banner
עו"ד עפר טויסטר // צילום: גיל הדני
עו"ד עפר טויסטר // צילום: גיל הדני

דרושים בדחיפות יושבי ראש לוועדות ערר? "המערכת בקריסה עקב מחדלי אי המינויים"

ועדות ערר שמתפקדות ללא יושבות ראש הובילו לטענות קשות על ביטול דיונים בתחום הרישוי ועררים תלויים ועומדים בתחום היטלי ההשבחה.  עו"ד עפר טויסטר: "הנזקים מצטברים. הציבור מאבד אמון במערכת"

במכתב ששלח עו"ד עפר טויסטר, הבעלים של משרד עפר טויטסר עורכי דין, אל שר המשפטים ושרת הפנים, הוא טוען כי: "הועדות משותקות מה שגורם לנזקים כבדי משקל, לחוסר ודאות ולעלית מחירי הדירות". 

לטענתו הבעיה קיימת בשתי ועדות ערר, שם סיימו את תפקידן יו"ר הוועדות –  ועדת ערר מחוזיות לתכנון ובנייה מחוז תל אביב לפיצויים וועדת ערר מחוזית לתכנון ובניה מחוז תל אביב.  יש לציין כי נושא התנהלות ועדות התכנון והערר תחת מחסור בכוח אדם עלה גם בשנה החולפת. כך פורסם ב"מגדילים" בחודש אפריל האחרון כי הוועדה המחוזית תל אביב פעלה ללא שמאי מקרקעין מאז חודש דצמבר 2020 וכי בפתח דיון על תוכנית התחדשות בבת ים, פנתה יו"ר הוועדה לחברים וביקשה את עזרתם. מינהל התכנון טען דאז כי אף תוכנית לא נפגעה מכך אולם מחסור בכוח אדם עולה שנית כעת והפעם על רקע ביטול דיונים בוועדות הערר. 

"זו לא הפעם הראשונה שזה קורה, אף על פי שמדובר בקדנציה ארוכה של יו"רי ועדות וידוע מועד הפרישה שלהם. הדבר חמור ביותר שכן כל יו"ר חדש שיכנס יצטרך זמן רב ללמוד את החומר וכל זאת בלי חפיפה שהרי היו"רים כבר עזבו", אומר עו"ד טויסטר. לדבריו, "מדובר פה על עצירת הבניה בחלק גדול של הפרויקטים בתל אביב כמו למשל חלק גדול מפרויקטי התחדשות עירונית מגיעים לועדות הערר. יש לנו תחושה שהמערכת לא מפנימה את חומרת הבעיה".

לטענתו לאחרונה בוטלו דיונים רבים בגין ערר רישוי, חלקם בדקה האחרונה וטרם נקבעו חדשים. עוד הוא טוען כי: "ישנן כיום בקשות להיתר שמוגשות כבקשות תואמות תכנית ללא הקלות. מתנגדים מגישים עררים ללא סמכות, אנחנו מגישים בקשות לסילוק על הסף, אבל אין מי שידון, אז בינתיים ההיתרים תקועים". גם בתחום היטלי ההשבחה הוא מצביעה על קשיים, כאשר לדבריו "קיימים עשרות רבות של עררים תלויים ועומדים", חלקם עוד משנת 2019 ולחלקם טרם הקבע מועד לדיון. 

"למותר לציין את הנזק שנגרם עקב העדר החלטות מנחות ותשלומים מיותרים. לסיכום המערכת בקריסה עקב מחדלי אי המינוי. הנזקים מצטברים. הציבור מאבד אמון במערכת ולצערי, לעיתים, גם בנו שנחשבים כחלק ממנה. המצב גם מעודד התנגדויות סרק רק על מנת לנסות לנצל את המצוקה לקבלת פיצוי כספי, בין אם מגיע ובין אם לאו", טוען עו"ד טויסטר.

עו"ד דקלה מוסרי טל // צילום: דקלה שי
עו"ד דקלה מוסרי טל // צילום: דקלה שי

עו"ד דקלה מוסרי טל, שכיהנה עד ספטמבר האחרון כיו"ר ועדת ערר מחוז חיפה וכיום היא בעלת משרד עורכי דין עצמאי, מציינת כי בשנים האחרונות בכל סבב של החלפת יושבי ראש לוועדות הערר יש עיכובים של חודשים ארוכים במינוי המחליפים והמשמעות היא עיכוב משמעותי בהליכים.
לדבריה, "הצורך באיתור של יושבי ראש לוועדות הערר ידוע מראש, אין כאן הפתעות,  וניכר שיש התארגנות במנהל התכנון להחלפה, הם מפרסמים קול קורא לאיתור מועמדים מספר חודשים לפני תום הכהונה, אבל בפועל התהליכים עד למינוי ותחילת העבודה נמשכים הרבה יותר מדי זמן ולכן לאור הניסיון בשנים האחרונות הם צריכים להתחיל את ההליכים הרבה יותר מוקדם".
כך לדוגמא עו"ד מוסרי טל סיימה את כהונתה בספטמבר האחרון, ומחליפתה בתפקיד כבר נבחרה אבל תתחיל לכהן בתפקיד בפועל רק בחודש מרץ הקרוב. כבר עתה ממתינים על שולחנה עשרות תיקים שממתינים להכרעה והפער שנוצר הוא עצום. " גם כשאני נכנסתי לתפקיד לפני כשבע שנים המתינו לי עשרות תיקים שהמתינו להכרעה, ונדרשה כמעט שנה של עומס דיונים קיצוני כדי לצמצם פערים", היא מספרת. "ההשלכות חמורות יותר כאשר גורמים שונים יודעים שלוועדות אין יו"ר ומנצלים זאת להגשת עררים, לעיתים עררי סרק, רק על מנת לעכב פרויקטים ומתן היתרי בנייה".

מי יהיו 70 המשפיעים לשנת 2023?

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף
תגיות:

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות