאלו הקבועות בתכניות אחרות, מה גם שבענייננו חיוב הוטל בעקבות מימוש בדרך של העברת זכויות ולא בדרך של מתן היתר, אשר הוא ורק הוא מקים זכות לפטור מהיטל השבחה.  

מה קבעה ועדת הערר?

לאחר בחינת טענות הצדדים מצאה ועדת הערר לדחות את ערר הבעלים וקבעה, כי טענת הבעלים לפיה אין להטיל חיוב בהיטל השבחה בשל העובדה שהבניין נמצא בתהליך לפי תמ"א 38, אין לה על מה שתסמוך. ועדת הערר הוסיפה וציינה, כי לפי הוראות הדין, הפטור מהיטל השבחה ניתן במועד מתן היתר הבניה לתמ"א. משמע הפטור לא חל במקרה של מכירת הדירה.

עוד הוסיפה ועדת הערר כי ממילא בענייננו לא מתקיים פרויקט תמ"א 38 אלא קיים אך פוטנציאל לקיימו ולכן משמעות קבלת טענתם של הבעלים הינה למעשה החלת הפטור הניתן בחוק בהיתר מכוחה של תמ"א 38 על תכניות אחרות שהשביחו את הנכס בשל האפשרות (שאף היא אינה וודאית) כי הנכס יעבור הליך חיזוק מכוחה של תמ"א 38.  

במקרה הנ"ל דובר כאמור בבעלים של דירה המצויה בבניין בו יש כוונה לבצע פרויקט תמ"א 38 אך טרם מבוצעת בו פרויקט הלכה למעשה.

מתי לא ניתן לטעון לקיומו של הפטור?

חשוב להבהיר ולהדגיש, כי גם במקרה בו נחתם הסכם תמ"א 38 מול יזם וההסכם מקודם ובטרם מתן היתר הבניה לפרויקט ימכור מי מבעלי הדירות את דירתו, אזי ככל שיוטל חיוב בגין היטל השבחה, לא ניתן יהיה לטעון לקיומו של פטור  מהיטל השבחה בגין תמ"א 38 ואף לא ניתן יהיה לחייב את היזם בתשלום בגין היטל ההשבחה. משמעות הדברים הינה, כי הבעלים עצמו הוא שיישא בהיטל ההשבחה.

הדברים עלולים להיות אקוטיים. על כן הישמרו. בידקו היטב האם ומתי למכור את הדירה ובכל מקרה אל תניחו כי באם מבוצע כבר פרויקט תמ"א 38 בבניין בו מצויה דירתכם אזי תהיו פטורים מתשלום היטל השבחה. הנחה מוטעית זו עלולה לעלות לכם ממון רב ואף לסבך אתכם בעסקת המכר.

הכותב, מומחה במקרקעין והתחדשות עירונית, מלווה עשרות פרויקטי תמ"א 38 ופינוי בינוי, מ"מ יו"ר ועדת התחדשות עירונית במחוז תל אביב של לשכת עורכי הדין ובעל משרד עורכי דין ונוטריון

http://www.halpert-law.co.il

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף
תגיות:

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות