banner

"הריבית צפויה לעלות ברבעון הרביעי של 2018 לכדי 0.25 אחוז"

בנק ישראל: "ככל שיימשכו מאמצי הממשלה להמשיך להגדיל את היצע הדירות, הם יתמכו בהתייצבות המחירים ולאחר מכן בירידתם"

כך עולה מהסקירה השבועית של אגף הכלכלן הראשי במשרד האוצר. על פי הסקירה השבועית, בנק ישראל הותיר ללא שינוי את הריבית במשק בשיעור של 0.1 אחוז ובכך לא חל שינוי בריבית במשך 32 חודשים "משך הזמן הארוך ביותר בו לא חל שינוי בריבית. הגורמים המרכזיים לרמת הריבית הנמוכה הם קצב האינפלציה הנמוך וחוזקו של השקל הישראלי", נמסר מהאוצר.

אינפלציה נמוכה

נגידת הבנק, קרנית פלוג, התייחסה לאינפלציה וציינה כי: "המשק הישראלי נמצא מזה זמן בסביבה ייחודית יחסית של אינפלציה מאוד נמוכה, תוך שקצב הצמיחה קרוב לפוטנציאל, ושוק העבודה בתעסוקה מלאה". לדברי הנגידה, על אף ששוק העבודה קרוב לרמה של תעסוקה מלאה, מה שפוגע בקצב הצמיחה של המשק: "…ההאטה בקצב הצמיחה בתחילת 2017 לעומת 2016 … היא בעיקרה תוצאה של מגבלת היצע, הנובעת מכך ששוק העבודה קרוב למצב של תעסוקה מלאה…". עליות השכר שנבעו מכך לא תורגמו ללחצים אינפלציוניים בשל הירידה במחירי חומרי הגלם, ובפרט במחירי האנרגיה. אולם, "היות ותהליך הירידה במחירי גורמי הייצור האחרים מוצה, להמשך עליית השכר צפויה להיות השפעה אינפלציונית".  

ייסוף יתר
ביחס לשער החליפין של השקל, נגידת הבנק ציינה כי רמתו הנוכחית של שער החליפין משקפת מידה מסוימת של ייסוף יתר, בן היתר כתוצאה מכך שהמדיניות המוניטרית הגלובלית עדיין מאוד מרחיבה: "ככל שיתרחש הצמצום המוניטרי בחו"ל הוא יתמוך בפיחות השקל, אולם מדיניות בנק ישראל לא השתנתה, והבנק יוכל להמשיך להתערב בשוק המט"ח ככל שיראה לנכון על מנת למתן תנודות חריגות שאינן עולות בקנה אחד עם הגורמים היסודיים".

קצב מתון בעליית מחירי דירות
בהתייחס לשוק הדיור, בנק ישראל ציין כי קצב עליית מחירי הדירות הינו מתון מבעבר, וכי "אינדיקטורים אחרים מוסיפים להצביע על כך שהשוק מתקרר, כגון הרמה הנמוכה של מספר העסקאות, והמשך הירידה בקצב החודשי של נטילת משכנתאות למרות ירידה מתונה בריבית בחודשים האחרונים", לפיכך, "ככל שיימשכו מאמצי הממשלה להמשיך להגדיל את היצע הדירות, הם יתמכו בהתייצבות המחירים ולאחר מכן בירידתם".

ביחס לצמיחה, בנק ישראל מעריך כי ההאטה שנרשמה במחצית הראשונה של השנה נובעת ממגבלות היצע: "…מסקר החברות עולה שיש עלייה בשיעור החברות שמדווחות שהמחסור בעובדים מקצועיים מהווה עבורן מגבלה אפקטיבית". לאור זאת, הבנק מדגיש את "הצורך לנקוט כעת בצעדים שיפעלו להגברת כושר הייצור של המשק בטווח הארוך…: השקעה בתשתיות ובשיפור ההון האנושי, שיפור הסביבה העסקית, ועוד".

"לאור כל ההתפתחויות, ובפרט בהינתן סביבת האינפלציה הנמוכה וחוזקו של השקל, ציינה הנגידה כי גם לאחר שבנקים מרכזיים בעולם, מעבר לפד, יחלו בנסיגה ממדיניות ההרחבה המוניטארית, בנק ישראל ימשיך להותיר את המדיניות המרחיבה על כנה, כל עוד הדבר יידרש כדי לבסס את סביבת האינפלציה בתוך תחום היעד".

תחזיות

במקביל להחלטת הריבית, בנק ישראל עדכן את תחזיות הצמיחה לשנים 2018-2017 . בהשוואה לתחזית בנק ישראל מיולי 2017, תחזית הצמיחה הנוכחית לשנת 2017 עודכנה כלפי מטה. במקביל, תחזית האינפלציה לשנת 2017 עודכנה משמעותית כלפי מטה, בעוד תחזית הריבית נותרה ללא שינוי. תחזיות הצמיחה לשנת 2018 נותרו ללא שינוי, בעוד תחזיות האינפלציה והריבית עודכנו כלפי מטה.

עדכון תחזית הצמיחה ב- 0.3 נקודת אחוז כלפי מטה בשנת 2017 לכדי 3.1 אחוזים נבע מנתוני החשבונות הלאומיים למחצית הראשונה של השנה, כאשר היצוא וההשקעות צמחו במחצית הראשונה של 2017 בקצב מתון בהשוואה לתחזיות ולאומדנים המוקדמים, כך נמסר במסגרת הסקירה. עוד מציינים בבנק ישראל כי התחזית לשנים 2018-2017 מבטאת שינוי בהתפתחות השימושים המרכיבים את התוצר, בהשוואה להרכב הצמיחה בשנת 2016, תוך מעבר לצמיחה המבוססת פחות על צריכה פרטית וציבורית ויותר על השקעות ויצוא. כך, קצב הגידול של הצריכה הפרטית צפוי להתמתן, בעוד שקצב הצמיחה של היצוא יגדל נוכח ההתאוששות הצפויה בסחר העולמי.

הריבית צפויה לעלות ברבעון הרביעי של 2018 לכדי 0.25 אחוז
על פי הערכת חטיבת המחקר של הבנק, ברבעון השלישי של 2018 יגיע קצב האינפלציה לרמה של 1.0 אחוז- יעד האינפלציה התחתון של בנק ישראל. כלכלני חטיבת המחקר ציינו כי כוחות מנוגדים פועלים על האינפלציה. מחד כוחות ממתנים, ביניהם התגברות התחרות וצעדי הממשלה להפחתת יוקר המחייה מאטים את קצב עליית המחירים ומנגד עליית השכר בארץ, התורמת לעלייה בצריכה והעלייה באינפלציה בעולם צפויים לתמוך בעליית האינפלציה. הורדת תחזית האינפלציה לשנת 2017 מיוחסת להתפתחות האינפלציה בפועל, שהובילה להערכה מחדש של התחזית.

ביחס לריבית מעריכים בבנק ישראל כי זו צפויה להיוותר על כנה בשנה הקרובה, על מנת לתמוך בהתבססות סביבת האינפלציה בתחום היעד התחתון של 1.0 אחוז, ולאחר מכן לעלות ברבעון הרביעי של 2018 לכדי 0.25 אחוז.

מי יהיו 70 המשפיעים לשנת 2023?

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף
תגיות:

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות