"אנחנו בהייטק ניישן, אבל הנדל"ן עדיין בתקופת השבטים מול המדורה"
עולם התכנון והבנייה לא ביצע את הקפיצה הטכנולוגית הנדרשת ועדיין משתמש בכלים ישנים ולא מעודכנים. הפתרון נמצא בהישג יד וכולל מעבר לשימוש בטכנולוגיות והטמעת אוטומציה בתהליכים שונים // דעה
עולם התכנון והבנייה לא ביצע את הקפיצה הטכנולוגית הנדרשת ועדיין משתמש בכלים ישנים ולא מעודכנים. הפתרון נמצא בהישג יד וכולל מעבר לשימוש בטכנולוגיות והטמעת אוטומציה בתהליכים שונים // דעה
איך ניתן להגדיל את היצע הדירות בישראל, לצמצם את הזמן להוצאת היתרי בנייה ואת כוח האדם הנדרש ואף לבנות בניינים ומגדלים טובים ויעילים יותר?
חלק לא מבוטל מהזמן הממושך שאורכים תהליכי התכנון והוצאות היתרים יכול להיחסך, אם רק נכניס לשימוש כלים טכנולוגיים אשר כבר נמצאים בהישג יד. אנחנו חיים בהייטק ניישן, אבל בנדל"ן נמצאים עדיין בתקופת השבטים מול המדורה.
להתרכז באג'נדה התכנונית ולא לעסוק בבדיקה טכנית
אחד התחומים שזועקים לשדרוג טכנולוגי הוא נושא ההיתרים, הזמן הארוך שהוצאתם דורשת מעכב את הגדלת היצע הנדל"ן בישראל. התוכניות מוגשות כיום באופן דיגיטלי במסגרת מערכת הרישוי העצמי אך נבדקות ומאושרות באופן ידני על ידי פקידים, דבר הדורש זמן וכוח אדם. לפחות 90% מאישור התוכנית יכול להיעשות באופן אוטומטי ללא צורך בהיבט אנושי, באמצעות מערכת ממוחשבת שתבחן את כל הפרמטרים המדידים ואת התאמתם לדרישות התב"ע. הטכנולוגיה כבר קיימת, אבל השימוש בה עוד לא הוטמע לעומק. אם תוכנה יכולה לוודא באופן אוטומטי שגודל החלונות או השטחים תואם לתב"ע והאדריכל התחייב על כך בחתימתו, אין סיבה שלאחר מכן עין אנושית תבחן את הדברים. מעבר לחיסכון בזמן, הדבר יפנה את הכוח האנושי במוסדות התכנון לדברים החשובים באמת, והעובדים יוכלו להתרכז באג'נדה התכנונית ולא לעסוק בבדיקה טכנית של שטחים, פתחים ורוחבי מסדרונות, מפלסי גבהים וכיוצ"ב.
הדבר יכול לחסוך עשרות אחוזים מזמן ההמתנה להוצאת היתר ולצמצם משמעותית את הנטל על כוח האדם ברשויות. העומס הרב על מוסדות התכנון הוא אחת הסיבות לעיכוב: היקף כוח האדם הקיים לא ערוך לכמות התוכניות המורכבות שמוגשות כיום לוועדות השונות. אם נצליח לצמצם את העבודה על כל תוכנית אפילו ביעד שמרני של 20%-30%, זה יפנה זמן להתרכז בהיבטים התכנוניים, עירוניים ולקדם הרבה יותר יחידות דיור ולזרז את מתן ההיתרים.
אדריכלות קרובה להייטק
משרדי האדריכלות נדרשים גם הם לעבור לצורת עבודה שונה. עם ההתפתחות בטכנולוגיה משרדי אדריכלות צריכים להיות כיום יותר קרובים להייטק, ולהתמקצע בתוכנות שונות אשר כבר כיום משמעותיות ובעתיד ילכו ויתפסו מקום גדול יותר. תוכנות מידול שונות מאפשרות להציג דגם תלת ממדי של הבניין ומאפשרות דברים שבעבר נשמעו דמיוניים כמו לדעת את כמות חומרי הבניין הנדרשת ברמה מדויקת עד למספר האריחים, וברמה התכנונית לאפשר לבחון חלופות עיצוביות. על הדגם התלת ממדי ניתן "להלביש" את כל המערכות הנוספות כמו אינסטלציה וקונסטרוקציה, ולייצר תוכניות עבודה מדויקות שמונעות טעויות בעבודה.
השלב הבא של תוכנות אלה הוא תכנון שורה של פרמטרים שנקבעו מראש שבעזרתן ניתן לעצב אלמנטים אשר משתלבים במבנה. השלב הבא והעתידי של תוכנות מידול יכלול לא רק את הבניין הבודד אלא יתפשט לשכונה כולה על השטחים הציבוריים שלה, האזורים הירוקים ועוד. אמנם אין תחליף לעין ולחזון של איש המקצוע, אבל תוכנות מסוג זה בהחלט פותחות שורה ארוכה של אפשרויות יצירתיות לאדריכל וליזם ומסייעות לו בגיבוש התוכנית לבניין. אפשר לומר שמעבר לשימוש באמצעים טכנולוגיים יחסוך באופן משמעותי כח אדם בתכנון, ייקצר את משך זמן התכנון ויגדיר מחדש את תפקידו של האדריכל, "הזמן הפנוי" יוקדש לתכנון מיטבי ומעמיק יותר, כתוצאה מכך התוצר האדריכלי ישתפר באופן משמעותי גם בערכים אדריכליים וגם בערכם כלכליים אשר יחסכו ליזמים את משך זמן התכנון וטעויות בביצוע כתוצאה מטעויות אנוש.
מודלים מודפסים במדפסות תלת ממד
הזירה הנוספת שבה שינויים טכנולוגיים יכולים לצמצם זמנים בדרך לדירה המיוחלת היא הבנייה בשטח עם מעבר לשיטות בנייה ממוכנות, אשר יעשו שימוש נרחב במדפסות תלת ממדיות וברובוטים. כבר כיום מודלים מודפסים במדפסות תלת ממד, ועם הזמן נגיע גם להדפסה תלת ממדית של חלקים שונים בבניינים. גם השימוש ברובוטים, שכיום נמצא בחיתוליו, ילך ויתעצם. דברים אלה כבר קיימים כיום אבל בשוליים, בעתיד הם יהיו המרכז וחלק הארי של עבודות הבניין, וכל זה יתאפשר בגלל המידול ברמת התכנון. מעבר לזירוז ודיוק הבנייה, הדבר גם יוכל להביא לצמצום בכמות הפועלים ולירידה בתאונות העבודה.
אנו נמצאים רגע לפני תחילתו של עידן חדש, מהיר ומתוחכם, שיוכל לחסוך לנו זמן ומשאבים בדרך לתכנון שכונות חדשות והתחדשות עירונית. השנים הקרובות יתאפיינו בשינויים רבים, אם השוק ישכיל לקדם דרכי עבודה חדשות ולשנות את אופן הפעולה שלו, התועלת לשוק כולו ולציבור תהיה גדולה.
לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן