banner
פרוייקט תרצה 5 ברמת גן // הדמיה: דפנה בר
פרוייקט תרצה 5 ברמת גן // הדמיה: דפנה בר

"התנהלות לא אתית": כך ניסתה עיריית רמת גן לטרפד תכנית תמ"א 38 בשכונת יד לבנים – וחזרה בה

ועדת הערר הורתה לעירייה לדון בבקשה לתמ"א 38 ברחוב תרצה בעיר – בתגובה, הוועדה המקומית ניסתה להקפיא את היתרי הבנייה במתחם

זיו גולדפישר 14.01.2024

הוועדה המקומית ברמת גן ניסתה לטרפד קידום תכנית לתמ"א 38 בבניין מגורים בשכונת נגבה-יד לבנים בעיר, באמצעות הכרזה על הכנת תכנית מתחמית ופרסום הודעה לפי סעיפים 77-78, שמשמעה הקפאת היתרי בנייה, כך עולה מבדיקת "מגדילים". עוד עולה כי רק בעקבות לחץ התושבים, שאיימו לעתור לבית המשפט, הסירה הוועדה המקומית את הנושא מסדר יומה – אך עדיין לא אמרה את המילה האחרונה. "מדובר בהתנהלות לא אתית", אומרת שושי צאיג, מנכ"לית חברת שבן נדל"ן, יזמית הפרויקט.

התכנית שאותה ביקשה הוועדה המקומית להקפיא היא תכנית תמ"א 38 ברחוב תרצה 5 ו-5א'. מהות התכנית, שנדונה לראשונה בוועדה המקומית בחודש אוגוסט האחרון, היא הריסת 2 מבנים קיימים בני 3 קומות, הכוללים 12 יח"ד בסך הכל (6 יח"ד בכל אחד), ובניית שני מבנים חדשים בהם סה"כ 34 יח"ד בני 7 קומות וקומת גג חלקית מעל קומת קרקע, ובסך הכל 9 קומות, וכן 2 מרתפי חניה הכוללים 36 חניות. 

הוועדה המקומית דחתה את הבקשה, ובמהלך הדיון ציינו נציגי אגף התכנון כי בימים אלו מקדמת הרשות להתחדשות עירונית תכנית מפורטת למתחם תחנת הרא"ה וסביבתה, שבה נכללת התכנית בתרצה 5. הוועדה החליטה לדחות את הבקשה, בטענה שיש לקדם תכנית למתחם, הכולל בנוסף למבנה ברחוב תרצה 5-5א', גם את המבנים בשד' ירושלים בכתובת ירושלים ,77 ,79 ,81 81א'.

בעלי הזכויות בתרצה 5 הגישו ערר על ההחלטה בוועדת הערר המחוזית, וזו קבע כי "הנימוק בדבר תכנון מתחמי הינו בבחינת רעיון תכנוני ראשוני, בוסרי ובלתי מגובש. התרשמנו כי התכנון שנעשה על ידי הרשות להתחדשות עירונית, ומתחיל לקרום עור וגידים אך בימים אלה, וסופו מי ישורנו, אינו נדרש בהכרח לכלול את החלקה הנדונה (הכוונה למבנה בתרצה 5-5א'. ז"ג). דברים אלה ראויים להיבחן".

בהחלטתה הורתה ועדת הערר לוועדה המקומית לשוב ולדון בבקשה להיתר בנייה "לאחר קיום פגישה עניינית, מקצועית ותוך גילוי גמישות ופתיחות גם למשמע טענות העוררת (החברה היזמית), ביחס לתכנון המתחמי, אשר התרשמנו שלא נשקלו על ידי כדבעי".

בוועדת הערר המליצו, בעירייה התעלמו

בוועדה המקומית, כך נראה, החליטו לעקוף את הנחיות ועדת הערר המחוזית, ובמקום לדון מחדש בתכנית העלו לסדר היום של ישיבת הוועדה שנערכה ביום שלישי האחרון הצעה לפרסום הודעה על הכנת תכנית והקפאת היתרי בנייה (הודעה לפי סעיפים 77-78) במתחם תרצה-שד' ירושלים. דברי ההסבר להצעה נכתב: "הוגשה בקשה להיתר לתמ"א 38 בכתובת תרצה 5 ותרצה 5א'. הבקשה סורבה בטענה שיש לקדם תכנית למתחם הכולל את המבנים בשד' ירושלים. נראה כי מתחם התכנית ברובו יושב על תוואי תת"ל 102 (מטרו) המתוכננת באזור, במידה והמתחם יתחדש ללא החלקה בתרצה 5-5א', לא תתאפשר הקמת מרתפים מעבר לקומה תת קרקעית אחת, בהתאם למגבלות הבנייה של נת"ע".

אגף התכנון המליץ לחברי הוועדה המקומית לגבש המלצה לוועדה המחוזית לפרסם הודעה לפי סעיף 77 לחוק בדבר הכנת תכנית ולקבוע תנאים להוצאת היתרי בניה לפי סעיף 78 לחוק התכנון והבנייה. על פי ההצעה, לא יינתנו היתרי בנייה להריסת ולבניית מבנה חדש בחלקות, ולא יינתנו היתרי בנייה למימוש זכויות על פי תמ"א 38 על תיקוניה, בתוספת ובהריסה ובנייה. מהנדסת העיר, סיגל חורש, הצטרפה להמלצה.  

הדיירים והחברה היזמית זעמו על הדיון הצפוי, שמשמעו טרפוד התכנית המתוכננת לתמ"א 38 בבניין. יזמית התכנית, חברת שבן, אף שלחה לוועדה המקומית רמת גן מכתב התראה באמצעות באי כוחם ממשרד צילקר שפירא, ודרשה להסיר את הנושא מסדר היום. במכתב שעליו חתום עו"ד ארז שפירא נכתב "נראה כי לא רק שהוועדה המקומית לא הפנימה את הביקורת של ועדת הערר ביחס לבחינת הבקשה להיתר בנייה, אלא שהיא ממשיכה לפעול בניגוד לכללים הבסיסיים ביותר המחייבים רשות ציבורית, בקיום דיון שכל מטרתו לסכל בהמשך את הדיון בבקשה להיתר בנייה".

הלחצים עשו את שלהם. בישיבה שנערכה החליטה הוועדה המקומית להסיר את הנושא מסדר היום, לפי שעה. בפרוטוקול הישיבה נקבע: "הוחלט לשוב ולדון בהודעה לפי סעיפים 77-78 אחרי שטענות שעלו בהחלטת ועדת ערר בנוגע לבקשה להיתר בכתובת תרצה 5 ו5א' יובאו לדיון בוועדת המשנה על מנת לאפשר ליזם להציג את דבריו והפתרון המוצע". עם זאת, הוועדה המקומית עדיין התעקשה וקבעה כי מיד לאחר הדיון, יתקיים דיון חוזר על הודעה לפי סעיפים 77-78.

"התנהלות העירייה אינה תקינה מראשיתה" 

את הדיירים ייצג בהליך גיבוש התכנית משרד פרבמן-רשף ושות', במשך יותר מ-5 שנים. עו"ד גיא פרבמן, שותף במשרד, אומר ל"מגדילים" כי בכוונת הדיירים להגיש עתירה נגד העירייה. "העירייה פועלת מראשיתה ועד סופה בהתנהלות שאינה תקינה. ועדת הערר קבעה נגד החלטת עיריית רמת גן שלא צריך לדון בתיק, כי אולי יהיה פרויקט מתחמי, ורמזה לאשר את הבקשה. למרות זאת, העירייה קיבלה החלטה להגיש הודעה לפי על סעיפים 77-78 על המתחם. העירייה סברה שוועדה הערר תצדיק אותה, אבל נכשלה כישלון נחרץ בוועדה. אז היא מנסה להמשיך עם ההחלטה שלה באמצעות ההכרזה על סעיפים 77-78. אם היא חשבה שכאן הסתיימו המהלכים של בעלי הדירות, היא טועה טעות נחרצת. בעלי הדירות ינקטו את ההליכים הנדרשים על מנת שהעירייה תדון בבקשה ותאשר אותו, ולא תנסה בכל מיני דרכים למנוע את קבלת היתר הבנייה".

לפני קצת יותר משנתיים בחרו הדיירים בחברת שבן נדל"ן כדי שתבצע את הפרויקט. מנכ"לית שבן, שושי צאיג: "בעירייה מנסים לטרפד את התכנית בדרך לא אתית. הדיירים התקשרו לקידום התכנית בזמן שלא היו תכניות אב לשכונה. לא הייתה תכנית לשכונת יד לאחים. ניסחתי בקשה למידע, ובתיק המידע לא היה מידע על כך שיהיה במקום תכנון מתחמי. על סמך זה הדיירים התקשרו בנוגע לפרויקט של תמ"א 38. לימים, אחרי שנפתח התיק ונעשתה ההגשה לוועדה המקומית, פורסמה תכנית שנרשמה בשו-שו, בלי לפרסם, בלי ליידע את הציבור. שכונת נגבה יד לבנים היא שכונה בעייתית מאוד מבחנת התכניות, וכמעט כל בניין שלישי מגיע לוועדת ערר. זאת תכנית אב נטול שיניים שלא יכולה להיות מיושמת".

צאיג מוסיפה ואומרת כי: "התנהלות העירייה לא אתית, כי ניצחנו בוועדה הערר אחרי שהוועדה הבינה צריך לפרק את המתחם ולבנות בניינים במסגרת תמ"א 38. הוועדה אמרה שככל שהעירייה עדיין לא התגבשה ואין לה תכנית, תמ"א 38 היא התכנית התקפה, והיא זאת שצריכה לשרת את הציבור. כל עוד אין תכנית רלוונטית, צריך לאפשר לציבור להמשיך ולייצר בניינים חדשים עם ממ"דים. בעירייה לא כיבדו את החלטת ועדת הערר, שביקשה לחזור לדון בתכנית. העירייה עקפו אותנו והביאו הצעה לוועדה המקומית על סעיפים 77-78 שכוללת הקפאת בנייה לצורך תכנון. זה אומר שאין עדיין תכנית תקפה. ביקשנו לבטל את הדיון בסעיפים הללו, כי הם פועלים בניגוד להחלטת ועדת הערר והם נעתרו, כי התרענו שאם הם לא יעשו כך זאת תהיה פעולה שלאט בתום לב".

למרות החלטת הוועדה המקומית להסיר את הנושא מסדר היום, צאיג ממשיכה לבקר את התנהלותה: "הם קובעים באותה החלטה שהם ידונו בטענו היזם, ומיד אחר כך מבקשים פרסום סעיפים 77-78. אנחנו נפנה לבית המשפט, ואני טוענת שאם הם ילכו לתכנית מתחמית שתימשך עשר שנים לפחות, הם יגרעו מהתושבים את  הזכות לקדם תכנית, אני אטען שלא ניתן לבצע תכנית כשאנשים ביקשו לממש את הזכות לתמ"א 38 כשלא הייתה תכנית אב לשכונה".

בעיריית רמת גן סירבו להגיב. 

מי יהיו 70 המשפיעים לשנת 2023?

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות