חמצן לענף הנדל"ן: הריבית יורדת ברבע אחוז לרמה של 4.5%
הנגיד מוריד את הריבית בשל אי הוודאות, כשברקע היקף הפעילות בשוק הדיור מוסיף להתמתן: "ישנם קשיי פעילות בענף נוכח המלחמה"
הנגיד מוריד את הריבית בשל אי הוודאות, כשברקע היקף הפעילות בשוק הדיור מוסיף להתמתן: "ישנם קשיי פעילות בענף נוכח המלחמה"
כזכור, בסוף חודש נובמבר 2023 קבעה הוועדה המוניטרית כי: "הכלכלה הישראלית איתנה והשכילה בעבר להתאושש מתקופות קשות", והחליטה להותיר פעם שנייה מאז פרוץ המלחמה את הריבית ללא שינוי, ברמה של 4.75% אולם כעת, בצל לחץ כבד מצד המשק, הנגיד מוריד את הריבית זו הפעם הראשונה מאז גל העליות הרצופות שהחל בחודש מרץ 2022.
השנה האזרחית 2023 נפתחה בריבית של 3.75% וכעת עם תחילת שנת 2024 יורדת כאמור ב-0.25% לרמה של 4.5% לאחר שהוועדה המוניטרית קבעה כי: "למלחמה השלכות כלכליות משמעותיות על הפעילות הריאלית. מידת אי-הוודאות לגבי היקף ומשך הלחימה הצפויים גדולה מאוד, וזו משליכה גם לגבי מידת הפגיעה בפעילות".
עוד נמסר מבנק ישראל כי: "קצב האינפלציה מוסיף לרדת וגם בניתוח דינמיקת האינפלציה, במדידה רבעונית וחצי שנתית, ניכר כי קצב האינפלציה מתמתן. הציפיות מהמקורות השונים הן לכניסה ליעד ברבעון הראשון של השנה".
על פי נתוני בנק ישראל, בשווקים הפיננסיים ניכרת התאוששות לאחר הירידות בתחילת המלחמה. מאז החלטת הריבית הקודמת השקל התחזק מול הדולר ב-2.7%, מול האירו ב-1.7% ובמונחי השער הנומינלי האפקטיבי ב-2%.
"חטיבת המחקר מעריכה כי התוצר יצמח בכל אחת מהשנים 2023 ו-2024 ב-2%, ובשנת 2025 ב-5%. לאור המלחמה התחזית מאופיינת ברמה גבוהה במיוחד של אי ודאות, גם בנוגע להחלטות שתקבל הממשלה לגבי ההתמודדות התקציבית עם הצרכים הביטחוניים והאזרחיים הנובעים ממנה. האינדיקטורים לפעילות הכלכלית ומצב התעסוקה מצביעים על התאוששות הדרגתית לאחר הירידה החדה שהתרחשה עם פרוץ המלחמה, אך שוררת שונות רבה בין ענפי המשק". כך בשנים-עשר החודשים האחרונים ירד מדד מחירי הדירות ב-1.3%, היקף הפעילות בשוק הדיור מוסיף להתמתן וישנם קשיי פעילות בענף נוכח המלחמה. גם בשוק האשראי, נמשכת מגמת ההאטה באשראי הבנקאי לעסקים ולמשקי הבית, במקביל להאטה הכללית של הפעילות במשק. "על רקע המלחמה, מדיניות הוועדה המוניטרית מתמקדת בייצוב השווקים והפחתת אי הוודאות, לצד יציבות מחירים ותמיכה בפעילות הכלכלית. תוואי הריבית ייקבע בהתאם להמשך התכנסות האינפלציה ליעדה, המשך היציבות בשווקים הפיננסיים, הפעילות הכלכלית והמדיניות הפיסקלית", כך נמסר מבנק ישראל.
לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן