דף הבית > מדריכים > שטר חוב - דרך יעילה ובטוחה להתנהל מול השוכרים
אילוסטרציה // Depositphotos
שטר חוב – דרך יעילה ובטוחה להתנהל מול השוכרים
אם אתם משכירים מתחילים בשוק הדירות, או שאתם בעלי נכס כבר הרבה שנים ואתם מחפשים דרך יעילה ובטוחה להתנהל מול שוכרים, ייתכן ששטר חוב הוא הפתרון שאתם צריכים. באמצעות שטר חוב תוכלו לוודא שהשוכר שלכם יוכל לשלם לכם פיצויים במקרה של הפרת התנאים של חוזה השכירות. בואו לקרוא עוד מידע על שטר חוב, כיצד אתם יכולים לממש אותו, אילו חלופות קיימות לו ועוד מידע שיעזור לכם להתנהל בצורה חלקה מול השוכרים שלכם.
מהו שטר חוב?
שטר חוב הוא מסמך התחייבות בין שני צדדים, ובו הצד שמשלם כסף (בדרך כלל שוכר של דירה) מתחייב לשלם לצד הנותן מוצר (משכיר דירה) סכום מוסכם מראש ונקוב במסמך במקרה של הפרת תנאי חוזה או התחייבות אחרת. במילים אחרות, משכירים מחתימים שוכרים על שטר חוב בסכום כלשהו, שהמשכיר יכול לגבות מהשוכר אם הוא מפר תנאי כלשהו בחוזה השכירות. על השטר יכולים לחתום כמה שוכרים (או "מתחייבים"), ולהם יכולים להיות אדם אחד או יותר שיהיו הערֵבים שלהם, והם יכולים לפרוע את החוב בשמם במידת הצורך.
חשוב לציין ששטר חוב אינו משומש רק בכתיבת חוזי שכירות, אך הם נפוצים מאוד בתחום הזה.
איך ממלאים שטר חוב?
אלו הם הפרטים החשובים שצריכים להיכתב בשטר החוב:
ערך השטר – הסכום שהצד החותם על השטר יצטרך לשלם בעת הפירעון
פרטי נותן השטר, כלומר השוכר או השוכרים, והערבים שלו או שלהם
פרטי האוחז בשטר, כלומר המשכיר או האדם שנותני השטר ישלמו לו בעת הצורך
מקום התשלום – פרטי חשבון הבנק של נותן השטר
מועד פירעון – סעיף שיישאר ריק עד לרגע שבו האוחז בשטר יפרע אותו
תאריך ומקום מסירת השטר
חתימות של כל המעורבים בהסכם: האוחז בשטר, נותני השטר והערבים
שטר החוב הוא מסמך סחיר, כלומר המשכיר יכול למכור אותו למישהו אחר שיהיה האוחז החדש של השטר (אוחז כשורה). אם הצדדים אינם מעוניינים באפשרות זו, יש לכתוב באופן ברור שאינו משתמע לשתי פנים שהשטר לא סחיר.
מיהו אוחז כשורה?
אוחז כשורה בשטר חוב הוא אדם שקיבל את שטר החוב מהכותב המקורי בתמורה למוצר או שירות שניתן על פי החוק. זוהי מעין העברת בעלות ממי שמשלמים לו (למשל, מי שמשכיר דירה) לאדם אחר. אחרי שהאוחז כשורה בשטר החוב מוכיח שהוא קיבל אותו על פי הדין, הוא יכול לפרוע אותו והמתחייב לתשלום בשטר החוב (השוכר) מחויב לשלם לו, במידת הצורך, את הסכום הנקוב בשטר כפי שהיה מחויב לאוחז המקורי של שטר החוב.
שטר חוב עם ערבים
כפי שכבר ציינו, יש אפשרות להחתים בשטר החוב ערֵבים, שהם אנשים המתחייבים לשלם את החוב בשם נותן השטר. בעלי נכס רבים מחתימים ערבים של השוכרים כדי להימנע ממצבים שבהם השוכר מתחמק מסיבה כזאת או אחרת מתשלום. הערבים יכולים להיות ההורים של השוכר או בני משפחה שלו, או מי מטעמו המעוניין להיות ערב שלו. הכנסת ערבים לחוזה מגדילה את המקורות הפוטנציאליים לתשלום במידת הצורך, ומקטינה את הסיכון לכישלון בפירעון החוב.
מהן החלופות לשטר חוב?
יש כמה חלופות בטוחות לשטר חוב, למי שאינו מעוניין בחוזה כזה:
שטר ערבות בנקאית
במקום שהשוכר וערבים (הורים או חברים) יחתמו על החוזה, אתם יכולים לבקש ערבות בנקאית, כלומר שהבנק שלשוכר יש בו חשבון יהיה המתווך של שטר החוב שלכם. בחוזה הזה, השוכר מפריש את הסכום הנקוב בשטר הערבות והוא נמצא בחשבון שלו בלי יכולת להתעסק בו. הכסף נשמר בצד כדי להבטיח בעזרת הבנק שיהיה לשוכר כסף לפרוע את חובו למשכיר במידת הצורך. אל שטר הערבות הבנקאית אפשר להוסיף סעיפים כמו הצמדה למדד כלשהו, והגבלת ההעברה של הערבות הבנקאית לגורם אחר (כמו סחר בשטר חוב). בדרך כלל הסכום הנקוב בשטר ערבות בנקאית הוא הנמוך מבין שתי אפשרויות: שליש מתקופת השכירות או שלושה חודשים של דמי שכירות בהתאם לחוזה שנחתם בין השוכר למשכיר.
היתרונות של שטר ערבות בנקאית הם שהוא אסמכתא טובה ליכולת של השוכר לשלם לכם – הבנק אינו נותן ערבות לכל לקוח, אלא רק לאלו שהם רואים שלא תהיה איתם בעיה מבחינת תשלומים. כמו כן, ברגע שהמשכיר מציג לבנק את המסמך שמראה שהוא זכאי לסכום הערבות, תהליך העברת הכסף מהיר ויעיל, ונותן הערבות לא יכול לבטל אותה. החיסרון הוא שיצירת שטר ערבות בנקאית יכול לעלות כמה מאות שקלים בהתאם לתנאי הבנק, אם כי משכירים רבים מעדיפים לשלם קצת יותר כסף כדי להבטיח שלא יהיו תקלות עם השוכר הנוכחי של הדירה שברשותם.
צ'ק בנקאי
צ'ק בנקאי, הידוע גם בשם צ'ק ביטחון, הוא צ'ק מיוחד ששייך לבנק (והוא גם ערב לו) שיכול לשמש משכירים שאינם מעוניינים בחוזים מסובכים. היתרונות של צ'ק בנקאי הם שאי אפשר לבטל אותו, שהתוקף שלו ארוך מאוד (7 שנים) ושהוא צ'ק מזומן שאפשר להפקיד מייד ולקבל את הסכום הנקוב בו. נוסף על כך, עמלת ההוצאה של צ'ק בנקאי היא כמה שקלים, לעומת שטר ערבות בנקאית שהוא יקר יותר. עם זאת, המשכיר אינו יכול להשתמש בצ'ק הבנקאי לפני שהוא מודיע לשוכר שבכוונתו להשתמש בו, והוא מחויב לתת הודעה מוקדמת ולאפשר לשוכר לתקן את הנזק שבגללו הוא מעוניין להשתמש בצ'ק. עוד חיסרון הוא שבדרך כלל הרבה שוכרים, בעיקר סטודנטים וצעירים, אינם מעוניינים להפיק צ'ק בנקאי, וייתכן ששוכרים פוטנציאלים יוותרו על הדירה אם מתן צ'ק בנקאי הוא תנאי הכרחי להשכרתה. גם צ'ק בנקאי הוא סחיר, אלא אם מצוין בפירוש על הצ'ק שהוא לא סחיר, או שכתוב עליו "למוטב בלבד".
איך מממשים שטר חוב?
ברגע שהשוכר, או מי שהתחייב לשלם על הפרת תנאים בחוזה, אכן מפר את תנאי החוזה, הנושה יכול להפעיל את זכותו לדרוש מהשוכר לשלם לו את הסכום שהוגדר בשטר החוב. הוא יכול גם לפנות באופן ישיר לכל אחד מהערבים החתומים על שטר החוב ולדרוש מהם את התשלום, מבלי לפנות קודם לכן לשוכר. אם החתומים על השטר מסרבים לשלם ולהיענות לדרישות המשכיר, הוא רשאי לפתוח בהליכי הוצאה לפועל כדי לגבות את החוב ולממש את השטר.
שטר ביטחון – באילו מקרים משתמשים בו?
שטר ביטחון הוא סוג של שטר חוב שאדם חותם עליו כאשר הוא מתחייב לשלם על שירות שקיבל לעצמו או למישהו אחר. גם בשטר ביטחון, הנערך בכתב, נכתבים כל ההוראות והסעיפים שבגינם החותם על השטר מחויב לשלם לצד השני את הסכום הנקוב בו. בשטר ביטחון משתמשים כאשר הצד המספק את המוצר או השירות מעוניין בערובה לכך שהוא אכן יוכל לקבל בבוא העת את מלוא סכום הכסף שמגיע לו.
יש המשתמשים במונח הזה כדי לתאר צ'ק פתוח – זהו צ'ק שאינו נקוב בסכום או בתאריך, הנמצא אצל המשכיר עד לתום תקופת החוזה למימוש במקרה הצורך. צ'ק פתוח הוא אינו ערובה בטוחה לתשלום משום שהמחזיק בו לא יכול לדעת אם בעל הצ'ק יוכל לעמוד בהתחייבות התשלום.
שטר ערבות – מהי מטרתו?
שטר ערבות הוא מסמך הנחתם בין שני הצדדים בעסקה (השוכר והמשכיר), המתעד את גובה התשלומים שהשוכר חייב לתת למשכיר. המטרה שלו היא מוצא אחרון למקרה שבו השוכר אינו עומד בהתחייבות התשלום, כדי שהמשכיר יוכל לקבל את מה שמגיע לו. שטר הערבות נחתם בדרך כלל במעמד הכניסה לדירה, והוא חייב להכיל את ערך השטר, תאריך ומקום המסירה שלו, פרטים מלאים של החותמים (בדרך כלל השוכר מוסיף ערֵבים) ותנאי התשלום. המסמך המקורי נשמר אצל בעל הדירה, ואם הוא אינו מעוניין באפשרות להעברת הבעלות על השטר הוא צריך לכתוב עליו בבירור "שטר אינו סחיר".
סוגי שטרות חוב בתחום השכירות
יש כמה סוגי שטרות שמשכירים משתמשים בהם בתחום:
שטר חוב שכירות
שטר חוב שכירות הוא סוג ספציפי של שטר חוב, ובדרך כלל מכיל סכום לתשלום של 3 או 4 חודשי שכירות. בשטר זה אין תנאים כמו לשטר חוב רגיל, והוא נועד למימוש מהיר של תשלום חוב במקרה הצורך. השטר הזה מקצר את ההליך הבירוקרטי שהמשכיר צריך לעבור כדי לדרוש ולקבל את הכסף שמגיע לו. מסמך זה ידוע גם בשם שטר ביטחון שכירות
שטר חוב שכירות עם ערֵבים
כדי להימנע ככל האפשר ממקרים שבהם המתחייב לא יוכל לעמוד בתשלום, המשכיר יכול להחתים את המתחייב על שטר החוב יחד עם ערבים – בדרך כלל 2 אנשים נוספים המתחייבים לשלם עבור המתחייב הראשי את חובו אם לא יוכל לעשות זאת בעצמו. במקרה של החתמת ערבים, המשכיר מבטיח לעצמו באופן כמעט ודאי שהכסף יגיע אליו ממקור כלשהו.
שטר ערבות שכירות
שטר ערבות שכירות הוא מסמך הנועד להבטיח שלשוכר יש ערבים, שכן לא לכל אדם יש פיקדון זמין או יכולת לקבל ערבות בנקאית. המשכיר מחתים את הערבים על השטר הזה, כדי שתהיה לו הוכחה והבטחה שיש מישהו שמוכן לשלם את החוב של השוכר אם הוא עצמו אינו מסוגל לעמוד בו.
סיכום
שטר חוב, כפי שמוסבר במאמר, משמש כמסמך משפטי חיוני בהקשרים פיננסיים וחוזיים שונים. משמעותם נעוצה במתן התחייבות בכתב בין הצדדים, תוך הקפדה על עמידה בהתחייבויות כספיות. בתחום השכירות, שטר חוב מציע לבעלי הדירות שכבת ביטחון על ידי תיאור ברור של תנאי ההחזר וההשלכות במקרה של פירעון. על שני הצדדים המעורבים יש להבין היטב את התוכן וההשלכות של שטר חוב כדי להיות בשקיפות ואמון בהסכמים שלהם. יתרה מכך, יכולת ההתאמה של שטר חוב הופכת את השטר למכשיר רב-תכליתי, הניתן ליישום במגוון תרחישים מעבר להשכרה, כגון הלוואות, עסקאות מכר ועוד. ככאלה, שטר חוב ממלא תפקיד מרכזי בהקלת עסקאות פיננסיות תוך שמירה על האינטרסים של כל הצדדים.
שטר חוב הוא מסמך מחייב המבטיח למשכירים שהשוכרים שלהם יעמדו בתשלומים ויפרעו את חובם במידת הצורך. עוד אמצעי הגנה שאפשר להוסיף לשטר החוב הוא ערבים, המתחייבים לשלם את החוב בשם השוכר אם הוא אינו מצליח לעמוד בהתחייבות. זהו מסמך סחיר, ומי שאינו מעוניין במסמך כזה יכול להשתמש בחלופות טובות אחרות כמו צ'ק בנקאי או שטר ערבות בנקאית. זהו רק חלק קטן מעולם השכירות, ואם אתם רוצים עוד מידע אתם יכולים ללחוץ כאן, ולגלות את כל החדשות החמות והתקנות החשובות בנושאי כלכלה ונדל"ן.