הריבית נותרה ללא שינוי – בשוק הדיור נמשכת העלייה במחירי הדירות ובביצועי המשכנתאות
הוועדה המוניטרית החליטה להותיר את הריבית ללא שינוי ברמה של 4.5%: "המדיניות מתמקדת בייצוב השווקים והפחתת אי הוודאות"
הוועדה המוניטרית החליטה להותיר את הריבית ללא שינוי ברמה של 4.5%: "המדיניות מתמקדת בייצוב השווקים והפחתת אי הוודאות"
הוועדה המוניטרית החליטה להותיר את הריבית ללא שינוי ברמה של 4.5%. בין השיקולים שאותם ציינו בבנק ישראל, המלחמה מהווה את הגורם המכריע להחלטה. "מאז פרוץ מלחמת חרבות ברזל ובחודשים האחרונים בפרט, גברו אי הוודאות הגיאופוליטית והשפעותיה על המשק", נמסר מבנק ישראל. יש לציין כי בתקופה זו הודיעה חברת פיץ' על הורדת דירוג האשראי של ישראל מ +A ל A עם אופק "שלילי". כפי שהסבירה סוכנות הדירוג, ההחלטה שיקפה את המציאות הביטחונית, אך גם הערכה של ניהול המדיניות הפיסקלית, ושמה דגש על מתווה המדיניות העתידי.
עוד על פי ניתוח הנתונים שהביאו להחלטה להותיר את הריבית ללא שינוי, היתה האינפלציה, שנמצאת בחודשים האחרונים במגמת עליה ושוהה מעט מעל הגבול העליון של היעד. "העלייה בקצב האינפלציה משקפת בעיקר את העלייה בקצב השינוי של מחירי הרכיבים הבלתי-סחירים", מציינים בבנק ישראל.
מרכיבים נוספים שהשפיעו על ההחלטה הם שהשקל נותר ללא שינוי מול הדולר ונחלש בכ-3% מול האירו וב-1.4% במונחים נומינליים אפקטיביים, זאת מאז החלטת הריבית האחרונה.
כמו כן, בשוק הדיור נמשכת העלייה במחירי הדירות ובביצועי המשכנתאות. הקצב השנתי של מחירי הדירות המשיך לעלות ועומד על 4.7%. בחודש יולי נמשכה העליה בביצועי המשכנתאות וניטלו משכנתאות בסך 9.1 מיליארדי ₪. סעיף הדיור במדד עלה ביולי ב-0.8% ובתוכו, סעיף שירותי הדיור בבעלות עלה ב-0.7% וב-2.6% בסה"כ בשנה האחרונה, בדומה לקצב בחודש הקודם.
בשוק נרשמה עליה של 2.6% עבור השוכרים אשר חידשו חוזה ושל 3.4% עבור השוכרים החדשים. ברבעון הראשון של השנה נרשמה יציבות יחסית בהתחלות ובהיתרי הבנייה. לצד אלו, מציינים בבנק ישראל, המגבלות על פעילות ענף הבנייה נוכח המלחמה, בדגש על המחסור בעובדים, עדיין משמעותיות, והפעילות בענף הבינוי מתאוששת באיטיות. "על רקע המשך הלחימה, מדיניות הוועדה המוניטרית מתמקדת בייצוב השווקים והפחתת אי הוודאות, לצד יציבות מחירים ותמיכה בפעילות הכלכלית. תוואי הריבית ייקבע בהתאם להתכנסות האינפלציה ליעדה, המשך היציבות בשווקים הפיננסיים, הפעילות הכלכלית והמדיניות הפיסקלית", כך נמסר מבנק ישראל בעקבות ההחלטה אמש (רביעי) להותיר את הריבית על 4.5 האחוז.
נדב פסנדי, מנכ"ל אלדר משכנתאות, מציין בעקבות ההחלטה כי שוק המשכתנאות מעיד על התאוששות: "בחודש שעבר נלקחו משכנתאות בהיקף של 9.07 מיליארד שקל והמשכנתא הממוצעת שנקלחה הגיעה לרמה של 1.013 מיליון שקל. כמו כן, 38% מהמשכנתאות שאושרו בחודש יולי נלקחו לרכישות דירה שמחירן גבוה מ-3 מיליון שקל , מה שמעיד כי שוק הנדל"ן נמצא במגמת התאוששות וממשיך לטפס. יחד עם זאת, לאחרונה התווספו שיקולים המונעים הורדת ריבית, כמו האינפלציה הגואה שעלתה ל-3.2% וקצב עליית המחירים בשוק הנדל"ן שממשיך להתגבר. ההחלטה של הנגיד להשאיר את אחוז הריבית משקפת גישה זהירה -מדובר במהלך שנועד לתמוך בצמיחה הכלכלית ובתנודתיות השוק. הערכתי היא כי לנוכח האינפלציה הגבוהה והסיכונים הגיאופוליטיים הרבים, ריבית בנק ישראל תישאר ברמתה הנוכחית עד סוף 2024, וכי הפחתת ריבית תתממש במהלך הרבעון הראשון של 2025, לקראת רבעון שני, כמובן בהנחה שהמצב הגיאופוליטי בישראל ישתפר או לכל הפחות לא תחול החמרה משמעותית".
בידקו מי הם הטובים ביותר בהתחדשות העירונית בישראל
קורס מבוא להתחדשות עירונית – לפרטים ליחצו כאן
לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן