banner

הקיבוצים: "לנו אין מחיר למשתכן – יושבים על הקרקע מאה שנים בלי שום זכויות"

בדיון סוער שנערך בוועדת הפנים, תקפו נציגי התנועה הקיבוצית את רמ"י באופן חסר תקדים. ח"כ איתן ברושי: "נכשלתם ועליכם לסיים את תפקידכם"

בדיון סוער שהתקיים השבוע בוועדת הפנים של הכנסת, תקפו בכירי התנועה הקיבוצית, נציגי המועצות האזוריות וחברי קיבוצים מכל רחבי הארץ את התנהלות רשות מקרקעי ישראל.

"כשקראתי לקראת הדיון את פרוטוקול הדיון הקודם בנושא לפני חצי שנה, לא האמנתי. שום דבר לא נעשה", אמר מ"מ יו"ר ועדת הפנים ח"כ אכרם חסון בדיון על הגבלות קשות על הבניה בקיבוצים שהתקיים היום לבקשת ח"כ איתן ברושי, "הזלזול מחריד. לא נעבור על כך לסדר היום".

ח"כ מיכל בירן האשימה את רשות מקרקעי ישראל:  "שלא בסמכות אתם מסכלים ביצוע חלופת האגודה" ומנכ"לית התנועה הקיבוצית, הדס דניאלי-ילין, אמרה: "דוחקים אותנו לחלופת הקניין המלא, אבל אנחנו לא רוצים בה". עוד היא הוסיפה: "לעובדי ציבור יש מנדטים ברורים – הפוליטיקאים קובעים את המדיניות והם מבצעים. רמ"י חורגים מסמכות. בג"ץ קבע שאין בעיה, ושלא בסמכות אתם מסכלים ביצוע חלופת האגודה. מי שלא השלים את הבקשות, ה'רטרואקטיבי' לא יחול עליו. אנשים הגישו את כל מה שהיה בצ'ק ליסט והמצאתם להם עוד סעיפים. הם הגישו בזמן בקשה להיכלל בחלופת האגודה".

ח"כ איתן ברושי, אמר במהלך הדיון: "כבר שנים אנו עומדים באותה נקודה לא טובה. עבודת השיוך לא התקדמה. נקברה חלופת האגודה. לא רק את חלופת האגודה רוצים לקבור. התנועה קיבוצית לא שותפה במיליארדים הנחות בקרקע לסקטורים כאלה ואחרים. ההתנהלות כלפינו חריגה. רמ"י נכשלה בחלופות השיוך. צריך להחליף את הצוות שנכשל ולבצע את חלופת האגודה כלשונה".

דניאלי-ילין, הוסיפה: "הובטח לפני חצי שנה כאן בוועדה ובוועדה לביקורת המדינה לסיים את חלופת האגודה באזורי עדיפות לאומית עד סוף 2018. בפועל רמ"י רוצה להרוג את חלופת האגודה בוועדה שהוקמה לאחר שהחלופה השתנתה לרעה ואושרה בבג"צ. אפשר לראות את זה בשטח – עד היום רק קיבוץ אחד וחצי קיבלו אישור לחלופה, ושלא במקרה זה היה קיבוץ שהעז להגיש בג"צ נגד המנהל, היתר מפחדים מנקמת השלטון.

לנו אין "מחיר למשתכן" אבל יושבים על הקרקע מאה שנים בלי שום זכויות, גם כשאנחנו מתחננים לשלם, שוב – לפי ההחלטות, לא נותנים לנו. דוחקים אותנו לחלופת הקניין המלא, אבל אנחנו לא רוצים בה – קיבוץ זה לא עסקת נדל"ן. מריחת הזמן הזו פוגעת אנושות במרקם הקהילתי שלנו. אני מבקש מחברי הכנסת להורות על פירוק הוועדה במנהל".

בתגובה לדברים אמרה שולה בן צבי, מנהלת אגף חוזים לדורות ברשות מקרקעי ישראל: "שיוכים זה לא אופציות מתחלפות. החלטה 751 קבעה כללים איך לעשות שיוך. 160 קיבוצים רצו שיוך לפי החלטה 751, אבל חלק מהם לא הספיקו לתכנן את השטח. שיוך זה מול כל חבר, במגרש המגורים שלו. ב-2007 אושרה החלטת שיוך נוספת. נקבע שקיבוץ שהחל בהליך לפי 751 רשאי להמשיך בהליך. זה לא בוטל, אבל קיבוצים חדשים, זה כבר לא קיים לגביהם. ההיפך כן – מי שהיה לו 751 ורוצה לעבור יכול. אבל אז הוגשו 8 עתירות לבג"ץ נגד, ופסק הדין ניתן רק ב2011. מרגע שידענו שההחלטה בתוקף, זה חייב התאמות מחשוב ולהקים יחידות. הקימו אגף שזה כל מטרתו. היה פיילוט ללימוד ובניית המערכת. כתבנו נהלי עבודה. יצאו לדרך עצמאית לפני שנה. יש המון עבודה. הספקנו הרבה עסקאות ב-751 ויש את אופציית האגודה".

ח"כ מיכל בירן, לא ויתרה וענתה: "לא קיבלתי תשובות. יש 60 קיבוצים בתהליך. למה רק שניים השלימו את המהלך?". ח"כ איתן ברושי, הוסיף: "יש קשר בין בניה לשיוך לדורות. מי שמשקיע בבניה לא רוצה להתחייב על הלא נודע. אי אפשר שנים להתנצל. אני קורא לוועדה לפנות לשר האוצר לבצע שיוך כלשונו".

ח"כ ברושי, מזכיר התנועה הקיבוצית לשעבר, ואחד מיוזמי חלופת האגוד, מסר בעקבות הדיון: "יש קשר בין בעיית הבנייה לבין שיוך הדירות, כיוןן מי שבונה בית רוצה לשייך את דירתו. התיאור שתיארה שולה בן צבי, הממונה על הקרקעות ברמ"י, אינו משקף את המציאות. לא קידמתם אפילו קיבוץ אחד, גם אלו שנמצאים בפתחי המנהרות. יש לתגבר את כח האדם שעוסק בשיוך הדירות במנהל ולהחליף את אלו שטיפלו בנושא עד היום. נכשלתם במשימה! בנוסף, יש לפרק את הוועדה שהוקמה למען בחינת חלופת האגודה, לא לחתום על המסקנות שלה ובינתיים לבצע את השיוך, בהחלטה כזו או אחרת, כלשונו".

בסיום הדיון הודיע ממלא מקום יו"ר הוועדה, ח"כ אכרם חסון, כי יפנה לשר האוצר לקיים דיון בלשכתו יחד עם חברי הכנסת, אנשי התנועה הקיבוצית ובכירי המנהל

בידקו מי הם הטובים ביותר בהתחדשות העירונית בישראל

קורס מבוא להתחדשות עירונית – לפרטים ליחצו כאן

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף
תגיות:

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות