banner

איך הם עושים את זה? "נבחרת השבוע" פותחת לכם דלת לעולם הנדל"ן

סוגרים שבוע עם תובנות הנבחרת, שעושה את הנדל"ן וההתחדשות העירונית בישראל: עו"ד רונית אשד לוי, אדריכל רן בלנדר, עו"ד שמואל ברטלר, אדריכל אריאל טסת, עו"ד אור קרן, סיגל שטרנברג, עו"ד יעקב צפריר, יעקב סיסו

חמוטל כהן 30.05.2024

ידע זה כוח: נבחרת השבוע של "מגדילים" מורכבת מאנשי ונשות הנדל"ן וההתחדשות העירונית הבכירים ביותר. הם מביאים איתם לא רק את השם המוכר אלא גם את הניסיון, המקצועיות והבקיאות בכל מה שקורה מידי יום ביומו – ואתם מקבלים מידע ממוקד ומדויק, שחשוב לדעת, ישירות מהאנשים שבחזית העשייה. 

נבחרת השבוע שלנו והתובנות: עו"ד רונית אשד לוי, מנכ"לית אפריקה התחדשות עירונית, על פתרון החסמים סביב שולחן עגול;  אדריכל רן בלנדר על קידום תוכניות פינוי בינוי בימי מלחמה; עו"ד שמואל ברטלר, עם תחזית אופטימית לענף הנדל"ן; אדריכל אריאל טסת, מומחה להנדסה ופיקוח, על הצורך לפתוח את השוק לעובדים זרים; עו"ד אור קרן, משרד כהן-קצב, קרן, דהן ושות' | KDC על הצורך לראות בהתחדשות עירונית כפיקוח נפש; סיגל שטרנברג, מומחית לניהול וייצוג דיירים, על תופעת המעאכרים והדרכים להימנע ממנה; עו"ד יעקב צפריר, בעלים של צפריר שמאות מקרקעין, על ההתאוששות בענף ותפקידו של השמאי; ויעקב סיסו, בעלים של קרן יסודות, שמתריע: "יש כבר יזמים שנאלצים למכור פרויקטים ליזמים אחרים, אפילו כאלו שמוכרים קרקע במחיר יותר נמוך ממה שרכשו"

עו"ד רונית אשד לוי: "אנחנו בוחנים כל פרויקט שעומד בקריטריונים שלנו, ובראשם – האפשרות לממש את הפרויקטים" 

עו"ד רונית אשד לוי מכהנת כמנכ"לית אפריקה התחדשות עירונית, מבית אפריקה ישראל מגורים, המתמחה בייזום, קידום, תכנון והשלמה של פרויקטים של התחדשות עירונית, ובעיקר פינוי בינוי בהיקפים משמעותיים. 

בהובלתה של עו"ד אשד לוי מקדמת החברה עשרות פרויקטים של פינוי בינוי בפריסה ארצית רחבה, בהיקף של למעלה מ-10,000 יח"ד, מנהריה בצפון ועד באר שבע בדרום. דגש מרכזי בבחירת הפרויקטים מושם מצידה על עמידה בשלושה קריטריונים: מדיניות העירייה, מימוש הקרקע ובשלות הדיירים. "בחברה אנחנו בוחנים כל פרויקט שעומד בקריטריונים שלנו, ובראשם – האפשרות לממש את הפרויקטים, בהתחשב במדיניות העירונית, באפשרויות מימוש הגלומות בקרקע ובעיקר – בבשלות הדיירים ורצונם להוציא לפועל פרויקט." אומרת עו"ד אשד לוי ומוסיפה: "בזכות הראייה העגולה הזו, החברה זוכה לשיתוף פעולה מלא במוסדות התכנון והינה גורם מבוקש בקרב דיירים, לקידום הפרויקטים שלהם."

