banner
אדריכל אייל אפל // שירעד ניסים
אדריכל אייל אפל // שירעד ניסים

מה יהיו ההשלכות של הוצאת רכיב הקרקע ממדד תשומות הבנייה?

אנחנו פשוט נגיע למצב מצב שקבלנים לא ימכרו דירות על הנייר. רכיב הקרקע עולה 10 אחוז בשנה והוא מאוד משמעותי במחיר הדירה // דעה

אדריכל אייל אפל 21.02.2022

מדד תשומות הבניה הוא חלק חשוב ונכבד בתשלום על דירה בישראל, אך רובנו כמעט ולא מכירים אותו. כאשר קונים דירה מקבלן והעסקה נפרסת לתשלומים, החלק שלא שולם במעמד הרכישה מוצמד באופן אוטומטי ל"מדד תשומות הבניה"- מדד המשקף את השינויים בעלויות הבניה של דירות מגורים בישראל. שיטה זו, בעצם, מעלה את מחירי הדירות החדשות שנקנות מקבלן אל מעבר לסכום המקורי שנקבע במשא ומתן ובחוזה המכירה, לפעמים ללא כל עליית מחירים שמצדיקה זאת. 

הצעת החוק שעברה את ועדת השרים לחקיקה מאשרת בעצם לבודד את מחיר הקרקע ממד תשומות הבניה ולאפשר לדיירים להחליט אם להצמיד את מחיר הדירה שלהם לממד או לתשומות הבניה, ללא עלות הקרקע. 

הוצאת רכיב הקרקע הוא בעייתי כיוון שהשיטה בארץ עובדת כך שהמדינה מוכרת לקבלן את הקרקע, הוא מחזיק בקרקע ותוך כדי ההחזקה בה הוא צריך להוציא אישורי בניה. הוצאת אישורי בניה זה תהליך שלוקח זמן. בנוסף, יוצא מזה מהרגע שהוא קונה את המגרש למשל דרך המנהל ועד שהוא מוסר את הדירות לדיירות ומקבל את הכסף עוברות חמש או שש שנים. בשנים האלו הקבלן שילם על המגרש לקח משכנתא או בכסף משלו וזה כסף שמבחינתו שוכב ולכן נגרמים לו הפסדים אם לא מצמידים את הרכיב למדד. אנחנו פשוט נגיע למצב מצב שקבלנים לא ימכרו דירות על הנייר. רכיב הקרקע עולה 10 אחוז בשנה והוא מאוד משמעותי במחיר הדירה. הקבלים יגלגלו את הריבית על מחיר הדירה מלכתחילה כי הם משלמים על זה או שהם ימכרו את הדירות רק בשלב מאוחר במחיר יותר גבוה.

מה הפתרון?
הקבלים לא ייקנו את הקרקע מהמדינה אלא המדינה תמכור את הקרקע ישירות לדיירים. הקבלנים בעצם הם עוד "יד" כמו בעולם הרכב שמקבלת כסף וצריך לחסוך את הפער הזה, כדי שכולם ירוויחו. זה תהליך שהיה מוכר פה מאוד בארץ, מה כאשר הציבור קנה דירות מהמנהל, משלמים ישירות למדינה והקבלן היה בונה. היום המדינה רוצה להיפטר מהקרקעות ובסוף אנחנו משלמים על זה.
המרכיב השני של המדד הן עלות הסחורות ועל כך אין לנו שליטה, ישראל היא מדינה שמושתת על יבוא ובכל העולם יש התייקרות סחורות גם אנחנו נפגעים. גם כאן המדינה יכולה לבדוק את עצמה ולבדוק את עניין המיסים המוגזמים על ייבוא. בסה"כ מדובר על מוצר צריכה בסיסי, דירה היא לא מותרות. המדינה צריכה להקל במיסים על ייבוא חומרי בניין, זה גורם לחלום הדירה להתרחק ומעמיק את המשבר.

הכותב הוא אדריכל אייל אפל בעלים של "אפל אדריכלות" העוסקים בבניה פרטית וציבורית  

מי יהיו 70 המשפיעים לשנת 2023?

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף
תגיות:

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות