banner
אייל בהרי // מאיר דקל
אייל בהרי // מאיר דקל

אלפים או מאות אלפים – כמה הרוגים תגבה רעידת האדמה הבאה?

השאלה היא לא האם אלא מתי תתרחש רעידת האדמה הקטלנית הבאה. בזמן שבישראל צופים אלפי הרוגים – ההיסטוריה הוכיחה שמספיק גל צונאמי אחד לגבות את חייהם של מאות אלפי אנשים. אז למה בעצם לא לחזק מבנים?

אייל בהרי 23.02.2022

במהלך השנה האחרונה, ובכלל, קראתי מאות רבות של פרסומים, הן בכלי התקשורת והן על ידי מקבלי ההחלטות בממשלה וברשויות המקומיות, הקשורות לנושא השחוק לעייפה של קידום התחדשות העירונית. מצאתי כי רובם ככולם עוסקים בהגדלת ההיצע, בהתחדשות ערים ותיקות וכן במיגון בממ"דים מפני התקפות טילים. רק מקצתם עוסקים בסיבה הראשונית שלשלמה נועדה ההתחדשות העירונית – הגנה מפני רעידות אדמה.

זה נכון היה להחלטה על תמ"א 38 מ-2005 וגם נכון שבעתיים לגבי מתחמי פינוי בינוי גדולים. במצב הנוכחי, בו כ-70 אחוזים מכלל תושבי מדינת ישראל, כלומר כ-6-7 מיליון ישראלים אינם נהנים לא מממ"ד, לא ממקלט נגיש ולא ממגורים בבניין שיוכל לעמוד אפילו ברעידת אדמה באמפליטודה בינונית, נניח 5-6 בסולם ריכטר, אני רואה בהתנהלות מקבלי ההחלטות בנושא זה תסמונת מובהקת של בת יענה הטומנת את ראשה בחול ומתעלמת לחלוטין מן האסון הממשמש ובא.

לצערי הרב אין מדובר כאן בתרחיש תיאורטי או בעל סבירות נמוכה. הסטטיסטיקה על פני 2000 השנה האחרונות, מוכיחה שמידי 100 שנה, פלוס מינוס, מתרחשת רעידת אדמה גדולה בישראל, כשהאחרונות שבהן, זו של 1837 וזו האחרונה, של 1927, החריבו את הערים צפת, טבריה, רמלה ולוד. אולם, וזה אולם גדול, באותה העת גרו בכל רחבי המדינה מאות אלפי תושבים ספורים, ואילו כיום מתגוררים ברחבי מדינת ישראל כ-9.5 מיליון תושבים, שכמחציתם מרוכזים בגוש המטרופוליני הענק של גו  דן, כ-4.5 מיליון בין נתניה-חדרה לאשדוד-אשקלון, מה שאומר שהתוצאות, חלילה, של רעידת האדמה הממשמשת ומגיעה, עלולות להיות קטלניות בעשרות מונים.

על פי נתוני פיקוד העורף והמעוצה לחוסן לאומי רעידת אדמה שכזו תביא לכ-7000 הרוגים, רבבות פצועים ומאות אלפי חסרי בית ולנזק של מיליארדים רבים. צר לי, אבל אני ממש חולק על נתונים אלה סבור כי הנזק עלול להיות גדול שבעתיים. על פני נתוני עשרות רבות של  רעידות אדמה שהתרחשו במהלך מאות השנים האחרונות, מסתבר כי לפחות בחלקן היו מאות אלפי הרוגים, גם אם מוקד הרעש לא היה בדיוק באזור אורבני צפוף וזכור לשמצה במיוחד אסון הצונאמי מ-2004, בו נהרגו קרוב ל-300 אלף בני אדם.

נכון. מדובר במילים בהחלט קשות, אולי אפילו מפחידות. אולם הן עדיפות מאשר להטמין את הראש בחול דוגמת מנהג בת היענה. נכון. על מנת למגן את כל כ-650 אלף הבניינים בכל רחבי מדינת ישראל ואת כ-2.7 מיליון הדירות, ייאלצו ממשלת ישראל, בשיתוף העיריות והרשויות המקומיות, להשקיע סכומי עתק של עשרות רבות של מיליארדים.

אולם, השקעה זו תהיה כדאית מכל הבחינות. ראשית, היא בהחלט תחזיר את עצמה כלכלית, זאת תוצאה של הקמת שכונות חדישות כולל מוקדי תעסוקה, משרדים, מסחר, פנאי ובילוי. שנית, היא תשדרג לפי היכר ערים ותיקות ושיכונים מתדלדלים ומתפוררים. שלישית, היא תביא עמה פריחה מחודשת של הפריפריה. רביעית, היא תגדיל משמעותית את היצע הדיור, תעניק דירה לכל ישראלי ותבלום את תדלוק מחירי הדיור. וחמישית, הכי חשוב, היא תמנע את האסון הממשמש ובא ואת הכותרות באמצעי התקשורת שיעזקו אודות המחדל ו"איך הטמנו כולנו את הראש בחול"!

*הכותב, אייל בהרי, הינו מנכ"ל קבוצת צים בהרי נדל"ן, מקבוצת עדי צים אחזקות

מי יהיו 70 המשפיעים לשנת 2023?

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף
תגיות:

כתבות שיכולות לעניין אותך

הגיע זמן השלטון המקומי

הגיע הזמן שהרשויות המקומיות במדינת ישראל ייהנו סוף סוף, הן ברמה התקציבית והן ברמת החקיקה, מעצמאות מוחלטת //...
עו"ד שיר טורם הספרי 25.04.2024
נשמח לדבר אתך
נגישות