עו"ד רונית אשד לוי // צילום: רז רוגובסקי
עו"ד רונית אשד לוי // צילום: רז רוגובסקי

את תחילת דרכה בענף הנדל"ן עשתה עו"ד אשד לוי עוד כסטודנטית. ב-15 השנים האחרונות היא עוסקת בתחום ההתחדשות העירונית, בו היא מוצאת שילוב של עסקים וסוציולוגיה, ובעיקר נגיעה לחייהם של רבים מאזרחי ישראל. "תחום זה בעיני הוא התחום הכי מתפתח בענף הנדל"ן במדינה ואני צופה שהמשקל הסגולי שלו יגדל, בגלל החשיבות הרבה שלו והפוטנציאל המשמעותי, המאפשר יצירת מלאי גדול של דירות ממוגנות, שכולנו מבינים את משמעותן בתקופה זו", אומרת עו"ד אשד לוי. 

לשאלה, מה הצעתך למקבלי ההחלטות בתחום, השיבה עו"ד רונית אשד לוי: "התחום סובל ממספר חסמים שהראשון שבהם הוא משך הזמן שלוקח לפרויקט להתממש מהרגע שמתחילים לקדם אותו. בהקשר זה יש לייצר כמה שיותר מוקדים לדיון במסגרת של "שולחן עגול" שיאפשרו קיצור לוחות זמנים ומימוש מהיר יותר של פרויקטים. יש רשויות שבהן יש פורומים של כל מקבלי ההחלטות שמתכנסים יחד כדי לקדם פרויקטים, וכך פותרים בישיבה אחת נושאים שאחרת עלולים לקחת הרבה יותר זמן. אם כנוהל כל הגורמים הרלוונטיים יישבו סביב אותו שולחן, תכנית שתאושר תוכל גם להתקדם בצורה מהירה למימוש מבלי לחכות להחלטות נוספות וכך גם לגבי כל שלבי הרישוי והמימוש.

"בנוסף, יש לייצר ליזמים ודאות. התחום סובל מחוסר ודאות דרמטית. ככל שנייצר יותר ודאות בתחום נראה יותר פרויקטים יוצאים אל הפועל." 

אדריכל רן בלנדר: "הדרישה לפתרונות דיור גורמת לנו לקדם ביתר שאת את היתרי הבניה והתכנון לביצוע"

אדריכל רן בלנדר, מייסד, בעלים ומנכ"ל של חברת רן בלנדר- אדריכלות ובינוי ערים, תכנן בשלושת העשורים האחרונים יותר מ-100 פרויקטים,  מרביתם במסגרת מתחמי התחדשות עירונית מעורבי שימושים, גדולים ומורכבים, המונים אלפי יח"ד בגוש דן רבתי ובכל חלקי הארץ. 

משרדו, המדורג בצמרת המשרדים המובילים בישראל, מתמחה בתכנון אדריכלי בהיקפים גדולים ובמגוון תחומים, וכן בעל התמחות מיוחדת בתב"ע ובתכנון מפורט למתחמי התחדשות עירונית-פינוי בינוי, במרקמים עירוניים מורכבים וצפופים, המשלבים עירוב שימושים ומענה לצרכי הציבור והתשתיות, תוך מתן תשומת לב מרבית לאיכות החיים של המשתמשים במרחבים הציבורים והפרטיים. 

אדר' רן בלנדר // צילום: רז רוגובסקי
אדר' רן בלנדר // צילום: רז רוגובסקי

בין שלל הפרויקטים אותם תכנן אדריכל בלנדר, נמנים בית יד לבנים – מרכז אומנויות המוסיקה בעפולה ומגדלי סנטרל פארק בת"א, לצד אלפי יח"ד במתחמי מגורים, שרבים מהן אוכלסו זה מכבר.

בלנדר הינו בוגר תואר ראשון באדריכלות בהצטיינות מהטכניון.

לשאלה, כיצד מקדמים תהליכים בתקופה מאתגרת זו, השיב אדריכל בלנדר: "בתכנון מתחמי פינוי בינוי לא חלה האטה ואנו ממשיכים לקדם ולאשר תוכניות במלוא המרץ, בליווי ובתמיכה אוהדת של ועדות התכנון השותפות למאמץ. גם הדרישה לפתרונות דיור נוספים בשוק שלא פסקה, גורמת לנו יחד עם היזמים לקדם ביתר שאת את היתרי הבניה והתכנון לביצוע, למתחמי המגורים הגדולים, בהם אנו מתמחים".

בהתייחסו לזירוז הליכי התכנון, אומר אדריכל בלנדר: "אנו ממליצים שהוועדות, בעיקר הותמ"ל, יאשרו תוכניות בשלות יותר, שימנעו עיכוב ארוך בהמתנה להכנת תוכניות הבינוי השכונתיות, המהוות כיום תנאי לקידום היתרים ויוצרות המתנה ממושכת ממועד אישור התוכניות והזכייה במכרזים ועד ליציאה לתכנון" באשר לוועדות המקומיות והמחוזיות ממליץ אדריכל בלנדר: "למסד את שלב תכנית העיצוב האדריכלי כחלק מהתוכנית המפורטת, או כחלק מתהליך ההיתר."

עו"ד שמואל ברטלר: "ענף הבניה הוא חלק מהחזון הציוני של בניין הארץ וככה אנחנו מתייחסים למקצוע שלנו"

שמואל ברטלר , עורך דין ושותף במשרד ברטלר, מוותיקי המשרדים בישראל, המתמחה במקרקעין, עסקאות קומבינציה, ביצוע ורכישה, התחדשות עירונית ותכנון ובניה. המשרד, שהוקם ב-1965 על ידי אביו של שמואל, עו"ד יעקב ברטלר ז"ל, נחשב לאחד המשרדים המובילים בתחום הנדל"ן וההתחדשות העירונית ותרם רבות לבנייתה ולפיתוחה של הארץ.  

שמואל ברטלר, שעומד ביחד עם אחיו עו"ד מאיר ברטלר בראש המשרד, הוא מחלוצי ומובילי ענף הנדל"ן וההתחדשות העירונית בארץ ונחשב לאחד המומחים בתחומו. משרדו מלווה כיום מתחמים רבים של התחדשות עירונית, הן בפרויקטים של פינוי בינוי והן של תמ"א 38, והוא חתום על טיפול באלפי יחידות דיור בעשרות מתחמים מצפון  ועד דרום. 

עו"ד שמואל ברטלר  // צילום: רז רוגובסקי
עו"ד שמואל ברטלר // צילום: רז רוגובסקי

בצד הוותק והניסיון, מצטיין המשרד גם בחדשנות, תוך שהוא מטמיע בעבודתו טכנולוגיות בינה מלאכותית AI, שהולכות ותופסות מקום מרכזי גם בענף הנדל"ן ומסייעות בייעול תהליכים ובקיצור זמנים.

במהלך 60 השנים האחרונות, מאז הוקם המשרד, חוותה מדינת ישראל משברים ומלחמות, אך גם גלי עליה ותקופות של פריחה. ומתוך ניסיון בן שישה עשורים, מסתכל עו"ד ברטלר על העתיד בעיניים אופטימיות. "עברנו הרבה מלחמות וראינו גם את התקופות הטובות וגם את אלו שפחות. אנחנו מאמינים שהדברים ישתפרו ואין לי ספק שענף הנדל״ן ימשיך להוביל את הכלכלה הישראלית. ענף הבניה הוא חלק מהחזון הציוני של בניין הארץ וככה אנחנו מתייחסים למקצוע שלנו״. 

בנוסף, אומר עו"ד ברטלר ״אנחנו רואים את מצבם של יהודים בעולם ואת גלי העלייה שצפויים לנו בשנים הקרובות, שיתרמו רבות לפיתוח המדינה ויאיצו תהליכי בניה״. 

לשאלה, מה המלצתך למקבלי ההחלטות, השיב עו״ד שמואל ברטלר: ״על מקבלי החלטות לסייע ליזמים וקבלנים לעבור את התקופה הזאת בצד סיוע לבעלי הדירות, ויתכן שגם בהפחתת מיסים כגון מס רכישה, בייחוד לזוגות צעירים ומחוסרי דיור" מצד שני, הוא מדגיש "חשובה הקפדה על תכנון ראוי מתוך מחשבה על עשרות שנים שיבואו לטובה.״

המלצתו לכל העוסקים בתחום היא ״להמשיך לעבוד קשה ולהתמקצע. זה מניב פירות ומאפשר לצלוח תקופות פחות טובות. זה מה שאנחנו עושים במשרד כבר 60 שנה.״

אדריכל אריאל טסת: "המחוייבות שלנו היא לדאוג שההתחדשות העירונית, שחשובה היום מתמיד, לא תיעצר"

אדריכל אריאל טסת הוא בעלים ומנכ"ל של ט.ל הנדסה – פיקוח תמ"א 38, העוסקת בפיקוח עבור דיירים במסגרת התחדשות עירונית, ומעניקה ליווי אדריכלי והנדסי לדיירים, מתחילת הפרויקט ועד תומו. 

אדריכל טסת עוסק כבר למעלה מ-25 שנים בענף הנדל"ן, עם ניסיון עשיר בתכנון וניהול פרויקטים בתחום המגורים, המסחר ומבני ציבור. 12 שנים מתוכן בתחום פיקוח דיירים בפרויקטים של התחדשות עירונית. 

ט.ל הנדסה – פיקוח תמ"א 38, בהובלתו של אדר' טסת, מלווה למעלה מ-120 פרוייקטים בהתחדשות עירונית רבים מהם בערי גוש דן. לצד הידע וההתמחות המקצועית, מתאפיינת החברה במערכות בקרה משוכללות, המאפשרת לה לעבור על אבני הדרך החשובות והמשמעותיות בכל שלבי הביצוע, תוך עדכון שוטף של הדיירים והוצאת דו"חות מפורטים לקבלנים וליזמים. 

אריאל טסת // רז רוגובסקי
אריאל טסת // רז רוגובסקי

אדריכל אריאל טסת הוא בוגר תואר ראשון באדריכלות ובניין ערים, אוניברסיטה בואנוס איירס –ארגנטינה ומוסמך תואר שני( MBA)  בניהול פרויקטים, אוניברסיטה פוליטכניקה של קטלוניה – UPC  ברצלונה – ספרד.

"המלחמה השפיעה על ענף הנדל"ן כמו על ענפים רבים במשק הישראלי" אומר אדריכל טסת, "יש לא מעט פרויקטים שנעצרו או מתנהלים בצורה איטית, בשל מחסור בכח אדם, אבל בכל המקרים שבהם נדרשנו לתת מענה ידענו למצוא פתרונות בתחום שלנו, ולדאוג שהפרויקט ימשיך. המחוייבות שלנו היא לדאוג לדיירים שנתנו בנו את אמונם, ולדאוג שההתחדשות העירונית, שחשובה היום מתמיד – לא תיעצר." 

ההמלצה המרכזית של אדריכל אריאל טסת למקבלי ההחלטות היא:  "לפתוח את השוק לכניסת פועלים זרים."

עו"ד אור קרן: "ברגע שהרשויות יתייחסו להתחדשות עירונית כאל פיקוח נפש – נראה שינוי אמיתי בתחום"

עו"ד אור קרן, שותף ומייסד משרד כהן-קצב, קרן, דהן ושות' | KDC , המתמחה בתחום הנדל"ן בכלל ובליווי בעלי דירות בפרויקטים של התחדשות עירונית בפרט.

את המשרד שבבעלותו הקים  עו"ד קרן עם שותפיו עו"ד נורית כהן-קצב ועו"ד רועי דהן, והוא נמנה עם המשרדים המובילים בארץ בתחום ההתחדשות העירונית והנדל"ן. 

במרוצת השנים ייצג וליווה המשרד אלפי בעלי דירות במאות פרויקטים של התחדשות עירונית בכל רחבי הארץ, בהם פרויקטים של פינוי בינוי ותמ"א 38. המשרד מעניק ללקוחותיו ליווי צמוד בכל שלבי הפרויקט, החל משלב ארגון הדיירים, ביצוע בדיקות מקדמיות להיתכנות הפרויקט, דרך שלבי התכנון השונים, שלב הלווי הבנקאי וכלה במסירת הדירות החדשות ורישום הזכויות על שם בעלי הדירות. 

אור קרן // צילום: רז רוגובסקי
אור קרן // צילום: רז רוגובסקי

עו"ד קרן, שעוסק ביחד עם שותפיו למשרד בתחום ההתחדשות העירונית כבר שנים ארוכות, רואה בתחום לא פוחת משליחות. "התחדשות עירונית בכלל ותחום ייצוג בעלי הדירות בפרט, מתחיל קודם כל בחיבור ודאגה לאנשים." אומר עו"ד אור קרן, "לצד האתגר המקצועי, כאשר אני מייצג בעלי דירות אני חש תחושת סיפוק עצומה. אנחנו שמים את בעלי הדירות בראש סדר העדיפויות שלנו, כשותפים מלאים לתהליך, כאשר אנו מטמיעים בכל פרויקט ערכים של מקצועיות, רגישות וליווי אישי מהשטח."

לשאלה, מה הצעתך למקבלי ההחלטות בתחום, השיב עו"ד אור קרן: "מלחמת חרבות ברזל לימדה אותנו הרבה דברים כעם וכמדינה, אך גם הוכיחה כי התחדשות עירונית היא לפני הכל הצלת חיי אדם. לצערי, לפי ההתנהלות של גופי הממשל וחלק נכבד מהרשויות, אנו עדיין לא רואים שינוי תפיסה." 

"ברגע שראשי הרשויות וממשלת ישראל יתייחסו להתחדשות עירונית כפי שמתייחסים לנושאים של פיקוח נפש ויביאו לקיצור משמעותי של לוחות הזמנים והתהליכים הבירוקרטיים שכרוכים בקידום פרויקט התחדשות עירונית- נראה שינוי אמיתי בתחום, שיביא לצמיחה ושגשוג של הכלכלה, אך בראש ובראשונה להצלת חיי אדם."

סיגל שטרנברג: " יש עדיין מאעכרים שמחתימים דיירים על הערות אזהרה – חשוב מאוד שהדיירים יבדקו כל מארגן שמגיע למתחם"

סיגל שטרנברג היא בעלים של חברת סיגל שטרנברג ניהול וייצוג דיירים, המתמחה בארגון מתחמי פינוי בינוי ובליווי דיירים מתחילת הפרויקט ועד סיומו, תוך שהיא מעניקה לבעליו שקט וביטחון במסע המורכב לדירתם החדשה. 

שטרנברג, מארגנת מגשרת ויועצת חברתית מנוסה, מקדמת בהצלחה פרויקטים של התחדשות עירונית ובכלל זה פינוי בינוי מאז שנת 2015, והיא חתומה על 40 פרוייקטים עם למעלה מ-4,000 דיירים בחיפה, נשר, רמת גן, תל אביב, חולון וערים נוספות.

למארגן ומייצג הדיירים בפרויקט תפקיד משמעותי, שכן הוא מייצג את האינטרס של הדיירים בפרויקט מול הרשויות וגורמי המקצוע, לאורך כל שלביו והמורכבויות שבו. ניסיונה הרב של שטרנברג, מספק לה היכרות מעמיקה עם השלבים והגורמים השונים, לרבות הרשויות, והיא מביאה עימה לכל פרויקט גם ניסיון גישור בין השכנים לבין עצמם ובין השכנים לאנשי המקצוע. 

סיגל שטרנברג // צילום: אורי כרמי
סיגל שטרנברג // צילום: אורי כרמי

על אף שבשנים האחרונות הלכה ופחתה תופעת המאעכרים, היא עדיין קיימת ומחייבת פיקוח הדוק יותר מצד הרשויות כמו גם עירנות של דיירים. "על אף השינויים שחלו בתחום ההתחדשות העירונית לצערי תופעת המאעכרים עדיין קיימת והיא פוגעת בעיקר באוכלוסייה קשת יום ובעלת קשיי שפה.

"יש עדיין מאעכרים שמחתימים דיירים על הערות אזהרה." אומרת שטרנברג ומוסיפה: "חשוב מאוד שהדיירים יבדקו בגוגל על כל מארגן שמגיע למתחם, יבקשו המלצות מדיירים אשר עוברים הליך דומה וגם יערכו בירור מול מנהלת הרשות המקומית".

המלחמה, ומטחי הטילים שעדיין נורים לשטח ישראל, החישה את הדחיפות לקדם התחדשות עירונית אך גם הביאה להקפאה חלקית הענף, שסובל לא רק מסביבת ריבית גבוהה אלא גם ממחסור בכח אדם, התייקרות עלויות הבניה ואי וודאות. 

"יש מתחמים בהם המלחמה החישה את כל התהליך, החל במינוי נציגות וכלה בבחירת יזם.

וקיימים מתחמים שהדיירים מבקשים להמתין לסוף המלחמה. הלחץ הסטרס, תחושת האין אונים והפחד מהמחר, לעיתים גורמים להססנות ודחיינות." אומרת שטרנברג, "העוולה המוסרית והבלתי נתפסת היא שדייר שיש ברשותו 100,000 ש"ח לערך, יוכל לשכון בממ"ד בטוח במלחמה הבאה, ומי שאין בידו, ייאלץ לרוץ במדרגות רעועות למקלט המוזנח. כולי תקווה שהרשויות המקומיות והממשלה יקצרו את ההליכים הבירוקרטיים המסואבים, ויאפשרו ליזמים לקדם את ההליך התכנוני."

עו"ד יעקב צפריר: "השמאי הוא האדם היחיד שיודע לבחון את כל התרחישים ולשקלל את כל הדיסציפלינות להחלטה אחת"

יעקב צפריר, הינו עורך דין ושמאי מקרקעין, בעלים של צפריר שמאות מקרקעין. עו"ד צפריר, בעל ותק מקצועי של 20 שנה בתחום שמאות מקרקעין, ועיקר עיסוקו בליווי חברות נדל"ן וטיפול בהפחתת חיובים וכן בפרויקטים של התחדשות עירונית. במרוצת השנים ליווה עו"ד צפריר ועדות מקומיות, יזמים ודיירים  בפרויקטים של התחדשות עירונית במרחב העירוני.

השכלתו וניסיונו בתחום שמאות המקרקעין, כלכלה ומשפטים, מהווים יתרון משמעותי בליווי המקצועי שהוא מעניק ללקוחותיו, ומאפשרים לו ראייה רחבה וכוללת יותר של כלל המרכיבים בפרויקט.

יעקב צפריר // צילום: ירון יהוד
יעקב צפריר // צילום: ירון יהוד

"כל הליך בפרויקט נדל"ני ובפרט בפרויקטים של התחדשות עירונית משלב בתוכו דיסציפלינות שונות ובהן תכנון ובניה, משפט ותנאי שוק כלכליים. השמאי הוא האדם היחיד שיודע לבחון את כל התרחישים לשקלל את כל הדיסציפלינות להחלטה אחת ולאמוד אותם לסכום כסף." אומר עו"ד צפריר, בהתייחסו לחשיבות לשילובם שמאים בפרויקטים של התחדשות עירונית. 

באשר להשפעת המלחמה על ענף הנדל"ן, אומר עו"ד צפריר: "המגזר העסקי בכלל וענף עסקי הנדל"ן בפרט אוהב יציבות. בימים אלו מושפע הענף מהתייקרות בלתי  פרופורציונאלית של עלויות הבניה,  מירידה בכוח הקניה בעקבות  סביבת ריבית גבוהה ופגיעה במצב הרוח הלאומי. כל אלו משפיעים על מצבו של הענף, שאין ספק כי חווה פגיעה משמעותית בשנה האחרונה".  יחד עם זאת, הוא אומר:  "התמשכות המלחמה הביאה לכך שאנשים חוזרים  אט אט לשגרת החיים בימי המלחמה, ולכך מתווספים גם מבצעים של 20:80 שמחזירים את הרוכשים לשוק. לא נדע בטווח הקרוב האם זו התאוששות טבעית או שמא החייאה מלאכותית. ימים יגידו".

המלצתו למקבלי ההחלטות בתחום היא "לגלות הרבה יותר רגישות לרוח התקופה ולהאיץ תהליכי תכנון ורישוי שהם הכח המניע את כל ענף הנדל"ן".

יעקב סיסו: "על הגורמים המממנים לנקוט באורח רוח בתקופה זו ועד להתייצבות המצב"

יעקב סיסו הינו שותף מנהל קרן יסודות, העוסקת בליווי פיננסי לפרויקטים בבניה למגורים בישראל, ומעניקה ליזמים מעטפת של כלל צרכי המימון תחת קורת גג אחת. קרן יסודות, אותה ייסד סיסו ב-2014 ביחד עם שותפיו דוד ברוך ואסתי פרידמן, הפכה לגוף החוץ בנקאי הראשון לליווי פרויקטים בבניה והביאה לשינוי פני ענף מימון הנדל"ן למגורים בישראל. בהובלתו, הגיעה הקרן להישגים משמעותיים, עם גיוסים מוצלחים בהיקף  של  מעל 5 מיליארדי שקלים מגופים מוסדיים, ומתן פתרונות מימון למאות פרויקטים שונים. נכון להיום מלווה הקרן מעל 350 פרויקטים בשלבים שונים, עם למעלה מ- 15 אלף יחידות דיור בפריסה ארצית, והיא נחשבת לגוף החוץ בנקאי המוביל בענף זה.

יעקב סיסו, כיהן במשך שנים רבות בשורת תפקידים בכירים במערכת הבנקאית. את הידע והניסיון הוא רותם כבר עשור כדי לסייע לחברות ויזמים להוציא את התוכניות לפועל. 

יעקב סיסו // צילום: רז רוגובסקי
יעקב סיסו // צילום: רז רוגובסקי

מאז אירועי 7 באוקטובר נמצא ענף הנדל"ן בדשדוש, כשאת ההשלכות לכך אנחנו רואים כבר כיום ועתידים לראות גם בשנים הקרובות. "הדבר המשמעותי ביותר מאז פרוץ המלחמה זה המחסור בעובדים וההשלכות שלו על הענף הן דרמטיות בכל המובנים." אומר יעקב סיסו, ומוסיף: "החל מייקור עלויות העבודה עד כדי הכפלה, הארכת לו"ז ביצוע שמגדילה את הוצאות התקורה של הפרויקט ואת הוצאות המימון שלו, שעלו גם בשל עליית הריבית, וגם פגיעה בתזרים המזומנים כי מוכרים דירות במסלולים של דחיית תשלומים. בנוסף לכך, ישנו גם איחור במסירה, שמביא לגידול בהוצאות שכ"ד ולפיצויי לרוכשים בגין איחור במסירה. בנוסף לכך, אנו חווים  ירידה בהתחלות הבניה וירידה בשיווק קרקעות ע"י המנהל דבר שיוביל למחסור בדירות  בסופו של יום יביא לעליות מחירים."

את האצבע המאשימה מפנה סיסו בעיקר כלפי המדינה, שלדבריו "לא נמצאת באירוע". 

"כבר שמונה חודשים מאז 150 אלף עובדים פלסטינים הפסיקו לעבוד בענף, והמדינה לא מייצרת פתרונות. בחודש הכי טוב המדינה הביאה 3,500 עובדים זרים כשצריך 150 אלף. העדר פועלים הוא דרמטי, גם בענף הבניה וגם בענף התשתיות", הוא אומר.

כמי שעוסק במימון פרויקטים, מכיר סיסו מקרוב את הקשיים הכלכליים שמערימה התקופה על יזמים. לדבריו, יזמים שנקלעו לתקופה זו בלי מספיק מקורות כספיים ועם רמת מינוך גבוהה עלולים לקרוס. "יש כבר יזמים שנאלצים למכור פרויקטים ליזמים אחרים, אפילו כאלו שמוכרים קרקע במחיר יותר נמוך ממה שרכשו" אומר סיסו. 

ולצד המציאות הפסימית בענף, על רקע המלחמה, משרטט סיסו גם אופק והזדמנויות לצמיחה, בשיקום עוטף עזה וביישובי הצפון ובקליטתם של גלי עלייה גדולים, שיביאו לפיתוח המדינה ולהאצת הבנייה. 

לשאלה, מה המלצתך למקבלי ההחלטות בתחום, השיב יעקב סיסו: "המדינה חייבת להתחיל לפעול ולקבל החלטות נכונות. מכרזי הקרקע מדשדשים, כמות הקרקעות שמשווקות לא מתאימה. גם החלטות שהתקבלו לא מיושמות, כמו ההחלטה שהתקבלה ברמ"י לאפשר ליזמים לשלם את עיקר מחיר הקרקע רק לאחר קבלת היתר, ובפועל לא מיושמת. יישומה בעת הזאת יכול לסייע ליזמים רבים ולספק להם מרווח נשימה בתקופה של ריבית גבוהה וודאות." 

באשר לגורמים המממנים, ממליץ סיסו "לנקוט באורח רוח בתקופה זו ועד להתייצבות המצב, ולא לנקוט ביד קשה על כל הפרה."

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות