רשויות התכנון ניצחו במאבק על בניית 1,700 דירות בגן יבנה - ראש המועצה מזהיר שלא יוצאו היתרי בנייה
ותמ"ל, המטה לתכנון לאומי ורמ"י "פעלו בהגינות, ביושר, בתום לב ובטוהר מידות" – נדחתה עתירה מועצת גן יבנה נגד התכנית להקמת הרובע המזרחי
ותמ"ל, המטה לתכנון לאומי ורמ"י "פעלו בהגינות, ביושר, בתום לב ובטוהר מידות" – נדחתה עתירה מועצת גן יבנה נגד התכנית להקמת הרובע המזרחי
הפסד למועצה המקומית גן יבנה במאבקה נגד התכנית להקמת השכונה המזרחית ביישוב, המציעה 1,700 יח"ד: בית המשפט המחוזי מרכז דחה את עתירת המועצה לבטל את התכנית אשר אושרה לפני כשנתיים. השופטת יעל טויסטר ישראלי קבעה בפסק הדין כי לא נפלו פגמים בתכנית, וכי ותמ"ל "שקלה את כל השיקולים התכנוניים הרלוונטיים, והפעילה את שיקול דעתה התכנוני – מקצועי".
תכנית תמל/1114 – גן יבנה שכונה מזרחית, יוזמת רשות מקרקעי ישראל, הקמת שכונת מגורים בת 1,696 יח"ד, מתוכן 300 יחידות לדיור מיוחד, על שטח של 266 דונם בדרום מזרח היישוב, בין השכונות שיכון עובדים לנווה עובד ומצפון לאזור התעשייה. במועצה המקומית התנגדו לתכנית עוד בתחילת ההליכים לאישורה בוותמ"ל, ואף גייסו את התושבים להגשת התנגדויות נגדה. ראש המועצה, דרור אהרון, אמר ל"מגדילים" עם הפקדת התכנית: "יש פה מעשה שלא ייעשה, עם חוסר תכנון משווע שלא לוקח בחשבון את הצרכים של הרשות, ומקימים עוד יח"ד ללא כל מתן מענה אפקטיבי לנושא של תעסוקה ובינוי". למרות זאת, התכנית אושרה בתחילת 2024.
לאחר אישור התכנית, הגישה המועצה עתירה לבית המשפט המחוזי בשבתו כבית משפע לעניינים מינהליים, שבה ביקשה להורות על ביטולה של התכנית, ולחילופין להורות על תיקונה, בשל פגמים חמורים שנפלו בה. לטענת המועצה, ההחלטה לאשר את התכנית הייתה שגויה ולא סבירה, עקב היעדר פתרון קצה לביוב ליחידות הדיור; קיומו של קו דלק סילוני פעיל ומסכן חיים העובר במרכז התכנית; והיעדר תשתית תחבורתית מתאימה.
בפסק הדין דחתה השופטת טויסטר ישראלי את טענות המועצה, ודחתה את עתירתה. השופטת ציינה כי לה, כי נעשתה בחינה מעמיקה של פתרון הקצה לביוב, וכי ניתנה לנושא זה מלוא החשיבות, והצוותים המקצועיים בחנו סוגיה זו לעומקה. עוד ציינה השופטת כי הפתרון שהוצע במרכז טיפול השפכים בתימורים הוא פתרון הקצה לביוב אשר עתיד לשרת את התכנית.
השופטת דחתה גם את הטענות להיעדר פתרונות תחבורתיים בתכנית, וקבעה כי "נושא התחבורה בתכנית נועדה לתרום לקידום התחבורה הציבורית בישראל על פני נסיעה ברכב הפרטי, מטרה המצויה במתחם הסבירות, ואשר מקודמת באופן כלל ארצי". גם הטענה בנוגע לקו הדלק העובר בתכנית נדחתה. בפסק הדין נכתב כי קו הדלק ומגבלותיו קיבלו ביטוי במסגרת מסמכי התכנית המאושרים.
עוד קבע פסק הדין כי המשיבים – ותמ"ל, המטה לתכנון לאומי, רמ"י ורשות המים "פעלו בהגינות, ביושר, בתום לב ובטוהר מידות. שוכנעתי כי הליך אישור התכנית לא חרג מהדין, וכי טענות העותרות (המועצה המקומית והוועדה המקומית) נשמעו באופן הגון. העותרות היו משולבות לאורך כל הליך קידום התכנית. העותרות לא הוכיחו כי הליך קידום התכנית נעשה למראית עין, בחוסר תום לב או תוך הפרת חובת ההתייעצות". העתירה נדחתה, איפוא, ועל המועצה הוטלו הוצאות בסך 20,000 שקל.
ראש המועצה, דרור אהרון מסר בתגובה: "לצערנו הרב, התכנית אינה עולה בקנה אחד עם מגמות הפיתוח של גן יבנה. התוכנית לוקה בחוסר תכנון משווע של תשתיות ביוב, מים, תחבורה ועוד. "בית המשפט לא ראה עין בעין איתנו את הדברים בטענה שאינו מתערב בהליכי תכנון . המהות של פתרון הביוב המדובר לשנת 2028 אינו ישים ולא יתקיים במועדו ומשכך התכנית למעשה לא תוכל לבוא לידי ביצוע. ולאור כך אין בכוונת המועצה המקומית לתכנון ובנייה לתת היתרי בנייה לתכנית ללא פתרונות נאותים.
יתרה מזו התוכנית בנויה על קו דלק סילוני דבר המהווה סיכון ממשי לטעמנו . תושבים עתידיים יצטרכו לדעת על כך וככול שיקרה אסון הוא מונח לפתחי היזמים .
"אנו רואים כי המגמה הרווחת כיום להקדים מגורים לתשתיות הינה חמורה ומעמידה את הועדות המקומיות בפני לחצים בלתי אפשריים לעת דיון בבקשות להיתרי בנייה .מצער שבית המשפט נותן לכך יד, הדבר יגרום נזק לרשויות רבות ויפגע באיכות חיי התושבים.
מצוקת הדיור אינה טיעון משכנע ללא התאמה והסדרת תשתיות הנדרשות לאכלוס שכונה ומתן מענה לחיי התושבים העתידיים.
אנו נשקול את צעדינו בעניין, מאכזב לדעת שהמדינה שמחוייבת לתת פתרונות עוד בטרם היתרי הבנייה מתנערת מאחריותה ומגלגלת את התכניות למתן היתרי בנייה ולא לשלב של תכנון מוקדם ומתן תוקף.
"כבר ראינו היטב, בתמ"ל 1003 ביישוב, שבו נטען כי פתרון הביוב יינתן בתוך כשנתיים טרם האכלוס דבר שלא קרה .
עד היום לתמ"ל 1003 שאוכלסה אין פיתרון פתרון קבע לביוב במתקן הטיהור בתימורים. גם הפתרון זמני לאשדוד טרם בוצע בפועל וזאת כאשר השכונה כבר מאוכלסת. זו הדוגמא הטובה ביותר לתכנון הכושל של המדינה תוך התעלמות מצרכי תחבורה מיים ניקוז ביוב וכדומה . והדבר ישפיע גם על התכניות העתידיות.
לאור כך שאין פתרון ביוב בפועל לא תוכל הועדה המקומית לדון בתוכניות וכול יזם שיפנה יקבל תשובה ברורה …לתוכנית אין פתרון ביוב !!!!
לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן
מכירים מישהו שצריך לקרוא את הפוסט? שתפו אותו. ?