banner
אילוסטרציה // Depositphotos
אילוסטרציה // Depositphotos

הריבית נותרה ללא שינוי – נוטלי המשכנתאות מתקשים לעמוד בתשלומים

הריבית נותרה על רמה של 4.5%. בהשוואה לנתוני ספטמבר שנה שעברה, המשכנתאות עלו בכ-17%

הוועדה המוניטרית הותירה את הריבית על רמה של 4.5% ללא שינוי, בשל המלחמה. "אי הוודאות הגיאופוליטית המתמשכת מוסיפה להקשות על הפעילות הכלכלית ומעכבת את חזרת המשק לרמת הפעילות שאפיינה אותו טרם המלחמה", נמסר בהודעת הוועדה, שהוציא אמש (שני) בנק ישראל. 

על פי הנתונים, האינפלציה בשנים-עשר החודשים האחרונים עומדת על 3.5%, מעל הגבול העליון של היעד, והיא צפויה לעלות בחודשים הקרובים. בבנק מציינים כי: "הציפיות לאינפלציה מהמקורות השונים לשנה ואילך מצויות בתוך תחום היעד, בחלקו העליון". 

מדו"ח הוועדה עולה כי המשק צמח ב-3.8% ברבעון השלישי במונחים שנתיים, אך הפער השלילי ביחס לקו המגמה נשמר, במידה רבה בשל מגבלות היצע. "האינדיקטורים השוטפים לפעילות מצביעים על תמונה מעורבת לגבי הפעילות ברבעון הרביעי, עם נטייה קלה להיחלשות. שוק העבודה עודנו הדוק יחסית על אף התמתנות מסויימת בחודשים האחרונים", כך מציינת הוועדה. 

בשוק הדיור קצב עליית מחירי הדירות התמתן, עם זאת, המגבלות על פעילות ענף הבנייה עודן משמעותיות. "על רקע המשך הלחימה, מדיניות הוועדה המוניטרית מתמקדת בייצוב השווקים והפחתת אי הוודאות, לצד יציבות מחירים ותמיכה בפעילות הכלכלית. תוואי הריבית ייקבע בהתאם להתכנסות האינפלציה ליעדה, המשך היציבות בשווקים הפיננסיים, הפעילות הכלכלית והמדיניות הפיסקלית", כך נמסר.

עינב סבינצר // צילום: ענבל מרמרי | Depositphotos
עינב סבינצר // צילום: ענבל מרמרי | Depositphotos

עינב סבינצר, מנהלת מרחב דרום באלדר משכנתאות ובהתאחדות יועצי המשכנתאות, התייחסה להשפעות ההחלטה על לוקחי המשכנתאות, ואמרה כי: "כצפוי, נגיד בנק ישראל הודיע על שמירת רמת הריבית בשיעור של 4.5%. יחד עם זאת, נגיד בנק ישראל לא יוכל להמשיך להתעלם מהמגמה העולמית של הורדת הריבית והתקווה היא  שסיום המלחמה אם וכאשר יתרחש יובילו להתחלת  תהליך של הורדת ריבית ע"י בנק ישראל בשלבים מאוחרים יותר של שנת 2025. 

"בחודש אוקטובר נלקחו משכנתאות בהיקף של 6.91 מיליארד שקל, נתון נמוך יחסית בהשוואה לחמשת החודשים הקודמים, ניתן להסביר זאת עקב חופשות החגים. בהשוואה לנתוני ספטמבר שנה שעברה, המשכנתאות עלו בכ-17%. רוכשי הדירות ולוקחי המשכנתאות מתמודדים עם אתגר כפול: מחירי הדירות ממשיכים לעלות, ומנגד, שיעורי ריבית גבוהים ואינפלציה שאינה מתמתנת, מה שמקשה על נוטלי המשכנתאות לעמוד בתשלומים החודשיים ובמקביל משקי הבית מתמודדים עם שאר ההוצאות שמזנקות אף הן."

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות