banner
רוני בריק // צילום: דרור סיתהכל
רוני בריק // צילום: דרור סיתהכל

אילו ראשי ערים ידורגו ברשימת המובילים את ההתחדשות העירונית 2023?

חברי וחברות הוועידה המייעצת למיזם "מגדילים ראש", המורכבת מהבכירים ביותר בענף הנדל"ן, קיימו דיון לקראת הדירוג, שייחשף בכנס מגדילים ב- 10.9.23

מהי מידת השפעתם של ראשי הערים על הליכי ההתחדשות העירונית ומה חלקם של משרדי הממשלה? יזמים ואנשי מקצוע בכירים, החברים בוועדה המייעצת למיזם "מגדילים ראש" של אתר "מגדילים" התייחסו לסוגיה המעניינת, לרגל דיון שנערך השבוע לבחירת דרוג ראשי הרשויות המובילים בהתחדשות העירונית לשנת 2023. רשימת הדרוג תיחשף בכנס "מגדילים", שיתקיים ב-10.9.23.

רוני בריק, מנכ"ל ובעלים לי-רן ייזום והשקעות בבנייה ונשיא של כבוד בהתאחדות בוני הארץ, התריע במהלך הדיון מפני עליה חדה במחירי הדיור בשנה הבאה, בשל מה שהוא מכנה היעדר מדיניות סדורה מצד משרדי הממשלה הנוגעים בדבר: "לאחרונה פורסם שמדינת ישראל, הספסרית הגדולה ביותר בקרקעות, מכרה בשנת 2022 קרקע בשווי של 36 מיליארד שקל. אני אומר לממשלה – תנו קרקע בחינם ותעשו מכרז בין הקבלנים ומי שיציע את המחיר השפוי ביותר יבנה וכך תפתרו את משבר הדיור. אין לממשלה שום כיוון לפתור את המשבר, אין תוכניות, קבינט הדיור לא התכנס פעם אחת בחצי שנה, אין כלום ולא יקרה כלום ואוי ואבוי למחירי הדירות שיהיו פה בשנת 2024. אני אומר לזוגות הצעירים ולמחוסרי הדיור תלכו לקנות דירה עכשיו. נוח לנו למכור דירות ב -2 או 2.5 מיליון ולא ב -4 מיליון אבל זה המצב. לצערי אין גורם בממשלה שמעניין אותו והם לא יוותרו על שקל. גם ראשי המערכת לא מעוניינים לטפל במשבר הדיור. אני אומר שאסור להושיב את הקבלנים על הגדר – אין כרגע חשיבה מערכתית". 

בריק התייחס גם למצבה של ההתחדשות העירונית בפריפריה, ואמר כי: "אנחנו רואים התחדשות עירונית שרובה במרכז הארץ, בבאר שבע ייתנו לי תנאים טובים אבל מי יקנה את הדירות? אנחנו מתנהלים כמו במדינת עולם שלישי. בתל אביב אנחנו נלחמים על הדיירים עם עיריית תל אביב, שזה הפך להיות אבסורד ממדרגה ראשונה. בנוסף יש גם מחסור חמור בכוח אדם ברשויות המקומיות ולכן ישנה הסחבת הנוראית הזו שכולנו כאן עדים לה. מבחינת ראשי ערים יש יותר ויותר רצון ללכת להתחדשות עירונית כי אין ברירה זה עניין של חיים ומוות, במיוחד באזורי המרכז למעט 2-3 ערים קשות אני כן רואה התקדמות ואפילו דרמטית". 

דני מור // צילום: דרור סיתהכל
דני מור // צילום: דרור סיתהכל

דני מור מנכ"ל חברת בסט ייזום, נשאל אילו ראשי ערים נותנים פתרונות יצירתיים לקידום פרויקטים, ואמר: "אני לא מכיר ראשי ערים שנותנים פתרונות יצירתיים. אנחנו מביאים את הפתרונות. יש כל הזמן התקדמות ויש עקומת למידה וככל שפרויקטים יוצאים לדרך, הם נותנים רוח גבית לפרויקטים הבאים. ההתחדשות העירונית היא העתיד, אין ספק והמידע הזה מחלחל לאנשים, רק צריך להציף את הבעיות ולמקד אותן".

הוא התייחס בדבריו גם למס המטרו: "אנחנו נמצאים בהרבה מאוד בהתדיינויות על מס המטרו. נוצר מצב שהמטרו שיגיע לחולון ולרמת השרון עוד 15 שנה והיזם שיבצע היום את המשימה ישלם 75 אחוז מס על הזכויות העודפות. יוצא מצב שאתה משלם על משהו שלא תיהנה ממנו. יש פה הפרה וחוסר איזון וצריך לחשוב טוב על הנושא הזה".

ד"ר רינה דגני // צילום: דרור סיתהכל
ד"ר רינה דגני // צילום: דרור סיתהכל

ד"ר רינה דגני, מתכננת ערים ובעלים של קבוצת גיאוקטוגרפיה רואה את עתיד ההתחדשות העירונית דרך משקפיים ורודות: "אני אופטימית, ומאמינה שאולי תהיה ירידה במחירי הדיור של שנה או שנתיים אבל בסופו של דבר אנשים יחזרו לקנות דירות. במרכז אין לנו שטחי ציבור ולכן אף אחד לא רצה את ההתחדשות העירונית, אבל היום אין ברירה אנחנו צריכים לעלות לגובה ולהכפיל את המדינה. לבנות 19 קומות ולא 9 גם בהרצליה המכובדת. 

אני חושבת שקל נורא ליזמים לבחור את רמת השרון את תל אביב ואת הרצליה, שם ראש העיר לא צריך לעשות שום דבר רק להגיד לא כשמתחשק לו. 70 אחוז מהפרויקטים של התחדשות עירונית בארץ הם במרכז הארץ. קל מאוד לעשות התחדשות עירונית במרכז הארץ. לעומת זאת בערים כמו נוף הגליל מאוד קשה לעשות פרויקט, באילת יש מכפיל של 1:5 או 1:6 וראשי עיר שמצליחים להגיע שם לפרויקטים מגיע להם להיות מדורגים גבוה. בהקשר הזה כדאי להזכיר את חיפה שהגיעה ל -9 אחוז מכלל הציבור שמחפש שם דירה וההתחדשות עירונית מאוד הצליחה שם". 

חיים מסילתי // צילום: דרור סיתהכל
חיים מסילתי // צילום: דרור סיתהכל

שמאי המקרקעין חיים מסילתי כיבד בנעילת את הוועידה המייעצת, ואמר כי: "אבקש להזכיר את הדרום – ערים כמו נתיבות, קריית מלאכי וקריית גת שעשו התקדמות משמעותית. אני יכול להגיד לכם שקרית מלאכי שגדלתי בה, מיישרת קו לאט לאט עם שכנותיה. אני חושב שאחד הפרמטרים המרכזיים לדירוג ראש עיר מלבד זמינות, הוא המעשים שלו בפועל. אני חסיד גדול של כוח רצון והשורה התחתונה היא זו שקובעת, כמות יחידות הדיור שנבנות זה הפרמטר. אני חושב שנכון לתת זרקור לראשי ערים שלא קיבלו אותו בשנים האחרונות, הם נותנים יותר משקל מאחרים לדיבור חיובי עליהם, לתעודות שנותנים להם, כי הם הרגישו שנדחקו לקרן זווית. אני מקווה שידורגו גבוה כי זה נותן להם אוויר להמשך הדרך". 

בין עשרות החברים והחברות היו גם יו"ר התאחדות הקבלנים בוני הארץ, ראול סרוגו ויו"ר לשכת שמאי המקרקעין בישראל, המשפטנית והשמאית נחמה בוגין. 

ראול סרוגו: "היום אנחנו לא מסוגלים להיפגש עם ראש עיר"

נחמה בוגין: "שמאים מתבקשים לבטא דרך התחשיב את המדיניות העירונית ולא את המדיניות של התוכנית"

מי יהיו 70 המשפיעים לשנת 2023?

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות