banner
איךוסטרציה: אריאל // depositphotos
איךוסטרציה: אריאל // depositphotos

אריאל חוזרת למפת העדיפות הלאומית של משרד הבינוי והשיכון

היישובים במפת העדיפות הלאומית החדשה ייהנו מהטבות בסבסוד הפיתוח. אריאל חוזרת למפה. שר הבינוי והשיכון, בעקבות אישור המפה: "בשורה משמעותית גם ליישובים ביהודה ושומרון, ביניהם, מגרון ושבות רחל"

"התכנית מחזקת את ההתיישבות ומייצרת תמריץ  לבניה ולצמיחה בכל חלקי הארץ ובמיוחד בגליל, בנגב ביהודה ובשומרון. עוד מביאה ההחלטה בשורה לשורה ארוכה של ערים וישובים בפריפריה", כך נמסר היום ממשרד הבינוי והשיכון עם פרסום אישור התוכנית.

אריאל חוזרת למפה
מפת העדיפות הלאומית של משרד הבינוי והשיכון כוללת סעיפים רבים, ביניהם כאלו המתייחסים לשכונות המרוחקות מישוב האם ואשר אינן נשענות על תשתיות ישוב האם, שהוגדרו במסגרת מפת העדיפות הלאומית, בראשן מגרון טלמון- כרם רעים ושבות רחל, אשר ייהנו מהטבות משמעותיות. עוד בין הסעיפים, ישובים הסמוכים לגבולות אויב (עד 2 ק"מ) ויישובי עוטף עזה (עד 7 ק"מ), אשר יקבלו גם הם הטבות משמעותיות  וכן, הוחלט כי יישובי יו"ש בכללותם אינם משנים סיווגם לרעה במפה וימשיכו ליהנות מההטבות. המשמעות- העיר אריאל תוחזר למפה ותקבל סבסוד פיתוח.

שמונה יישובי קו תפר חדשים
לראשונה שמונה יישובי קו תפר יכנסו גם הם למפה ויקבלו הטבות, "על מנת להשיג מספר יעדים מרכזיים- להקל על מצוקת הדיור של רבים מתושבי המדינה, לחזק את אזורי הפריפריה הגיאוגרפית, ובראשם הגליל והנגב, לעודד הגירה חיובית ליישובים, לעודד בנייה ביישובים ולהעצים את חוסנם הכלכלי של היישובים", כך מסבירים במשרד.

חידוש מרכזי במפה הינו הכללת שכונות חדשות, "שקיימת לגביהן תוכנית בתוקף ושאינן צמודות דופן לשכונות קיימות באותו ישוב, המרוחקות 1 ק"מ ומעלה מתשתיות ראש השטח של יישוב האם, באופן שאינו מאפשר לשכונות אלה לעשות שימוש ברוב התשתיות המשרתות את יישוב האם, והמחייב הקמת תשתיות ראש שטח חדשות וייעודיות עבורן", אומרים במשרד, כאשר המרחק מתשתיות ראש השטח של יישוב האם, יימדד בין קצה התשתיות של ישוב האם הקרוב ביותר לשכונה המרוחקת לבין הנקודה הקרובה ביותר של הקו הכחול של התוכנית שבתוקף של השכונה המרוחקת. לעניין סעיף זה, תשתיות ראש שטח: קווי מיום וביוב וכביש גישה, על מערכותיהם ההנדסיות.

בין הקריטריונים להכללה ודירוג יישובים עירוניים על פי המפה:  ישובים שאינם כלולים במועצות אזוריות, שמספר תושביהם עולה על 2,000 נפש, יישובים העומדים במבחני ערכי הקרקע ומדד כלכלי – חברתי (של הלמ"ס), יישובים, בהם במהלך השנים 2014-2017 המדינה לא שיווקה קרקעות לבנייה רוויה או ששיווקי הקרקע לא צלחו בלמעלה מ-25% מן השיווקים ביישוב או ששיווקי הקרקעות לבנייה רוויה צלחו בהיקף מצטבר של פחות מ-50 יחידות דיור, שיעור הגירה, מדד פריפריאליות / דירוג חברתי כלכלי, שיקול בטחוני, ישובים צמודי גדר וישובים מאוימים וישובים סמוכי גבול

בין הקריטריונים להכללה ודירוג יישובים כפריים: ישובים כפריים הכלולים במועצות אזוריות וכן ומועצות מקומיות  שמספר תושביהן אינו עולה על 2,000 נפש, גודל הישוב, שיעור הגירה, שעור גידול האוכלוסייה, מדד פריפריאליות / דירוג חברתי- כלכלי / שיקול בטחוני, ישובים צמודי גדר וישובים מאוימים וישובים סמוכי גבול.

הטבות הוצאות פיתוח ליישובים והלוואות לתושבים
בין ההטבות, משרד הבינוי והשיכון יסבסד הוצאות תכנון ופיתוח לבניה חדשה, רוויה וצמודת קרקע, על קרקעות מדינה המשווקת על-ידי המדינה. שיעור סבסוד הפיתוח בישובים הכפריים לבניה רוויה הוא  50% בכל הקבוצות ולבניה צמודת קרקע – 70% בקבוצה א1, 50% בקבוצה א2, 20% שבקבוצה ב סבסוד תכנון בלבד בקבוצה ב1, בכפוף לתקרה כספית ובהתאם לקבוצת הישובים. בבניה בישובים עירוניים נקבע שיעור סבסוד של 50% בבניה רוויה לכלל הישובים וחלק מן הישובים א1, יזכו לסיוע גם בבנייה צמודת קרקע בכפוף לתקרה כספית.

בתחום הסיוע לפרט תינתן הלוואה לדיור הניתנת למחוסר דיור על-פי חוק הלוואות לדיור, זאת על פי ניקוד מינימאלי של 1,500 נקודות לרוכשים דירה בחלק מקבוצות היישובים וכן, תינתן תוספת הלוואה לדיור, בדרך של הלוואת מקום, לעידוד הבאת מתיישבים חדשים.

באשר לדירוג היישובים, אומרים במשרד: "מבין הישובים הכלולים במפת העדיפות הממשלתית,  נלקחו קריטריונים אובייקטיביים המבוססים על נתוני הלמ"ס, המשפיעים ביותר על תחום הדיור. מרכיבים אלה מצביעים על כוח המשיכה של הישובים ועל חוסנם, במישורים המשפיעים על יכולתם למשוך אוכלוסייה ואף לשמר את תושביהם. בהתאם לכך, דורגו הישובים מבחינת רמת הסיוע לה יהיו זכאים בתחום זה של סבסוד הפיתוח.

"ההטבות הניתנות לישובים במסגרת החלטה זו הן בשני מישורים – האחד, סבסוד הוצאות תכנון ופיתוח לבניה חדשה, רוויה וצמודת קרקע, על קרקעות מדינה, וזאת במטרה לאפשר ולתמרץ שיווק קרקע לבניה בישובים אלה. השני, הגדלת היקפי ההלוואות הניתנות לזכאים על פי חוק הלוואות לדיור, כאמצעי נוסף לתימרוץ השיווק והבניה באותם אזורים".

שר הבינוי והשיכון, יואב גלנט, מסר כי: "למדינה יש אחריות לעודד בנייה ובו בזמן לפתח יישובים קיימים, הזקוקים לחיזוק ולתמיכה. זהו ציווי חברתי למנוע הגירה שלילית מיישובים מרוחקים ולאפשר להם להתחזק ולשגשג. בהחלטה זו ישנה בשורה משמעותית גם ליישובים ביהודה ושומרון, ביניהם: מגרון ושבות רחל, אשר באמצעות החלטה זו אנו מעניקים להם לראשונה חוסן כלכלי וחברתי. זוהי אמירה ברורה של ממשלת ישראל כי נמשיך לפתח את ולחזק את ההתיישבות".

מי יהיו 70 המשפיעים לשנת 2023?

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף
תגיות:

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות