banner
ראול סרוגו // צילום: דרור סיתהכל
ראול סרוגו // צילום: דרור סיתהכל

ראול סרוגו: "היום אנחנו לא מסוגלים להיפגש עם ראש עיר"

נשיא התאחדות הקבלנים בוני הארץ, ראול סרוגו, חושף את היחסים המורכבים, ומזכיר לכולם: יש ראשי ערים שמאוד רוצים התחדשות עירונית

נשיא התאחדות הקבלנים בוני הארץ, ראול סרוגו, פתח את הועדה המייעצת לבחירת ראשי הערים המובילים בהתחדשות עירונית לשנת 2023 שהתכנסה שלשום (ראשון) בהרצליה, יוזמת "מגדילים". דרוג ראשי הרשויות, שנבחרו על ידי הוועדה המורכבת מיזמים, עורכי דין, שמאים ובעלי מקצוע בכירים בתחום, ייחשף בכנס הארצי שייערך ב 10.9.23 

סרוגו התייחס בדבריו למורכבות היחסים של קבלנים ויזמים עם ראשי הערים בעידן בו החשש מהתפוצצות פרשיית חשד לשחיתות, לעיתים חזק יותר מהרצון של ראש רשות לקדם את הבנייה בעירו. לדבריו של סרוגו: "אחד הדברים הבעייתיים מבחינת יזמים הוא שהיום אנחנו לא מסוגלים להיפגש עם ראש עיר, כי ברגע שניפגש אתו יתחילו לשאול שאלות – מה יש לו להרוויח מהפגישה עם היזם? אנחנו רואים מצעד חקירות של ראשי ערים בלהב 433 והם פוחדים ומעדיפים לא להתעסק בנדל"ן כדי לא להסתבך. 

"מה שקורה זה שבמקום לפתור את הבעיה, אנחנו רק מרחיבים אותה ומונעים פיתוח. לפעמים אנחנו מרגישים תסכול כשאנחנו מתעסקים עם מהנדס עיר או אדריכל או טכנוקרט ואתה פשוט תקוע, זו הסיבה שהליכי הרישוי לוקחים כל כך הרבה זמן. יש לנו כאן בעיה. פעם היית נכנס לראש עיר הוא היה דופק על השולחן וצורח על הפקיד כי הוא יודע שזה מונע מהרבה מאוד כסף שהעירייה צריכה להיכנס לקופה". 

על השינויים בתחום ההתחדשות העירונית אמר סרוגו: "אין ספק שתחום ההתחדשות העירונית תפס תאוצה בשנים האחרונות במיוחד בגוש דן. היום היא מהווה 21 אחוז מהתחלות הבנייה וזה היקף גדול מאוד. בשני חוקי ההסדרים האחרונים נכנסו שינויים טובים מאוד לתחום שלנו. השינוי המרכזי לתחום השנה הוא בעיקר הפחתת הרוב הדרוש לתמ"א 38 מ -80 אחוז לשני שליש, את הצעד הראשון עשינו בפינוי בינוי בשנה שעברה. כולנו יודעים שלמרות ההקלות והפעילות היוצאת מהכלל של הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית, הכל בידיים של ראשי הערים. אם הם רוצים יהיו פרויקטים ואם לא אז לא יהיו. אנחנו מכירים ערים שעוצרים לגמרי פרויקטים של התחדשות עירונית. 

"התבשרתי בשבוע שעבר שראש עיר באזור המרכז החליט שבשכונה מסוימת לא יהיו היתרים וביטל את כל ההחלטות של הועדה המקומית. אנחנו נמצאים לפני בחירות שיכולות לקדם ולעצור התחדשות עירונית".

סרוגו ציין כי לא כל ראשי הערים מתייחסים לתחום ההתחדשות העירונית באופן זהה: "ישנם ערים שראשי העיר מתחננים ורוצים לקדם התחדשות עירונית אבל זה לא קורה כי זה לא כלכלי. במיוחד בפריפריה בערים כמו טבריה, דימונה, ערד קריית שמונה. הם מאוד רוצים לקדם כדי לחדש את העיר גם מסיבה ביטחונית וגם החשש מרעידת אדמה. הם פשוט שמים לך שטיח אדום, אבל זה לא כלכלי וזה לא יקרה.

"ישנם ראשי ערים אחרים שמבינים את ההתחדשות העירונית בהיבט של חיי אדם. אשקלון מאוד רוצה לקדם, ראש העיר תומר גלאם פועל בנחישות, הם מעדיפים תמ"א 38 ולא מעניין אותם בנייני או מתחמי, מהסיבה הפשוטה שהם נמצאים בחזית וראינו שממ"דים מצילים חיים. ראינו את זה גם באשדוד וגם בירושלים, שם משה ליאון מבין היטב שאם הוא רוצה לקדם את ירושלים הוא חייב לקדם את תחום ההתחדשות העירונית. הוא מבין את החשיבות של העניין ומביא את זה לפועל הלכה למעשה. יש מנגד סוג אחר של ראשי עיר שנפוץ בעיקר במרכז שמתייחס להתחדשות העירונית כמו לפרויקט נדל"ני רגיל. הם לא מבינים ולא רוצים להבין את החשיבות של הפרויקט במובן של שמירה על חיי אדם ולכן מבחינתם זה הכל עניין של כדאיות כלכלית".

סרוגו נשאל כיצד הוא מגדיר ראש רשות שמוביל התחדשות עירונית והשיב: "זה בא לידי ביטוי בעיקר בעובדה שהועדה המקומית מתייחסת בחיוב ליזם גם באספקטים הכלכליים – המכפיל הוא סביר, אותם ראשי ערים שמקבלות את תקן 21 מתייחסות אליו בצורה מכובדת ולא מנסות לשנות או להמציא מספרים אחרים, לא מורידות את אחוזי הרווח. זה בא לידי ביטוי בקטע הרגולטורי, מסלולים ירוקים, לא לתקוע דברים. ראש עיר שלא רוצה עושה הכל הפוך ונותן צפיפויות נמוכות. זו ראיה צרה ולא חכמה שנוגדת פיתוח, נוגדת התחדשות ויש הרבה מה לשפר בתחומים האלו". 

עוד אמר סרוגו בדברים שנשא בוועדה המייעצת: "הענף שלנו נמצא במיתון אפילו מיתון עמוק. יש ירידה של קרוב ל-40 אחוז בהתחלות הבניה, יש צניחה של 55 אחוז ברכישה של דירות, קבלנים ויזמים קונים קרקעות בהיקפים של 80 אחוז פחות מהתקופה המקבילה אשתקד. קרוב ל -50 אחוזים מהמכרזים של רמ"י נכשלים פעם אחר פעם במיוחד מחיר מטרה ושכירות ארוכת טווח ובמיוחד בפריפריה. אתם יודעים שמיתון זו האטה בשני רבעונים ברצף והענף שלנו אנליטית נמצא במיתון זו לא אמירה שמתארת מצב רוח. הרקע הוא כמובן עליית הריבית ואני מאוד מקווה שבנק ישראל יעצור את מירוץ הריבית המטורף הזה. אני טוען שהריבית התחילה לעלות מאוחר מדי, בנק ישראל הכשיל את רוכשי הדירות כשהעלה את ריבית הפריים משליש לשני שליש. 

"כמות הדירות להשכרה הולכת ויורדת היום יש פחות דירות להשכרה מלפני שנה או שנתיים הביקוש עלה בצורה מטורפת, בחודשים הקרובים תהיה עלייה של 30 אחוז במחירי השכירות וזה בא לידי ביטוי גם במדד.

"נדרשים כאן צעדים מאוד משמעותיים – נפגשנו בשבוע שעבר עם שר האוצר והצענו לו תוכנית מסודרת שעיקרה הוא הפחתת מס רכישה על דירה שניה ומעלה להחזיר את מדרגות המס למה שהיה קודם, הפחתה משמעותית על מס רכישה לרכישת קרקע וכמובן בתחום ההתחדשות העירונית בו נדרשים שינויים מרחיקי לכת במיוחד בפריפריה".

מי יהיו 70 המשפיעים לשנת 2023?

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות