banner
שי דוד // צילום אורית ארנון
שי דוד // צילום אורית ארנון

ספיישל עם שי דוד

מדור ספיישל מכיר לקוראיו באופן אישי את האנשים שמאחורי העשייה בתחום האדריכלות, העיצוב והסטיילינג. הכירו את שי דוד,  העוסק בתכנון ועיצוב גינות

תמונה: שי דוד // צילום אורית ארנון

תחום עיסוק, ניסיון:
שי דוד, בעלי 'כרכום עיצוב נוף'- חברה לתכנון, עיצוב וביצוע גינות קרקע וגינות גג למגזר הפרטי והמסחרי הפועלת מתוך תפיסת עולם עיצובית על פיה הגינה היא חלק בלתי נפרד מחלל הבית.
בהכשרתי אני כלכלן – בוגר הפקולטה לכלכלה מטעם האוניברסיטה העברית. ב-1997, עוד כסטודנט ובסמוך לסיום התואר,  התחלתי לעבוד בגינון בשעות הפנאי ובתחילת שנת 2000 הקמתי את החברה.

מנטור שהשפיע עליך בתחילת הדרך:
"אני מושפע בעיקר מהשראות. תמיד הקפדתי להתעמק בספרים בתחום, להסתובב בעולם, בתערוכות כשהראשית שבהן היא ה- Chelsea flower show  בבריטניה. אותן השראות גרמו לי להבין מהן האפשרויות העומדות בפני כאיש מקצוע, לאן אפשר לשאוף ולהגיע ולפתח את העיסוק-OUTDOOR LIVING שהוא למעשה עיצוב כל איזור המחיה בסביבת החוץ- מעבר לתכנון הצמחיה אנחנו עוסקים בתכנון החיים בסביבת החוץ: איפה אוכלים, מבשלים, רוקדים ומתרחצים ובתוך כך ליצור זרימה אופטימלית בין הפונקציות השונות."

זיכרון מתחילת הקריירה: "באחד הפרויקטים הראשונים שביצעתי כעצמאי בישוב הר הדר בסמוך לירושלים עמד סלע אימתני בחלקה האחורי של הגינה. ביקשתי להתמודד איתו בדרך יצירתית ולרתום אותו כחלק אינטגרלי מהחצר- להפוך אותו למפל טבעי שזורם לתוך הגינה. אני לא נרתע מאתגרים, נהפוכו, למרות שבתחילה לא היה לי מושג איך להוציא את הרעיון לפועל עבדתי קשה והוצאתי הון מכיסי אבל בסוף זה קרה. למדתי תוך כדי תנועה ויש לזה מחיר. על פניו הסבירות שתרוויח מפרויקט בו אתה הולך אל הלא נודע יורדת פלאים אבל אתה מרוויח ידע, ניסיון וסיפוק שלא יסולע בפז."

מה מניע אותך: "ליצור יש מאין. לחדש. מאתגר ומספק אותי להפיח חיים חדשים במקומות שאנשים איבדו בהם תקווה, בגינות שהם חיים בהן שנים ולא מאמינים איזה פוטנציאל גלום בן. ככלל, חלק גדול מהישראלים תופסים את סביבת החוץ כסביבה ירוקה אבל הם לא באמת מנצלים את המשאב הנפלא הזה- לא חיים בו, לא יושבים בו. אחד הדברים שגורמים לי לסיפוק הוא להגיע עם ויז'ן, ליצור משהו חדש ולספק לבעלי הבית עולם שלם שעד כה לא היו מודעים אליו."

פרויקט אהוב בכל הזמנים: "יש כ"כ הרבה אבל אני בהחלט מעריך במיוחד את פארק היי ליין (The High Line) שממוקם בדרום מערב מנהטן- ניו יורק. הפארק, או ליתר דיוק הטיילת נבנתה על שרידי מסילת רכבת שהובילה עד לשנות ה-80 של המאה הקודמת סחורות. העיריה החליטה, במקום להרוס רכבת ארוכה ומסיבית, לשמר ולשחזר אותה ולהפוך את האיזור כולו נקי מפסולת וזיהום מיותרים. מדהים לראות את רמת הפרטים ואת המחשבה. הרזולוציה של כל פרט היא ברמה מאוד גבוהה וניכרת שם המון השקעה."

הישג שאתה מתגאה בו: "גאה בכך שאני מוסיף ליצור ולחדש. אני מוצא את המוכר והסביר כמאוד משעממים. אני נהנה לגעת בחומרים שאני לא מכיר. אנחנו יוצרים גנים לאנשים, אנשים שונים-גנים שונים. אדם הוא תבנית נוף הולדתו כך שכל גינה היא שונה, אחרת ומותאמת לצרכיו, אופיו ומאוויו."

משהו אחד שהיית משנה במקצוע: "מגדיל את האור של תכנון סביבת החוץ, שיותר אנשים יראו את הפוטנציאל שגלום בו. אדריכלות ועיצוב גנים נדחקים לצערי לקצה סדר העדיפויות בתקציב ולרוב, במידה ונוגעים בתקרת התקציב או חורגים ממנו, סביבת החוץ היא הראשונה שיוותרו עליה. יש לי אג'נדה שאני מאוד מאמין בה והיא להגדיל את המודעות לסביבה הזאת, שיותר ויותר יבינו שהיא בלתי נפרדת מהבית. אנחנו רואים מבנים שמושקעים בהם מיליונים ובחוץ מושקע פרומיל כך שאין כלל הלימה בין שני החלקים שמרכיבים את השלם. המפסידים הגדולים הם בעלי הבתים שלטווח הארוך לא נהנים מפיסת נדל"ן גדולה ששילמו עליה וניתן לעשות בה כ"כ הרבה.

כנ"ל אגב לגבי גנים ציבוריים. אם באירופה וארה"ב אנחנו רואים גנים עירוניים שתוכננו בקונספט של גינות פרטיות רק בסקייל הרבה יותר גדול, כאן זה פשוט לא קורה וזה פיספוס אדיר- שטחים עצומים שאפשר לנצל לכ"כ הרבה פעילויות פשוט מתפספסים. ניכר שאין מחשבה מאחורי התכנון."

חלום אישי: "להעלות את קרנם של אדריכלות הנוף ועיצוב הגנים בישראל. ובנוסף הייתי שמח ליצור גינות בסקייל יותר גדול, ברמה המוניציפלית העירונית, לצד הגינות הפרטיות שאני יוצר. אני מאמין שבקנה מידה כזה יש לי יכולת להטביע חותם ולגרום לציבור הרחב להנות מגינות מושקעות שכמעט לא רואים בארץ- גינות קהיליתיות, גינות של מבני ציבור, מוזיאונים, חברות וכיוב'. הייתי גם רוצה לראות את הגגות הערומים של הערים בישראל, ובפרט אלה שבתל אביב מתכסים ירוק ולהוות איזור מחיה נוסף שיוכל לשמש את הקהילה. אלה שטחים מבוזבזים שניתן לעשות בהם כ"כ הרבה ולהטמיע בהן כ"כ הרבה פונקציות וחבל שזה לא נעשה."

טיפ לאדריכלים ומעצבים בתחילת הדרך: "תפתחו פתח לחוץ, פתח גדול שיתן לחוץ להשפיע. פרויקט שלם הוא שילוב בין חוץ לפנים. החוץ לא אמור לשמש כסייד קיק של הפנים אלא כחלק עיקרי שיכול עם קצת השקעה ומחשבה מחוץ לקופסה להעיף את הפרויקט גבוה למעלה."

להשתתפות במדור פנו למייל [email protected]

לקבלת עדכונים וחדשות בוואטספ >>> לחצו כאן

מי יהיו 70 המשפיעים לשנת 2023?

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף
תגיות:

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות