banner
אילוסטרציה // Depositphotos
אילוסטרציה // Depositphotos

"בת"א יש היתרים ששוכבים בעירייה והקבלנים לא באים לאסוף אותם"

היזמים מגיבים על נתוני הלמ"ס להתחלות הבנייה – "תולדה של תקופת הזוהר" – וצופים כי את המכה האמיתית נראה בשנתיים הקרובות

"התחלות הבנייה מתקיימות גם במקרים שבהם אין עובדים זרים וכוללות עבודות עפר, דיפון וביסוס, שמבצעים קבלני משנה ועובדים שרובם ישראלים. מה שרואים כעת בשטח הוא עבודה של יזמים אופטימיים, שמעריכים שבחודשים הקרובים יהיו להם עובדים בעבודות ליבה להמשיך את הבנייה", כך אומר סגן נשיא התאחדות הקבלנים בוני הארץ, חיים פייגלין, על נתוני הלמ"ס שפורסמו אתמול להתחלות וגמר בנייה לשנת 2023 לפיהם נרשמה ירידה קלה יחסית למצופה בהתחלות הבנייה בשנת המלחמה.

חיים פייגלין // צילום: אורי כרמי
חיים פייגלין // צילום: אורי כרמי

לדבריו, "לאחר חצי שנה של שיתוק מעל חצי מענף הבניה והתשתית, לא רואים עדיין צבירה בקצב מספק של עובדים שיוכלו להמשיך את הבנייה. העלייה בהיקף סיום הבנייה היא תוצאה ברוכה של מתן עדיפות מובהקת בהקצאת כח אדם לפרויקטים שקרובים לסיום על פני פרויקטים שמועד סיומם רחוק, כדי לאפשר מסירת דירות מהירה. נזכיר כי בתחילת המלחמה פנתה ההתאחדות בבקשה למנהל התכנון, ועדת הפנים בכנסת וליו״ר המועצה הארצית לתכנון ובניה להקל את מתן אישורי אכלוס לפרויקטים קרובים לסיום והנה התוצאה של החלטתם החשובה. עם זאת, הממשלה חייבת להתעשת ולייצר עכשיו ומיד את התנאים לטיפול מיידי במחסור בעובדים בענף". 

יעקב ניצן // צילום: ראובן קופצ'ינסקי
יעקב ניצן // צילום: ראובן קופצ'ינסקי

יעקב ניצן, שותף ומנכ"ל חברת רובי קפיטל, המתמחה במימון והשקעות בנדל"ן, מציין כי: "התחלות הבנייה שאנחנו רואים היום הם תולדה של תקופת הזוהר של הענף לפני שנתיים, ושל שיווק הקרקעות המואץ של רשות מקרקעי ישראל באותה תקופה. ולכן הירידה הקטנה לכאורה בהתחלות הבנייה ביחס לשנה קודמת לא צריכה לעודד כי בפועל השוק נמצא בשיתוק שאת התוצאות הקשות שלו נראה בנתונים בסוף שנת 2024 ותחילת 2025". 

עוד לדבריו, "עליית הריבית והמלחמה צמצמו את שיווק הקרקעות החדשות וגם מכרזים ששווקו לא זכו להיענות גדולה מצד היזמים. המחסור של עשרות אלפי עובדים גורם לעיכוב בבנייה בפרויקטים קיימים ולעיכוב ביציאתם של פרויקטים חדשים לפועל גם אחרי שיזם קיבל היתר.

"מצד שני אנחנו רואים שהביקושים מתחילים להתעורר וברגע שתהייה הורדת ריבית נוספת נראה זינוק נוסף בביקושים שיפגשו היצע דירות נמוך מה שיגרום ללחץ נוסף לעליית מחירים.

לדבריו, ממשלת ישראל היום צריכה לטפל בכל אחד מהגורמים המעכבים, בשיווק מואץ של קרקעות, בשחרור חסמים סטטוטוריים ובסיוע אמיתי בנושא כח העבודה".

אוהד אסרף // צילום: רז רוגובסקי
אוהד אסרף // צילום: רז רוגובסקי

אוהד אסרף בעלים ומנכ"ל של ארי מגורים לשיווק נדל"ן, מציין כי: "למרות שכרגע רואים ירידה של 20% בהתחלות הבנייה ברבעון הרביעי של השנה לעומת הרבעון השלישי, הבנייה בפועל וגמר הבנייה יספגו מכה קשה בהרבה בחודשים הקרובים. התחלות הבנייה נרשמות בעת קבלת היתר בנייה. אבל זה לא אומר שהיזם מתחיל לבנות באופן מיידי, וכמו שניתן לראות בנתונים עבור כ- 60% מהדירות שניתן להן היתר ברבעון הרביעי של השנה לא החלה בנייה. יזם שאין לו מספיק עובדים והוא מעריך שלא יוכל לעמוד במועדי מסירה סבירים יעכב את הבנייה. ממשלת ישראל לא נתנה פתרון לקנסות העצומים שהיזמים אמורים לשלם לרוכשים בגין איחורים במסירות שנוצרו בגלל המלחמה והמחסור בעובדים ולכן היזמים היום יחשבו פעמיים לפני שהם מתחילים לבנות בפועל פרויקט חדש ומתחייבים למועד למסירת דירות.  ויזמים שהתחילו לבנות ינקבו בחוזים מועדי מסירה מאוחרים על מנת לצמצם סיכונים". 

יותם רבינוביץ - סמנכל קרן נדלן // צילום: קרן נדלן
יותם רבינוביץ – סמנכל קרן נדלן // צילום: קרן נדלן

יותם רבינוביץ', סמנכ"ל פיתוח עסקי בחברת קרן נדל"ן, אומר כי: "רואים כבר עכשיו בנתונים את השפעת המחסור בעובדים באתרי הבנייה, ונראה ביתר שאת את השפעותיו בנתוני הרבעון הראשון שבו צפויה להערכתי ירידה חדה בהרבה בהתחלות הבנייה. נכון להיום חסרים בשוק כמעט 85 אלף עובדים שנגרעו בבת אחת ממצבת כוח האדם בענף, ואם הממשלה לא תמצא פתרון למחסור, הירידה של 10% בהתחלות הבנייה שראינו בשנת 2023 – תעמיק ברבעונים הבאים. שלא לדבר על ההשפעה של המחסור בעובדים על מחירי הדירות, מסירת הדירות לרוכשים, והעלויות ליזמים שיזנקו. נתון נוסף שפירסמה הלמ"ס הוא ש-58% מהדירות שקיבלו היתר לא החלו להיבנות. בתל אביב בלבד ישנם 240 היתרים ששוכבים במשרדי הרשות המקומית והקבלנים לא באים לאסוף אותם. המשמעות היא ירידה בהיקפי הבנייה בהמשך, גם לדירות שכבר אושרו. זו דרמה של ממש". 

יובל בן חמו // צילום: דור סבג
יובל בן חמו // צילום: דור סבג

יותם בן חמו, מבעלי קבוצת חכם, אומר כי: "הירידה בהתחלות הבנייה אמנם לא גבוהה כפי שצפו בשוק, אבל הנתונים מראים שהרע עוד לפנינו. בערים מסוימות אף היתה עלייה כמו בתל אביב למשל בשיעור של כ-13%, שמן הסתם מרכזת את העניין הגבוה ביותר בארץ, אבל להערכתי ברבעונים הבאים לא נראה עלייה דומה בתל אביב, אם בכלל. שוק הנדל"ן זקוק לזריקת עידוד מהממשלה, וזאת כי הוא מתמודד כיום עם מחסור בעובדים, עלייה במחירי התשומות, ועודף רגולציה שמכבידה על הוצאת פרוייקט לפועל".

מי יהיו 70 המשפיעים לשנת 2023?

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף

כתבות שיכולות לעניין אותך

הגיע זמן השלטון המקומי

הגיע הזמן שהרשויות המקומיות במדינת ישראל ייהנו סוף סוף, הן ברמה התקציבית והן ברמת החקיקה, מעצמאות מוחלטת //...
עו"ד שיר טורם הספרי 25.04.2024
נשמח לדבר אתך
נגישות