banner
אילוסטרציה // shutterstock
אילוסטרציה // shutterstock

מה המשמעות של היטל השבחה בתמ"א 38?

תיקון לחוק שקובע כי בפרויקטים של תמ"א 38 ייגבה היטל השבחה של 25% על קומה נוספת לבניין יעשיר את הרשויות המקומיות אבל צפוי לפגוע ברוכשים

דניאל דותן

בחודש מרץ 2017, אישרה הכנסת תיקון לחוק שקובע כי רשויות מקומיות יהיו רשאיות מגבות היטל השבחה (תשלום על עליית ערך הנכס) של עד 25% משווי קומה אחת שנוספת לבניין בפרוייקט תמ"א 38/2 הריסה ובנייה מחדש.

מה זה היטל השבחה?

הכוונה בהיטל ההשבחה היא, שבניין שנועד להריסה שהוא בגובה של עד שתי קומות, לא יזכה את העירייה בהיטל השבחה. חובת תשלום של היטל השבחה מתבצע כאשר כשהבניין בן שלוש קומות, כשהיטל ההשבחה הוא בשווי השטח של חצי קומה מורחבת. בבניין בן ארבע קומות ומעלה, היטל הוא בשווי השטח של קומה מלאה.

מה משמעות ההיטל לפרויקט תמ"א 38?

היטל ההשבחה בפרוייקט תמ"א 38, נועד לכאורה לממן את התשתיות לתושבים שיגורו בדירות החדשות כגון: מדרכות, כבישים, מערכות ביוב, מוסדות חינוך, מתנ"סים ועוד. את תשלום היטל השבחה יש לבצע בעת מימוש זכויות הבנייה הרלוונטיות, כלומר במקרה של היתר בנייה למימוש זכויות הבנייה החדשות או בעת מכירת הדירות. מעבר לסכום ההיטל, יש להוסיף לחישוב הסכום את הפרשי ההצמדה מיום חובה ההיטל ועד מועד התשלום. תיקון החוק ייקר את הפרויקטים של תמ"א וסביר שעלויות היטל ההשבחה יגולגלו בסופו של דבר לרוכשים. גורמים מעריכים כי בדירה תל אביבית סטנדרטית על שטח של 280 מ"ר, גובה היטל ההשבחה יהיה יותר ממיליון שקלים.

מהם היתרונות של היטל ההשבחה בפרוייקטים של תמ"א 38?

בפרוייקטים של 38/2 הריסה ובנייה מחדש, היזמים רשאים להוסיף לבניין 3.5 קומות. המשמעות היא עשרות דיירים חדשים שיצטרפו ויגורו בבניין, וחובה של הרשויות המקומיות לפיתוח השכונות והוספת שירותים לדיירים החדשים. מאחר והרשויות המקומיות היו מפסידות מהעניין – הוספת תשתיות מאסיביות ללא עלות, רשויות רבות עיכבו את אישורם של פרוייקטים של תמ"א 38. היתרון בהיטל ההשבחה שמכניס כסף לרשויות המקומיות הוא, שכעת פרוייקטים של תמ"א 38/2 צפויים לקבל אישור מהר ובקלות יותר. העיכובים יוסרו ברובם, והפרוייקטים הללו יוכלו לצאת לדרך. חשוב לציין כי העיריות יוכלו לגבות היטל בגובה 25% משווי קומה אחת בלבד, ולא עבור 3.5 קומות שיתווספו בפרוייקט תמ"א 38.

מה ניתן לעשות כדי להתמודד עם ההיטל?

אפשרות מומלצת לדיירים המוכרים היא להתארגן יחד ולערער על גובה ההיטל. על הדיירים ללמוד את הזכויות שלהם ולבלום אפשרות של גביית ההיטל על תוספת הזכויות לפי תכניות פרוייקט תמ"א 38 החדשות. הכוונה היא, כי ההיטל לא יכלול את שווי כלל הזכויות החדשות בפרויקט תמ"א 38, אלא את ההפרש בין הזכויות הנוספות ובין אלו שמגיעות ממילא לדייר בפרוייקט תמ"א 38.

הקבלנים מתנגדים

קבלנים רבים ברחבי הארץ מתנגדים להיטל ההשבחה שאושר לרשויות. לטענתם, עד לתיקון החוק, הרשויות המקומיות אישרו פרוייקטים של תמ"א 38 ללא היטל וללא אחוזי רווח מהבנייה עצמה. הקבלנים מציינים כי הרשויות המקומיות מרוויחות מהכנסות ממיסוי ישיר ועקיף של מאות אלפי שקלים בחודש מהדירות החדשות בפרוייקט תמ"א 38, ולכן יש להן אינטרס מובהק לקדם את הפרוייקטים. הן אינן זקוקות לתמריץ נוסף. לטענת רבים מהקבלנים, הסנקציה של הרשויות המקומיות לעכב פרוייקטים של תמ"א 38, נועדה בדיוק למטרה זו. לזכות בהיטלי השבחה ולרווח נוסף, על הרווח שהן מפיקות מהמיסוי.

חובת היטל ההשבחה עשויה לפגוע בהמוני יזמים שכבר חתמו על הסכמים לפרוייקט תמ"א 38 עם דיירים. חתימת ההסכמים נעשתה על בסיס פטור מהשבחה, ולכן, לטענת היזמים והקבלנים, מן הראוי שהחוק יתייחס רק לפרוייקטים חדשים של תמ"א 38/2 שטרם נחתמו.

מי יהיו 70 המשפיעים לשנת 2023?

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף
תגיות:

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות