banner
אדמות המחלוקת של קיבוץ גת // צילום: אבי מורג
אדמות המחלוקת של קיבוץ גת // צילום: אבי מורג

קיבוץ גת נגד הרחבתה של קריית גת: "אין לנו עתיד כל עוד התכנית קיימת"

הוועדה המחוזית ממליצה על הרחבת המרקם העירוני של קריית גת. בקיבוץ חוששים מפגיעה אנושה: "זאת הפרנסה שלנו"

זיו גולדפישר 10.09.2023

"מבחינתנו, אין עתיד לקיבוץ, כל עוד התכנית להרחבתה של קרית גת על חשבון השטחים שלנו קיימת", כך אומר ל"מגדילים" מזכיר קיבוץ גת, איתי לוי, בעקבות הלטה הוועדה המחוזית דרום לתמוך בתכנית להרחבת המרקם העירוני סביב קרית גת. התכנית אמורה לחול על 2,700 דונמים משטחי קיבוץ גת, ששם מסבירים כי שטחים אלה הינם המשמעותיים ביותר מבחינה חקלאית עבורם: "יש שם חקלאות אינטנסיבית, זאת הפרנסה שלנו".

בשבוע שעבר החליטה הוועדה המחוזית דרום להמליץ בפני המועצה הארצית לתכנון ולבנייה אישור על תכנית "הרחבת מרקם עירוני קריית גת", המציעה להרחיב את המרקם העירוני סביב העיר לכיוון שטחי המועצות האזוריות סביבה – המועצות האזוריות לכיש, שפיר ויואב. אחד מכיווני ההתפתחות שמציעה התכנית הוא לכיוון מזרח – מזרחית לשכונת כרמי גת ומסילת הברזל, ומצפון לדרך מס' 35: מדובר על שטחים השייכים כיום לקיבוץ גת ומעובדים על ידיו.

במהלך הדיון שנערך בשבוע שעבר טען נציג הקיבוץ על רקע התכנית כי: "הקיבוץ נמצא בהליך של שיוך דירות ונוצרה מצוקה של קרקעות לתעסוקה ומגורים. כמו-כן נוצרה מגבלה המייצרת סכנה ממשית להמשך פיתוח הקיבוץ. מדובר באובדן של כ-2,500 דונם שטחים מניבים, אובדן מקומות פרנסה והכחדה של ענף החקלאות". עוד טען נציג הקיבוץ כי על השטחים המיועדים לשמש כהרחבת המרקם העירוני יש מאגר מים הקולט מי קולחין (מי ביוב מטוהרים) שהוא הבסיס העיקרי והתפעולי לאספקת המים לכל הישובים באזור.

הוועדה המחוזית החליטה, כאמור, לתמוך בתכנית, אך הוסיפה הסתייגות בכל הנוגע להרחבה על שטחי קיבוץ גת, כי: "השטח הנמצא ממזרח למסילת הברזל לכיוון קיבוץ גת, מתאים להיות שטח פתוח מיוחד (בדגש על עיבוד חקלאי) וישנם קשיים רבים בהתאמתו לפיתוח עירוני. הוועדה קוראת למועצה הארצית לאזן בין השטחים המוצעים לפיתוח אל מול קביעת שטח פתוח מיוחד". הוועדה ממליצה עוד כי:  "ראוי שגבול המרקם העירוני המוצע יורחק מערבה יותר מקיבוץ גת".

אדמות המחלוקת של קיבוץ גת // צילום: אבי מורג
אדמות המחלוקת של קיבוץ גת // צילום: אבי מורג

"הקיבוץ נותר ללא פרנסה"
בקיבוץ גת, כאמור, מביעים חשש עמוק לעתידם. מזכיר הקיבוץ, לוי: "העמדה שלנו אומרת שלוקחים לנו 2,700 דונם חקלאות שאנחנו מעבדים יעוד מלפני הקמת המדינה. זאת חקלאות של שלחין אינטנסיבית וזה מקור הפרנסה שלו. זה במשבצת הקבע שלנו, ולמעשה לא משאירים את גת כקיבוץ חקלאי. לא משאירים חקלאות. זה יותר משליש של כל השטחים שלנו".

לוי לא רגוע גם מהמלצת הוועדה המחוזית להותיר את השטחים של הקיבוץ במעמד של שטח פתוח מיוחד עם דגש עם חקלאות: "מבחינתנו, הסכנה לא עברה. יש עוד דיון בוועדה הארצית ואחר כך החלטה בממשלה. מה זה שטח פתוח? יכולים להכניס לשם כל מה שרוצים. מחר בבוקר יכולים להחליט שאין שם יסודות חקלאיים. שטח פתוח במרקם עירוני זה לא שטח פתוח חקלאי. יותר מזה, עוד אנחנו מדברים, יש כבר התקדמות בתכנון איפה יהיו הרחובות ואיך יהיו הרחובות ואיך תתוכנן העיר".

לוי מוסיף עוד כי מלבד שטחי חקלאות אינטנסיביים, על השטחים של הקיבוץ שנכללים בתכנית יש תשתיות לאומיות, הכוללות קווי מתח גבוה (קו מתח 400 אלף וולט ושני קווים של 161 אלף וולט), מסילת ברזל ומאגר מים המשמש פתרון לקליטת בית הביוב של קריית גת. "אלה תשתיות לאומיות בהיקפים נרחבים, ואני לא יודע איך מתכננים לבנות שם. אם יפרקו את המאגר, מה יהיה הפתרון לביוב של קריית גת?".

יש לציין כי בשבועות האחרונים אישרה הוועדה המקומית קריית גת מסמך הבנות בין העירייה לבין המועצה האזורית יואב, שבתחומה נמצאת קיבוץ גת. מדובר במסמך להתאמת גבולות השיפוט שלהם, שבמסגרתו תתרחב העיר ב-1,770 דונמים בחלקה הצפון מזרחי. על פי ההסכם, קריית גת התחייבה לא לפעול לקידום שיוך הקרקע ממזרח למסילת הרכבת בצפון העיר לתחום השיפוט שלה. מדובר באותם שטחים השייכים לקיבוץ גת, ואשר נכללים בהרחבת המרקם העירוני של קריית גת.

לוי: "גם בקריית גת לא רוצים את השטחים הללו, ולמרות זאת, ממשיכים לקדם את התכנית. זה מאוד מוזר". 

התכנית להרחבת המרקם העירוני של קריית גת מציעה תיקון לתכנית המתאר הארצית תמ"א 35 (תיקון מספר 6 לתכנית). התכנית כוללת הרחבה לכיוון מערב, את החלק הדרומי של יער פלוגות המצוי מצפון לעיר, את ההרחבה עבור מפעל אינטל בדרום העיר וחלק המצוי ממזרח לשכונת כרמי גת ולמסילת הברזל, וזאת במטרה לאפשר את צמיחתה של קרית גת לעיר בת 200,000 תושבים. 

על פי הצעת מינהל התכנון, שטח המרקם העירוני (הכולל את שטחה של העיר), יעמוד על 50,500 דונמים. מתוך שטחים אלה, מוצע לפתח 13,156 דונמים, שבהם יש פוטנציאל של הוספת כ-50,000 יח"ד. מטרת התכנית היא לתת מענה להיקף יחידות דיור משמעותי בנפת אשקלון עבור האוכלוסייה הכללית ועבור האוכלוסייה החרדית, עבור הרחבת אזור התעשייה ומפעל אינטל וכן לשטח פתוח מיוחד פוטנציאלי עבור האוכלוסייה.

מי יהיו 70 המשפיעים לשנת 2023?

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות