banner
אילוסטרציה // Depositphotos
אילוסטרציה // Depositphotos

"נמשכה ההתאוששות": משרד האוצר מדווח על גידול במספר הדירות שנמכרו בחודש מרץ

מכירות הקבלנים בשוק החופשי נמצאות בין חמשת חודשי מרץ הגבוהים ביותר בהשוואה לתחילת שנות האלפיים – המשקיעים והצעירים חזרו

"בחודש מרץ נמשכה ההתאוששות במספר העסקאות לאחר השפל בעסקאות בחודשיים הראשונים למלחמת חרבות ברזל", כך מדווח אגף הכלכלן הראשי במשרד האוצר, שמפרסם היום את נתוני חודש מרץ לענף המגורים, לפיהם  סך הדירות שנמכרו עמד על 8,139, גידול של 19% בהשוואה למרץ אשתקד וגידול של 8% בהשוואה לחודש הקודם. 

בניכוי המכירות בסבסוד ממשלתי עמד מספר העסקאות בשוק החופשי בחודש מרץ על 7,337,  גידול של %22 בהשוואה למרץ אשתקד וגידול של 12% בהשוואה לחודש הקודם.

בהשוואה לעשורים האחרונים, עדיין מדובר ברמה נמוכה
בהשוואה היסטורית של מספר העסקאות בשוק החופשי בחודשי מרץ מאז תחילת שנות האלפיים נמצא כי מרץ השנה נמצא בחלק התחתון של דרוג זה, זאת על רקע רמה נמוכה של עסקאות יד שניה. מנגד, מכירות הקבלנים בשוק החופשי ובכלל נמצאות בין חמשת חודשי מרץ הגבוהים ביותר בהשוואה זו.

יש לציין כי מכירות יד שניה בחודש מרץ הסתכמו ב-4,347 דירות, גידול של 9% בהשוואה למרץ אשתקד וגידול של 12% בהשוואה לחודש הקודם.

גידול במכירות הקבלנים – באר שבוע וחיפה מובילות
מכירות הקבלנים בחודש מרץ הסתכמו ב-3,792 דירות, גידול חד של 34% בהשוואה למרץ אשתקד. בהשוואה לחודש הקודם זוהי עליה של 4%. בניכוי המכירות בסבסוד ממשלתי הסתכמו מכירות הקבלנים בשוק החופשי ב-2,990 דירות, גידול חד של 46% בהשוואה למרץ אשתקד וגידול של 11% בהשוואה לחודש הקודם.

בניתוח הריכוזיות במכירות הקבלנים בשוק החופשי  נמצא כי בשני האזורים הבולטים במכירות הקבלנים בחודש מרץ, אזורי ב"ש וחיפה, נרשמה גם הריכוזיות הגבוהה ביותר במכירות הקבלנים, כאשר עשר החברות הגדולות בכל אחד מאזורים אלו ריכזו כמחצית מכלל מכירות הקבלנים באזור.

שיעור הדירות "על הנייר" רשם עלייה קלה
בניתוח מכירות הקבלנים בשוק החופשי לפי פרק הזמן הצפוי לקבלת הדירה נמצא כי שיעור הדירות הנמכרות "על הנייר" בחודש מרץ עמד על 62.5%, גידול של חמש נקודות אחוז בהשוואה לחודש הקודם, זאת לאחר ירידה כמעט רצופה מאז אוגוסט אשתקד. עם זאת עדיין מדובר בשיעור הנמוך ב-8% בהשוואה למרץ אשתקד.

בפילוח המכירות "על הנייר" של הקבלנים בשוק החופשי לפי סגמנטים של הרוכשים נמצא כי רוכשי דירה ראשונה הינם הדומיננטים ביותר ברכישות אלו, כאשר משקלם בסך הדירות שנמכרו "על הנייר" בחודש מרץ עמד על 41%.  משפרי הדיור היוו מעט מעל שליש (35%) מרוכשים אלו ואילו המשקיעים היוו כרבע מהרוכשים "על הנייר". הדומינטטיות של רוכשי דירה ראשונה ברכישת דירות "על הנייר" בולטת במיוחד באזור ב"ש. שיעור גבוה יחסית מבין רוכשים אלו הינם רווקים שכלל אינם מתגוררים במחוז הדרום.

תזרים המזומנים הוסיף לרדת
תזרים המזומנים הפוטנציאלי של הקבלנים ממכירת דירות חדשות עמד בחודש מרץ על 9.1 מיליארד ₪, גבוה ריאלית ב-45% בהשוואה למרץ אשתקד. מנגד, תזרים המזומנים בפועל הוסיף לרדת, זאת בעיקר על רקע מבצעי המימון של הקבלנים (המאפשרים תנאי תשלום נוחים, לפיהם חלק הארי של התשלום מתבצע במסירה).

מה עשו המשקיעים?
רכישות המשקיעים בחודש מרץ הסתכמו ב-1,286 דירות, גידול של 22% לעומת מרץ אשתקד וגידול של 12% בהשוואה לחודש הקודם. באוצר, שם נלחמים במשקיעים ומנסים להרחיק אותם מהשוק, ממהרים להסביר כי: "עם זאת, במונחים כמותיים מדובר בתוספת רכישות של כמאתיים דירות בלבד ברמה הארצית. משקל המשקיעים בסך העסקאות עמד על 15.8%, גידול מתון של 0.4 נקודת אחוז בהשוואה למרץ אשתקד".

מכירות המשקיעים בחודש מרץ הסתכמו ב-1,351 דירות, ירידה של 3% בהשוואה לחודש המקביל אשתקד. "מלאי" הדירות בידי משקיעים הוסיף לרדת בקצב איטי.

הצעירים מובילים את הרכישות
רכישות הזוגות הצעירים הסתכמו בחודש מרץ ב-4,709 דירות, גידול חד של 29% בהשוואה למרץ אשתקד. בניכוי הרכישות בסבסוד ממשלתי הסתכמו רכישות אלו ב-3,907 דירות, גידול של 36% לעומת מרץ אשתקד. 

רכישות משפרי הדיור בחודש מרץ הסתכמו ב-2,144 דירות, גידול מתון של 1% בהשוואה למרץ אשתקד. שיעור "מצמצמי" הדיור בקרב סגמנט זה הוסיף לרדת לשיעור של 20.9%, לאחר גידול שנרשם בשיעור זה לאחר תחילת רצף העלאות הריבית ע"י בנק ישראל ועד לפרוץ מלחמת "חרבות ברזל". 

עלייה של 13 אחוז ברכישות תושבי חוץ
רכישות תושבי החוץ (נכללים בתוך סגמנט המשקיעים) הסתכמו בחודש מרץ ב-109 דירות, ירידה של 17% בהשוואה למרץ אשתקד וגידול של 13% בהשוואה לחודש הקודם. במקביל, מכרו תושבי החוץ 43 דירות בחודש מרץ, כך שנטו סך רכישות סגמנט זה בחודש מרץ עמד על 66 דירות בלבד.

בידקו מי הם הטובים ביותר בהתחדשות העירונית בישראל

קורס מבוא להתחדשות עירונית – לפרטים ליחצו כאן

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות