banner
האדריכלים ערן לשם וערן שקד - citybee אדריכלים // צילום: גבע טלמור
האדריכלים ערן לשם וערן שקד - citybee אדריכלים // צילום: גבע טלמור

אתגרי האדריכלות בפרויקטים של התחדשות עירונית

האדריכלים ערן שקד וערן לשם בראיון ל"מגדילים" על האתגרים התכנוניים בפרויקטים של תמ"א 38

צמד האדריכלים ערן שקד וערן לשם מחברת CITYBEE אדריכלים, מבצעים עבודות של תמ"א 38 כעניין שבשגרה. המשרד שלהם מתמחה בתחום ההתחדשות העירונית והם אינם פטורים מהתמודדות מול אתגרים שונים וחדשים, שמגיעים עם פרויקטים מורכבים במיוחד. הם עובדים במשך 10-12 שעות ביום, ופועלים בתחום מזה 13 שנה. כיום הם מנהלים כ- 8 פרויקטים במסגרת תמ"א 38 וכ-6 פרויקטים בתחום הפינוי בינוי – תב"ע. בראיון ל"מגדילים" הם מספרים על האתגרים.

לאילו אלמנטים אדריכלים חשוב לשים לב במיוחד בפרויקטים של תמ"א 38?
"חשוב לשים לב לשטח המגרש והצפיפות שעל המגרש אשר יוצרים אתגר תכנוני. יש לשים לב לדירות ההחזר לדיירים הקיימים (שטח הדירות, כיוון ההפניה, גובה וכו'). כמובן גם חשוב לבחון את פתרונות החניה והתנועה במגרש, ואת ההנחיות המרחביות והתכניות העירוניות הנלוות לתמ"א 38". 

כיצד יוצרים זהות ייחודית לבניין בפרויקט מובנה של תמ"א 38?
"כיוון שהבניין בדרך כלל ממצה את כל נפח הבניה האפשרי במגרש, הייחודיות מקבלת ביטוי בחזיתות, בדגש על העבודה על הקומפוזיציה הדו ממדית, בשילוב חומרים מגוונים".

ספרו על בניין שעבר תמ"א 38 ונחשב לפרויקט מוצלח במיוחד שבצעתם
"בניין ברחוב הגרא 16 כפר סבא. בצענו חיזוק עבור חברת ינוב טרסה בבניין בניין קיים  בן 4 קומות 12 יחידות דיור. הוספנו קומת קרקע  ועוד 2.5 קומות לבניין וכן, תוספת של 7 יחידות דיור. הבניין נבנה במקור בשנת 1971 והוא חודש כמובן. לכל אחת מהדירות נוסף חצי חדר מחוזק בגודל 10 מ"ר ומרפסת 12 מ"ר".

פרויקט תמ"א 38 של חברת ינוב טרסה ברחוב הגרא 16 // תכנון: citybee אדריכלים
פרויקט תמ"א 38 של חברת ינוב טרסה ברחוב הגרא 16 // תכנון: citybee אדריכלים

 

כיצד בצעתם את חיזוק הבניין מפני רעידות אדמה?
"חיזוק הבניין מתבצע על ידי מעטפת עמודים וקורות למבנה הקיים, וגרעיני ממ"דים חיצוניים. על בסיס זה יושבות הקומות החדשות. מעבר לכך, בהתאם לתכנון הקונסטרוקטיבי נוספו מעט חיזוקים בגרעין המבנה".  

מה היו האתגרים בבניין הזה מבחינה אדריכלית וכיצד התגברתם עליהם?
"האתגרים העיקריים בתכנון מבנה לחיזוק הם תכנון גרעין חדר המדרגות הקיים מחדש, על מנת להוסיף לו פיר מעלית תוך שמירה על יציבות קונסטרוקטיבית ועד כמה שניתן מבלי לפגוע בדירות הקיימות. כמו כן, תכנון מיקום הממ"דים בגבולות המגרש וקווי הבניין תוך יצירת גישה מהדירות הקיימות.  בפרויקט זה לא התאפשר לנו להוסיף ממ"דים מלאים לדירות הקיימות מתוך מגבלות המגרש ולכן רק הגדלנו חדר קיים.  מבחינת קומת הקרקע, במבנים הקיימים לרב קומת העמודים היא קומה נמוכה ועל מנת לתכנן דירה תקנית וחללים טכניים על פי הצורך יש לבצע חפירה, דבר שדורש התייחסות לביסוס המבנה הקיים ולקורות הקשר.   בנוגע לתכנון חניות לדיירים החדשים בהתאם לקומת העמודים, גם הם מהווים אתגר לא פשוט, במקרה זה אף נדרשנו להוריד 3 עמודים קיימים ולחזק את תקרת קומת הקרקע בקורות וברזלים. ככלל, לתכנון תמ"א 38 חיזוק, ישנם אתגרים רבים בתכנון הדורשים יצירתיות רבה מצד האדריכל וקושי ברמת הביצוע".

הבנין הקיים לפני התחלת פרויקט תמ"א 38 // באדיבות citybee אדריכלים
הבנין הקיים לפני התחלת פרויקט תמ"א 38 // באדיבות citybee אדריכלים

ספרו על התהליך האדריכלי שבצעתם בבניין
"תחילה בצענו בדיקת היתכנות של היזם יחד עם בדיקת זכויות הבנייה על ידי האדריכל.

תכנון הפרויקט החל עם פתיחת ההיתר הקיים ותכנון הקומה הטיפוסית הקיימת, מיקום הממ"דים ותכנון חלל חדר המדרגות. רק לאחר אישור עקרוני מהדיירים, עבר התכנון שלב ובמקביל עבדנו על המשך תכנון הקומות הקיימות באופן פרטני לכל דירה בתכנונה הפנימי והקומות החדשות וכמובן תיאום מול היועצים. תהליך התכנון מכאן והלאה דומה לתכנון כל בניין אחר אך בסיטואציה של חיזוק בניין קיים ההבדל המהותי הוא מהלך הבנייה – פתרון בעיות תוך כדי עבודה".

מי יהיו 70 המשפיעים לשנת 2023?

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף
תגיות:

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות