75 שנה למדינה – האם ההיסטוריה הוכיחה שהשקעות הנדל"ן בישראל משתלמות?
האם ישראל אטרקטיבית להשקעות נדל"ן? 100 שנות ציונות הוכיחו כי מה שהיה נראה כאתגר או סכנה קיומית, הפך להזדמנות // דעה
האם ישראל אטרקטיבית להשקעות נדל"ן? 100 שנות ציונות הוכיחו כי מה שהיה נראה כאתגר או סכנה קיומית, הפך להזדמנות // דעה
השבוע מציינת מדינת ישראל 75 שנים לעצמאותה. בחודשים האחרונים התלהט הוויכוח הפנימי בתוך הציבור הישראלי, והגיע לרמות שרבים מאיתנו לא זוכרים דוגמתו. שאלות ערכיות כבדות משקל עומדות על כף המאזניים, ושני הצדדים במאבק הפנימי בטוחים בצדקתם ובעליונות טענותיהם. אחד הספיחים של המאבק הזה נוגע גם לעולם הנדל"ן הישראלי, והוא מעיב כמו עננה מעל התעשייה שלנו, לא פחות מאשר העננה שמייצרת העלאת הריבית על ידי בנק ישראל. מצב הרוח הלאומי שפוף בחודשים האחרונים, ואני שומע אנשים רבים החשים חוסר ודאות ביחס לעתיד, ושואלים את עצמם או את סביבתם – האם במציאות הזו כדאי בכלל להשקיע במדינת ישראל? האם לרכוש בישראל נכס נדל"ן, או שמא להעביר את הכספים לרכישת נדל"ן בחו"ל?
קשה לענות על השאלה הזו – כי כידוע אין בידינו כדור בדולח, ומוכרת גם האמירה של חז"ל כי מאז חורבן בית המקדש הנבואה ניתנה לשוטים. אבל מה שכן יש בידינו כדי לבחון את הכדאיות להשקיע היום ובעתיד בנכס נדל"ן במדינת ישראל הוא את העבר. ליתר דיוק – ניסיון היסטורי עשיר של למעלה מ-100 שנות ציונות, שרצוי וכדאי ללמוד את לקחיו כדי לנסות להבין את ההווה ואת הכיוונים של המדינה וענף הנדל"ן בעתיד.
סכנה קיומית שהופכת להזדמנות
ראשית, עלינו להודות על כך שהתברכנו באפשרות להתבונן אחורה על למעלה מ-100 שנות ציונות פעילה בארץ ישראל ולאחר מכן במדינת ישראל. אין זה מובן מאליו בשום צורה או דרך, ועלינו להודות לדורות הקודמים על כך שהקריבו, נלחמו, ייצרו, הפריחו ובנו מדינה לתפארת, עם היסטוריה מפוארת לא פחות.
ומה אנו למדים מאותן 100 שנות ציונות? במספר מילים – אנו למדים שמכול אתגר, מכשול או סכנה – בין אם חיצונית או פנימית – הישוב בימי טרום המדינה, ומשנת 1948 במדינת ישראל – צלחו אותם בהצלחה, ומה שהיה נראה כאתגר, או אפילו סכנה קיומית, הפך להזדמנות ולמנוע הצמיחה הבא של הישוב בארץ ישראל או של מדינת ישראל.
להן מספר דוגמאות שעולות מהתבוננות ב-100 ויותר שנים של ציונות (ואני הולך לקחת אתכם אחורה בזמן – והרבה):
האבחנה: חרדה קיומית שמהדהדת מאורעות קודמים
העבר שלנו כישראלים אינו פשוט, נראה שההתמודדות עם אתגרים היא לחם חוק עבור המדינה הזו ותושביה, ואנו חווים כיום עוד חוליה בשרשרת הבלתי נגמרת של אותן התרחשויות המעלות שאלות לגבי עצם הקיום שלנו כאן, והשאלה הנוספת – אם כך, האם להשקיע כאן או במקומות אחרים.
הפסיכולוג פרופ' שמשון רובין עסק בנושאים אלו בדיוק. פרופ' רובין טוען כי ישראל היא חברה שבה כל טראומה מעלה מחדש את הטראומה הקודמת. כך בתקופה של חוסר יציבות ביטחונית וכלכלית מעמיק כל אירוע נוסף את תחושת החרדה הקיומית ומהדהד מאורעות קודמים של חוסר יציבות היסטורית. אם נשליך את האבחנה הזו של פרופ' רובין לתקופתנו – אזי השבר שאנו חווים כיום מתורגם בנרטיב של ציבורים רבים כטראומה קיומית, והוא מתכתב עם אירועים קודמים בהם הייתה תחושת חרדה קיומית או חוסר יציבות היסטורית.
אם כך הדבר – אזי המסקנה שלנו צריכה להיות כזו – ממש בדומה לאבותינו בשנים עברו שהתגברו על המכשולים והאתגרים שניצבו בפניהם, כך גם הפעם אנו נתגבר על המכשולים. החשוב ביותר הוא – לנסות להקטין או לצמצם את אותן תחושות חרדה קיומיות, כי כפי שפרופ' רובין כותב – אנו כחברה מהדהדים את הנרטיב לתרחיש הגרוע מכול, ומתעלמים בזמן אמת מהיכולת שלנו לייצר מציאות אחרת במו ידינו, כפי שאכן קורה בסופו של דבר.
ומכאן למשקיעי הנדל"ן – אז מה עושים?
ומה המשמעות של הדברים למשקיעי הנדל"ן? המשמעות היא לא לעצור, המדינה לעניות דעתי אינה עומדת בפני סכנה קיומית, גם אם כך מהדהד הנרטיב הציבורי הקולקטיבי. מי שעצר את השקעתו בתל אביב בעקבות פרעות תרפ"א – הפסיד את קפיצת המדרגה שתל אביב עשתה בעקבות אותן פרעות. מי שעצר את השקעתו בישראל בעקבות המרד הערבי הגדול של השנים 1936-1939 – הפסיד את קפיצת הערך שהייתה בסופה של אותה תקופה. מי שעצר את השקעתו בעקבות החששות לעצם קיומה של ישראל במלחמת העצמאות הפסיד את ההשבחה בעשור שלאחר מכן עם העלייה הגדולה של שנות החמישים. מי שעצר את השקעתו בישראל בשנות השמונים – הפסיד את הקפיצה שהתחוללה במדינה בשנות התשעים, כשתעשיית ההייטק החלה את עלייתה לקדמת הבמה.
שוב, לעניות דעתי – בהשקעת נדל"ן, המתבצעת לפרק זמן של עשרות שנים קדימה, ובהינתן שדירה בישראל תהיה מוצר במחסור גם בשנים הבאות – הרי שהשקעה בדירה בישראל תהיה השקעה מנצחת. מחירי הדירות בעשורים הקרובים לעיתים יעלו, ולעיתים ירדו, אך קו המגמה של מחירי הדירות יהיה לדעתי כלפי מעלה גם בעשורים הבאים.
לסיכום, פתגם סיני עתיק אומר ש- "הזמן הכי טוב לשתול עץ הוא לפני 20 שנה. הזמן הבא הכי טוב, הוא עכשיו". אותו הדבר גם בנדל"ן. בראייה אחורה, הזמן הכי טוב לרכוש דירה להשקעה היה לפני 20 שנה. בראייה קדימה, עם עין צופה קדימה ליום העצמאות ה-100 של מדינת ישראל, הזמן הבא הכי טוב לרכוש דירה להשקעה, הוא עכשיו.
*הכותב, אסף כהנר, הינו מנכ"ל חברת Ewave Nadlan, המתמחה בעולמות ההתחדשות העירונית, ניהול וייזום פרויקטי נדל"ן בישראל, ואשר מחזיקה גם זרוע יזמית-מלונאית בקפריסין
בידקו מי הם הטובים ביותר בהתחדשות העירונית בישראל
קורס מבוא להתחדשות עירונית – לפרטים ליחצו כאן
לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן