יש מי שמרוויח מכך שהציבור לא בקיא בחישוב היטלי ההשבחה
הרשויות המקומיות הן המרוויחות הגדולות מהעובדה שבעלי נכסים אינם מנצלים לעיתים פטורים שיפחיתו את שיעור היטל ההשבחה // דעה
הרשויות המקומיות הן המרוויחות הגדולות מהעובדה שבעלי נכסים אינם מנצלים לעיתים פטורים שיפחיתו את שיעור היטל ההשבחה // דעה
עו"ד צבי שוב מומחה לתכנון ובנייה המייצג שנים רבות נישומים בתחום היטלי השבחה ועו"ד רונית אלפר, לשעבר יושבת ראש ועדת הערר המחוזית, מתייחסים לדו"ח מבקר המדינה, שבחן בין היתר את התנהלות השלטון המקומי בנושא היטלי השבחה, ומתח ביקורת נוקבת על מנגנוני היטלי ההשבחה. לדבריהם, "חישוב גובה היטלי ההשבחה הינו נושא מורכב, ששמאי המקרקעין ומיעוט עורכי הדין בקיא בו, והרשויות נהנות מהעובדה שרוב הציבור לא בקיא בו או מכיר את האופן בו ניתן להתמודד עם דרישת תשלום ההיטלים שדורשת הרשות המקומית".
עוד הם אומרים כי: "הרשויות המקומיות הן המרוויחות הגדולות מהעובדה שבעלי נכסים לא מנהלים הליכים או מערערים על הדרישות, אינם מנצלים לעיתים פטורים שהינם זכאים להם, על מנת להפחית את שיעור ההיטל כפי שעולה גם נתוני דו"ח המבקר. להבדיל ממס שבח בו לרוב השווי הינו ידוע הרי שבהיטלים יש הרבה מרווח של שמאות וטיעון משפטי לדוגמא של פרשנויות תכניות וכדו', ניהול הליכים מול הרשויות המקומיות בליווי מקצועי, הוא קריטי, משום שברבים מהמקרים הוא יכול לחסוך הרבה מאד כסף לציבור. ניהול הליכים מול הרשות, חשוב שבעתיים כשמדובר בתוכניות גדולות, שכן אז יש חשיבות, שלא יקבעו עובדות בשטח, שיובילו לתקדימים אשר ישפיעו על יתר השומות. לכן חשוב גם להיות יוזם לבירור ההיטל ולא נגרר אחר אחרים שלא ניתן יהיה לשנות כבר את התוצאות".
עוד הם מתריעים כי: "לאחרונה פורסם מתווה של שינוי חקיקתי לנושא שעלול להגדיל בשיעור ניכר את היטלי ההשבחה ומומלץ להתייעץ ולשקול נקיטת הליכים יזומים של בירור וקיבוע ההיטל, כמו כן חשוב לציין, שרשות מקומית יכולה לפרסם לוחות שומה בתוכניות גדולות כדי לתת לבעלי קרקעות יכולת להיערך מראש, לדעת מה ערכי הקרקע ולקבל אינדיקציה לגובה ההיטלים המתוכננים, אלא שלצערנו מעט מאד רשויות משתמשות בכלי החשוב הזה".
לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן