banner
נחמה בוגין // צילום: דרור סיתהכל
נחמה בוגין // צילום: דרור סיתהכל

נחמה בוגין: "שמאים מתבקשים לבטא דרך התחשיב את המדיניות העירונית ולא את המדיניות של התוכנית"

יו"ר לשכת שמאי המקרקעין, נחמה בוגין, על הלחצים שמופעלים על שמאים בנוגע לתקן 21: "דרך תקן 21 אפשר לראות עם איזה ראש עיר יש לך עסק

כיצד מתמודדים שמאים עם לחצים המופעלים עליהם על ידי רשות מקומית? לסוגיה הרגישה הזו התייחסה יו"ר לשכת שמאי המקרקעין בישראל, נחמה בוגין, באירוע הועדה המייעצת ל"מגדילים ראש" – הליך בחירת ראשי הערים המובילים בישראל בתחום ההתחדשות העירונית לשנת 2023. 

הוועדה המייעצת, המורכבת מעשרות עורכי דין, יזמים, שמאים ובכירים בענף הנדל"ן, דירגה את ראשי העיר בהתאם לנגישותם, מידת מעורבותם והמדיניות אותה הם מקדמים בכל הקשור לתחום ההתחדשות העירונית, הדרוג ייחשף בכנס "מגדילים" שיתקיים ב 10.9.23. 

יו"ר לשכת שמאי המקרקעין, נחמה בוגין, נגעה בדבריה בסוגיה רגישה העוסקת במידת מעורבותם של ראשי העיר בתחשיבים השמאיים המוגשים לוועדות המקומיות: "יש כמה בעיות בהסתכלות של ראייה שמאית – איחוד וחלוקה מחדש ותקן 21. בעניין איחוד וחלוקה – החוק הקיים לא נותן פתרון למה שקורה בהתחדשות עירונית, צריך להיות סעיף חדש. בכל הקשור לתקן 21 – זה פשוט גובל בשערורייה מה שקורה שם. בתקן החדש אני מסכימה לחלוטין שלא צריך להיות רף מקסימום אלא רף מינימום וכוחות השוק שצריכים לעבוד. 

דרך תקן 21 אפשר לראות עם איזה ראש עיר יש לך עסק. יש היום התערבות מעבר לסביר במה שקורה עם הנושא הזה. שמאי התוכנית מגיש תוכנית ואני שומעת שלא מעט שמאי ועדות מתבקשים לבטא דרך התחשיב שלהם את המדיניות העירונית ולא את המדיניות של התוכנית. שמאי ועדות טוענים שלעיתים מנסים להתערב להם בתחשיבים על ידי שיקולי מדיניות ולמעשה יש ניסיון לערב שיקולי מדיניות בתחשיבים השמאיים של תקן 21".

בוגין ציינה מספר רשויות בהן תחום ההתחדשות העירונית קיבל תאוצה בשנים האחרונות: "בירושלים נותנים להתקדם קדימה, חדרה פורצת דרך גם. חולון עכשיו כמרקחה – תוכנית ח/619 לגמרי הפריחה את העיר שמתחדשת בצורה בלתי רגילה, גם בנשר עושים עבודה יפה".

סוגיה נוספת אליה התייחסה בוגין היא המטרו: "מחצית מימון המטרו אמור להגיע מתקציב מדינה וחצי מהיטל השבחה. האוצר המציא מילת קסם של 'לכידת ערך'. אני מאמינה שלפחות בעניין המועד הקובע יעשו חושבים מחדש. יש בעיה בלנתח את המצב הקודם, יש כל מיני עמדות משפטיות אבל ברור שצריך לייצר מצב שההיטל ישולם רק על זכויות שנוצרו דרך המטרו ולא מה שהיה קודם.

זה החוק הראשון שמאפשר למדינה לקחת שטחים סחירים, זה לא הגיוני שבוועדה שאמורה לקבוע כמה מטרים יהיו להיטל השבחה נמצאים כולם חוץ משמאי מקרקעין. 

"המדינה יכולה לערער על שומת הועדה המקומית והנישום צריך להתמודד, יש הליך מיוחד של היטל השבחה, יש הליך מיוחד של הקניית קרקע סחירה למדינה ויש הליך לפיצויים. 'לכידת ערך' או עליית ערך ודאי תהיה בהמשך, יש הרבה מאוד נכסים שנפגעים קשה וגם לזה צריך להתייחס. אני משוכנעת שעוד לא נאמרה המילה האחרונה בנושא".  

מי יהיו 70 המשפיעים לשנת 2023?

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות